YKPASKERSİZ LEFKOŞA İÇİN YENİDEN ÇAĞRI
yazarın tüm yazıları:

ASKERSİZ LEFKOŞA İÇİN YENİDEN ÇAĞRI

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, 15 Haziran’da Cemal Bulutoğluları’nın Mağusa Kapısı’nın geçişlere açılması ile ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi ve YKP’nin taleplerinden birinin daha hayata geçirilmesi ile ilgili sürecin başladığını tespiti yaparak, askersiz Lefkoşa taleplerini hatırlattı. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı olan ve yeniden bu mevkiye aday olan Cemal Bulutoğluları, 15 Haziran’da Radyo Mayıs’taki Hasan Kahvecioğlu’nun hazırlayıp sunduğu programda Lefkoşa’da Mağusa Kapısı’nın da geçişlere açılması için Lefkoşa Belediye Başkanı Eleni Mavrou ile görüştüğünü ve bu yönde çalışma yapılması noktasında anlaştıklarını açıklamasından YKP olarak memnuniyet duyduk…

YKP, bu yöndeki talebi uzun süredir gündeme getirmekteydi … Hatta 9 Şubat 2008 ve 20 Şubat 2010 tarihlerinde Çağlayan’da daha önce geçiş noktası olarak kullanılan yerin önünde 2 kez de basın toplantısı düzenlemişti… Bu nedenle taleplerinden birinin daha hayata geçirilmesi ile ilgili sürecin başlamasından memnuniyet duymaktayız ancak bu konudaki taleplerimizden yalnızca biri olduğunun da bir kez daha altını çizeriz…

Kampanyamızın ana unsuru olan Şubat 2006’da başlattığımız Askersiz Lefkoşa’nın da gündeme alınması ve bu yönde çalışma yapılması umudumuzu sürdürüyoruz…

Lefkoşa’da tüm Belediye Başkan adaylarının surlariçine yönelik projeler açıkladığı bugünlerde, surlariçinin askersizleştirilmeden bunların büyük kısmın uygulanmasının olanaklığı olmayacağı ya da yaşabilir projeler olamayacağı görülmesi gerekir… Dört bir yanı askeri tabela ve askeri birliklerle çevrili surlariçinde “askeri bölge, fotoğraf çekilmez” levhasına rastlamadan yürümenin bile olanağı yokken turistler için bu bölge nasıl çekici hale gelebilir ki?

Bu nedenle sınırları belli Lefkoşa surlariçinin hemen askersizleştirilmesi ve askeri bölgelerin ve ara bölgenin hemen rehabilitasyona ve restorasyona başlanması yalnızca turistler için değil tüm Kıbrıslılar için özel bir öneme sahiptir… 1964’ten beri ara bölge olarak kullanılan Baf ve Ermu Caddeleri kültürel ve tarihi öneme sahip bölgelerdi ve hemen şimdi yardım edilmezse gelecek kuşaklar bu caddelerle ilgili hiç bir şey bulamayacak. Yani askersizleştirme Lefkoşa’nın dünü ile yarınını yeniden birbirine bağlayacak önemli bir adımdır. Bunun yanında birbirlerini bir sokağın ayırdığı, yüz yüze görerek iki tarafının da çoğu daha yeni reşit olmuş askerlerinin nöbet tutuğu bu bölge, tüm Kıbrıslılar için ciddi bir güvensizlik unsurudur. Buradaki gerginlik tüm Kıbrıs’ın geleceğini de etkilemektedir.

Bu nedenle surlariçinin askersizleştirilmesi Kıbrıslılara çözüme giden süreçte önemli imkanlar sağlayacak ortak iş ve çalışma yapma olanaklarını artıracaktır…

Bugün geldiğimiz noktada yalnız surlariçinin değil ayrıca tüm Lefkoşa’nın askersizleştirilmesini de konuşmaya başlamanın zamanı gelmiştir. Lefkoşa’nın kuzeyi, askeri kamplardan dolayı çıkmaz sokaklarla çevrilmiş durumdadır. Bu birçok noktadaki trafik akışının düzenlenebilmesini, şehrin siviller tarafında planlanmasını engellemektedir. Lefkoşa’nın hem doğusundan hem de batısından çıkış noktaları askeri kamplar dolayısı ile kesilmiş durumdadır.

Lefkoşa trafiğini rahatlatacak Dereboyu’ndan Alayköy’e giden yolun tamamı kuzeyde kalmasına rağmen askeri kamptan dolayı kullanılamamaktadır. Ayni şekilde Öğretmen Akademisi Haspolat arası da benzer sorunlardan yapılamamaktadır. Kermiye ile Lefkoşa’nın diğer bölgeleri kısıtlı yol imkânları ile birbirine bağlıyken Ortaköy’deki Kıbrıs Türk Alay’ının bulunduğu bölge tam da bu nedenle önem kazanmaktadır. Benzer sorun Dereboyu’nda yaşanırken güneyindeki askeri kampın varlığı bölgenin hem trafik hem de yol akışı yönünden yeniden planlamasının önüne geçmektedir.

Hızla betonlaşan Lefkoşa’da askeri kamp ve tesislerin olduğu yerler yeşil alan olarak Lefkoşalılara sağlanması halinde şimdikinden çok daha fonksiyonel amaçlar için kullanılan bölgelere dönüşecekleri aşikârdır.

Askersiz Lefkoşa ayrıca tüm Kıbrıs’ın askersizleştirilmesine giden süreçte umutları yeniden ayağa kaldırabilecek bir itme kuvvetine de sahiptir.

Bu nedenle Mağusa Kapısının araç trafiğine açılması noktasında, seçilecek yeni dönem Lefkoşa Belediye Başkanı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarını, örgütleri ve Lefkoşa’yı umursayan herkesi, şehrin siviller için, siviller tarafından planlanabilmesi için, barış için, Kıbrıs’ta umut tohumlarının yeniden ekilebilmesi için askersiz Lefkoşa’ya sahip çıkmaya çağırıyoruz…

Tel örgülerden arınmış, askersiz Lefkoşa evet mümkün!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
336AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin