.Yeniçağyeniçağ güncelTarih Kitaplarının Yeniden Yazılması: Tarih Eğitimi: Kutuplaşma için mi, Yakınlaşma için mi?...
yazarın tüm yazıları:

Tarih Kitaplarının Yeniden Yazılması: Tarih Eğitimi: Kutuplaşma için mi, Yakınlaşma için mi?

Yeniçağ podcastını dinleyin

POST Araştırma Enstitüsü (POST RI), Tarih Kitaplarının Yeniden Yazılması: Tarih Eğitimi: Kutuplaşma için mi, Yakınlaşma için mi Araç?” isimli 3 dilde, Türkçe, Rumca ve İngilizce basılan yayınını kamuoyu ile paylaşmak için 15 Temmuz’da bir kokteyl düzenledi. Etkinlik, Ledra Palace ara bölgesindeki Kıbrıs Medya Toplum Merkezi’nde (CCMC) saat 19.30’da başladı.

POST Araştırma Enstitüsü, 2006 yılından beridir Kıbrıs’ın kuzeyinde okutulmakta olan Kıbrıs Tarihi kitapları ile ilgili kapsamlı çalışmalar yapmakta ve siyasi değişimlerin kitaplar üzerindeki etkisi konusunda analiz yapmaktaydı. Bu çalışmalar son olarak 2 kitap haline getirildi. “Barış için Eğitim” ikinci ve üçüncü projelerinin bulgularının ve önerilerinin yer aldığı raporlardan oluşan kitapların Türkçe ve Rumca versiyonları ortak, tek kitap olarak ve İngilizcesi de ayrı kitap olarak yayınladı ve kokteyl ile tarih öğretmenleri, tarih konusu ile ilgilenen araştırmacılar başta olmak üzere ilgi duyanların katılımı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Kitap tanıtımı önce projelerin, kitapların ve bulgularının sunumunun yapıldığı etkinlikle başladı. Etkinlikte POST Araştırma Enstitüsü Genel Sekreteri Mehveş Beyidoğlu Önen’in açılış konuşması ve kitap tanıtımı ile başladı. Beyidoğlu, konuşmasında kitabı hazırlarken tarih eğitiminin kutuplaşma için mi uzlaştırma için mi araç olduğu sorusuna cevap bulmaya çalıştıklarını ve Kıbrıs’taki tarih eğitiminin çokkültürlülükten uzak ve kutuplaştırmaya yol açıcı bir rol oynadığını belirtti. Etkinlik sırasında Beyidoğlu Kıbrıs’ın kuzeyinde okutulan ve okutulmakta olan Kıbrıs Tarihi kitapları ile ilgili bu kadar kapsamlı bir çalışma ilk kez Tarih Kitaplarının Yeniden Yazılması: Tarih Eğitimi: Kutuplaşma için mi, Yakınlaşma için mi Araç? adlı bu kitaplarda toplandığını belirterek çatışma ve çatışma sonrası bölgelerdeki tarih eğitimi ve siyasi değişimlerin tarihe nasıl aktarıldığını ve yeni nesillere nasıl yansıtıldığını gösteren yararlı bir kaynak olduğunun altını çizdiler… Beyidoğlu ayrıca bu kitapların, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiş olan Barış için Eğitim III projesi kapsamında hazırlandığının da bilgisini verdi… Açılış konuşmasının ardından POST Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Hakan Karahasan, kitabın içeriği ve projenin sonuçları ile ilgili sunum yaptı…

Sunumların sonrası katılımcılar soru ve yorumları ile geceye katkı koyduktan sonra Beyidoğlu son söz olarak yaptıkları bu çalışma sonrası günümüzde Kıbrıs’ın kuzeyinde tarih kitaplarının kutuplaşma için bir araç olarak kullanıldığını tespit ettiklerini ve bunun en kısa süre değişmesini umut ettiklerini dile getirdi.

Sunumların tamamlanmasından sonra konuklar kokteylde konuyu tartışmaya devam etti…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
356AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin