Mülteci Hakları Derneği (MHD), çalışmalarına başladığı Mart 2009 tarihinden itibaren 50’den fazla sığınmacı ve mülteciye temel insan haklarının korunması, desteklenmesi, eğitim, sağlık ve barınma gibi insani ihtiyaçlarının karşılanması gibi konularda destek olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından belirlenen 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle mesaj yayınlayan Mülteci Hakları Derneği, Aralık 2009 tarihi itibariyle Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de katkı koyacağı “Kıbrıs’ın Kuzeyinde Sığınmacı ve Mülteci Haklarının Güvence Altına Alınması” projesini hayata geçirdiğini kaydetti.
Tüm dünyada mülteci ve sığınmacı haklarıyla ilgili faaliyet gösteren örgütlerin Dünya Mülteciler Günü’nde, evlerini yurtlarını bırakıp kaçmak zorunda kalmış milyonlarca insanın yaşadığı zorlukları, uluslararası topluluğa hatırlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemekte olduğuna dikkat çeken derneğin açıklamasının tamamı şöyle:
20 Haziran, 2000 tarihinden bu yana, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Dünya Mülteciler Günü olarak anılmaktadır. Tüm dünyada mülteci ve sığınmacı haklarıyla ilgili faaliyet gösteren örgütler bugünü, evlerini yurtlarını bırakıp kaçmak zorunda kalmış milyonlarca insanın yaşadığı zorlukları, uluslararası topluluğa hatırlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
Şu an dünyada 20 milyon mülteci ve kendi ülkesinde yerinden edilmiş 25 milyon insan olduğu sanılmaktadır. Özü itibariyle sığınma hakkı, yaşam hakkının, yani kişinin bedensel ve fiziksel bütünlüğünü koruma talebinin, yaşadıkları ülkelerde bu açıdan tehlike altında olan kişiler için gerektirdiği temel bir insan hakları normudur. Her yıl milyonlarca insan, siyasi baskılar, savaşlar, doğal afetlerden kaçarak, yeni bir yaşam umuduyla başka ülkelere sığınma çabasındadır.
Mülteci Hakları Derneği (MHD), Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV) ve Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile bir işbirliği içinde, çalışmalarına başladığı Mart 2009 tarihinden itibaren elliden fazla sığınmacı ve mülteciye temel insan haklarının korunması, desteklenmesi, eğitim, sağlık ve barınma gibi insani ihtiyaçlarının karşılanması gibi konularda destek olmuş, Aralık 2009 tarihi itibariyle de, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, KTİHV ve BMMYK’nın da katkı koyacağı “Kıbrıs’ın Kuzeyinde Sığınmacı ve Mülteci Haklarının Güvence Altına Alınması” projesini hayata geçirmiştir.
Faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz son bir yıl içinde ne yazık ki KKTC devletinin iç hukukunun parçası olan ve insan hakları sözleşmelerinden doğan görevlerini yerine getirmesine ilişkin olumlu gelişmeler meydana gelmemiştir. Ancak, ülkemizdeki sığınmacıların haklarını yargı yoluyla aramaları neticesinde ortaya çıkan durumun sığınmacı ve mültecilerin korunması açısından yetkililerin duyarlılığını artmış olmasını memnuniyetle karşılıyor, konuyla ilgili daha da etkin çalışmalar yapmak için her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu tekrar vurguluyoruz.