Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin geri adım atmayacağını açıkladığı “ekonomik önlemleri”ne sendikalar genel grev ve mitingle karşılı verdi.
Otuz dört sendika tarafından açıklanan ve emekli dernekleri ağırlıklı sivil toplum örgütleri tarafından desteklenen kamu iş yerlerine yönelik 5 Temmuz’da yarım gün genel greve gidildi. Meclis önünde gerçekleştirilen mitingde ise hükümete sert bir uyarı yapıldı. Genel grev uygulayan sendikalar mitinge katılmak üzere Lefkoşa’nın farklı yerlerinde ve farklı saatlerde toplandı. Sendikalar sloganlar eşliğinde mitingin yapılacağı Meclis önüne kitleleriyle birlikte yürüdü.
Öte yandan, ada genelinde örgütlü sendikalar, Mağusa ve Güzelyurt’tan sabahın erken saatlerinde otobüs seferi koyarak eylemcileri taşıdı.
Bazı siyasi partilerin de destek verdiği mitingde, Meclis binasına ve polise pet şişe, yumurta ve patlangaç atıldı.
Mitingde, “Ankara ne paranı ne paketini istemiyoruz”, “Yılgınlık yok, direniş var”, “Ferman AKP’nin Dağlar Bizimdir”, “Adı Küçük derdi büyük” gibi yazılı pankart ve dövizler açıldı, “Birlik mücadele dayanıma”, “Söz, yetki, karar, iktidar halka”, “Ankara elini yakamızdan çek”, “Faşist AKP iş birlikçi UBP” sloganları atıldı. Mitingde zaman zaman gerginlik yaşasa da gün olaysız tamamlandı.
Greve KTOEÖS, Türk-Sen, Hür-İş, KTAMS, Kamu-Sen, Dev-İş, El-Sen, Tel-Sen, KTÖS, Kamu-İş, Hava-Sen, Bay-Sen, Çağ-Sen, Bel-Sen, Memur-Sen, DAÜ-PER-SEN, Büro-İş, BASS, Din-Gör-Sen, BES, Güç-Sen, Koop-Sen, Mec-Sen, Ebe ve Hemşireler Birliği Sendikası, Tıp-İş, Emek-İş, Devrimci Genel-İş, DAÜ-SEN, Mağusa Türk Genel-İş, Basın-Sen, DAÜ-BİR-SEN, Bank-Sen, Gıda-Sen, Sağlık-Sen katıldı.
Sendikalar, hükümetin açıkladığı önlemlere karşı “ilk eylem” olarak açıkladıkları yarım günlük uyarı grevinin yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na süresiz grev bildiriminde de bulundu. 8 Temmuz Cuma günü itibarıyla yurt genelinde süresiz genel grev bildirimi yapan 34 sendikanın, örgütlü bulundukları tüm iş yerlerinde greve gidecekleri açıklanmıştı.
Basın-Sen geri çekildi
Öte yandan Basın-Sen, başından beri mücadeleye destek vermesine karşın, 34 sendika tarafından oluşturulan Sendikal Platform’un talebiyle dünkü genel greve, örgütlü bulunduğu iş yerlerinde katılmadı.
Mitinge yönetim kurulu düzeyinde katılacağı bildirilen Basın-Sen, “Sendikal Platform ile üyeleri ve mücadelenin seyri ve ihtiyacına göre fiilen greve katılmasının da söz konusu olabileceğini” kaydetti. Basın-Sen’in açıklamasında, “genel grev ve miting kararı alan 34 sendikanın oluşturduğu Sendikal Platform’un, Basın-Sen’in, grev ve eylemin daha iyi duyurulmasına dün itibarıyla katkısının greve gitmesinden daha etkili olacağı; sendikal eylemin buna ihtiyacı nedeniyle Basın-Sen’den bu yönde talepte bulunduğu” kaydedildi.
Bıçaklı: “UBP halkın yüzde 30’unu bile temsil etmiyor”
Mitingde ilk olarak Türk-Sen Genel Başkanı Aslan Bıçaklı konuştu. Konuşmasına “Biz emekçiler güneşten ve sıcaktan korkmayız” diyerek başlayan Bıçaklı, Ulusal Birlik Partisi’nin “Kazanılmış haklara dokunmayacağız” diyerek hükümete geldiğini, hükümete geldikten sonra ise “halka karşı politikaları yaşama geçirdiğini” öne sürdü. Seçimlerin, geçici süreyle hükümetin kim olacağını belirleyen kurumlar olduğunu ifade eden Bıçaklı, Ulusal Birlik Partisi’nin bugün halkın %30’unu bile temsil etmediğini, “yetkisiz” olduğunu belirtti.
Polislere pet şişe, yumurta atılmasına karşı çıkan Bıçaklı, emekçilerin işlerinin polislerle değil, “devleti yönettiğini zannedenlerle” olduğunu söyledi.
“Bu ihtar eylemidir… Mesaj alınmazsa süresiz grev başlayacak”
Halkın Ulusal Birlik Partisi’ne verdiği oyları geri istediğini ileri süren ve “istifa etmek onurdur” şeklinde konuşan Aslan Bıçaklı, Ulusal Birlik Partisi’ni “yetkisi olmadan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı bir yerlere peşkeş çekmekle” suçladı. Bıçaklı, DAÜ’den insanların işlerine son verildiğini, sırada Kıb-TEK, telekomünikasyon ve diğer kurumlar olduğunu belirterek, UBP’yi “ekonomik sıkıntıda olan her kurumu satmakla” da suçladı. Aslan Bıçaklı, KKTC’nin de ekonomik sıkıntı içinde olduğunu ifade ederek “Onu da mı satacağız” sorusuna cevap istedi.
Aslan Bıçaklı, halktan fedakarlık isteyen Başbakan, bakanlar ve UBP azınlık hükümetinden, kendilerinin ne tür fedakarlık yaptığını halka açıklamalarını talep etti.
Bıçaklı dün yapılan eylemin “bir ihtar eylemi” olduğunu, “verilen mesajın alınmaması halinde” süresiz grevlerin başlayacağını söyledi.
Bıçaklı, Özgürlük ve Reform Partisi Genel Başkanı Turgay Avcı’ya da “ava giderken avlanma” diye seslendi.
Eraslan: “İkinci gelişimiz bu kadar sakin olmayacak”
Mitingde ikinci konuşmacı olarak kürsüye gelen Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Adnan Eraslan, alanlara 5 binlerin toplandığını belirterek, “ikaz eylemi” niteliğindeki mitingin dün itibarıyla tamamlandığını söyledi.
Eraslan, mücadelenin bitmediğini, kararlar geri çekilene kadar yükseltilerek devam edeceğini kaydetti.
Sakin bir eylem olduğunu ifade eden Eraslan, ikinci gelişin bu kadar sakin olmayacağını belirtti.
Adnan Eraslan, eylemin tamamlandığını sendikaların yarın bir araya gelerek, bundan sonraki süreci değerlendireceğini ve gerekli kararları alacağını söyledi.
Sendikaların bugün toplanarak değerlendirmeye devam edeceği ve yeni eylem kararları alacağı açıklandı.