1 Eylül Uluslararası Dünya Barış Günü, Kıbrıs’ta iki toplumlu etkinlikle kutlanacak.
Aralarında YKP’nin de olduğu Birleşik Kıbrıs Barış İnisiyatifi, PEO ve DEV-İŞ’in ortak düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliği, ara bölgedeki Çetinkaya sahasında saat 19.00’da başlayacak.
Düzenleyici örgütler, Kıbrıs’ta barış ve yeniden birleşme için birlikte çalışma çağrısı yaptı.
Lefkoşa’nın iki tarafındaki belediyelerinin katkılarıyla düzenlenecek iki toplumlu etkinlikte, “Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşılması, Kıbrıs insanları ve Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi için seslerin yükseltileceği” belirtildi.
Birleşik Kıbrıs Barış İnisiyatifi adına KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil imzalı ortak açıklamada, kuzeyde Kuğulu Park; güneyde ise Solumou Meydanı’nda saat 19.00’da buluşarak, iki noktadan Çetinkaya Sahası’na yürüneceğini açıkladı.
YKP da, 1 Eylül, Çarşamba günü saat 18:00’de kendi korteji ile yürümek için tüm parti üyesi, sempatizan ve parti dostalarını YKP Genel Merkezi önünde toplanmaya çağırdı. YKP koretji buradan Kuğu Parka giderek diğer örgütlerle birlikte ara bölgedeki Taksim Sahası olarak da bilinen Çetinkaya Sahasına yürüyecek
Tüm barış yanlılarını 1 Eylül Çarşamba günü düzenlenecek etkinliğe katılmaya çağıran Elcil, Nazi Almanya’sının 1939’da insanlığa ve milyonlarca Nazizim ve faşizm kurbanına yönelik saldırının anısına düzenlenecek etkinliğinde, yerel ve evrensel barışa çağrı yapılarak herkesin barış için üzerine düşen görevi yerine getirmesi daveti yapılacağını kaydetti.
Açıklamanın tamamı şöyle:
Nazi Almanya’sının 1939 yılında insanlığa ve milyonlarca Nazizim ve faşizm kurbanına yapmış olduğu saldırının anısına düzenlenecek olan Uluslararası Dünya Barış Günü etkinliği yerel ve evrensel barışa çağrı yapıp herbirimizin barış için üstümüze düşen görevi yerine getirmemiz adına bir davet yapmaktayız.
Otuzlu yıllardan beri yaşanmış en ciddi ekonomik krizin ortasındayken ve tüm dünyada savaşlar ve düşmanlıklar giderek artarken, evrensel savaşların artışı da oldukça büyük bir tehlikedir. Bu ekonomik değişimlerle, iklim değişiklikleri, insanların daha erdemli yaşayabilecekleri yerlere göç etmelerini de beraberinde getirirken, ırkçılık dalgası giderek yayılmakta, işsizlik oranı artmaktadır. Barışı tehlikeye sokan bu sorunlarla yüzleşilmesi için etkili bir eyleme çağrı yapıyoruz.
Yurdumuzda, ekonomik kriz ciddi şekilde emekçileri etkilerken diğer yandan da milliyetçilik, ırkçılık, neo-faşizm yükselişte; halen ülkemizi en ciddi şekilde tehdit eden şey ise, süregelen de facto ayrılıktır. Görüşme sürecinin yeni bir çıkmaza girmesi riski, ülkemizde barış beklentilerini ve umutlarını da tehdit eden bir unsurdur.
İşte bu çağrı, Kıbrıs için Barışı korumak, Çözüm ve Yeniden birleşme için aktif olarak çalışmak anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, PEO, DEVİŞ ve İKİ TOPLUMLU BİRLEŞİK KIBRIS BARIŞ İNSİYATİFİ şunları vurgulamaktadır:
1. Görüşme masasında görüşülen tüm bölümlerde bugüne kadar varılan uzlaşmaları özellikle de yönetimimizle ilgili gerçekleştirilecek ilerlemeleri savunmaktayız. Kıbrıslılar arasında varılacak bir antlaşma, ileriye doğru atılmış çok önemli, benzersiz bir adım olacağı gibi Kıbrıs’ta çözümün temel köşe taşını oluşturacaktır.
2. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler’i harekete geçirerek Birleşmiş Milletler kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe saygılı ve bağlı kalınarak- iki-bölgeli, iki-toplumlu ve tek vatandaşlığa, tek egemenliğe ve tek uluslararası kimliğe dayalı federasyona dayalı bir Kıbrıs için çalışmalıyız.
Kıbrıs sorununun yeni bir çıkmazın içerisine kaymasına izin vermek, çok ciddi ve yıkıcı etkileri de beraberinde getirecek, toprak ve mülk, nüfus değişimi konularında, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara zor bir durumu yaşatacaktır. İşte bu sebepten ötürü, PEO, DEVİŞ ve BİRLEŞİK KIBRIS BARIŞ İNSİYATİFİ, 1 Eylül Dünya Barış Günü sebebiyle biraraya gelerek insanları Barış ve yeniden birleşme için birlikte çalışmaya çağırmaktadır. Gelecek aylar, ilerlemede önemli adımların atılması için oldukça önemli bir süreç teşkil etmektedir. Bölünmüş iki tarafın Barış ve çözüm için çalışan güçleri biraraya gelerek sürecin daha da ileriye götürülmesi için çalışmalarına devam etmeleri gerekmektedir.
Uluslararası Dünya Barış Günü için Geniş Kapsamlı İki Toplumlu Etkinlik
1 Eylül günü, Ledra Palace karşısındaki Çetinkaya stadyumunda Lefkoşa Türk ve Lefkoşa Rum Belediyeleri’nin de katkılarıyla düzenlenecek iki toplumlu etkinlikte biraraya gelerek Kıbrıs’ta biran önce çözüme ulaşılması, ülkemiz insanları ve ülkemizin yeniden birleştirilmesi için seslerimizi yükselteceğiz. Solomou Meydanı ve Kuğulu Park’ta saat 19:00’da buluşacağız ve iki noktadan başlayarak Çetinkaya Sahasında buluşup adamızın ortak geleceği için güçlerimizi birleştireceğiz.
Yenilenmiş ortak eylemlerimizle barış ve yeniden birleşmeyi gerçekleştirmemizde bir başlangıç yapmak için, 1 Eylül’de tüm barış yanlılarını bize katılmaya çağırıyoruz.
İki Toplumlu Birleşik Kıbrıs Barış İnisiyatifi’nde yer alan örgütler şunlar:
“İki Toplumlu Kayıp Yakınları İnisiyatifi, Birleşik Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Öğretmenler Platformu, Savaşa Hayır Koalisyonu-Kıbrıs, Hands Across the Divide, Women Into Action (Bi-communal group), Kıbrıs Alman Forumu (DZF), KTÖS, KTOEÖS, Proodeftiki İlkokul Öğretmenleri Hareketi, Proodeftiki Ortaokul Öğretmenleri Hareketi, KTAMS, GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN, BES, Koop-Sen, Tıp-İş, Basın-Sen, CTP/BG, TDP, BKP, YKP, Barış Derneği, Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Kıbrıs Yayıncılar Birliği, İskele Yurttaş İnisiyatifi, İki Toplumlu Koro, Baraka Kültür Merkezi, Sosyalist İnisiyatif, IKME Sosyo-Politik Enstitü, Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği (KTDD), KIBES, OKOE (Yunanistan’daki Kıbrıslı Örgütler Federasyonu) , Yunanistan’daki Kıbrıslı Gençlik Örgütleri Federasyonu, KGP (Kıbrıs Gençlik Platformu) , Sol Kanat, İşçi Demokrasisi, Milliyetçiliğe Karşı Gençlik, Uzlaşma / Symfiliosi / Reconciliation, Yeni Kıbrıs Derneği, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Yurtsever Kadınlar Birliği, Kontea (Türkmenköy) Kültür Derneği, Kontea Kültür Mirası Vakfı, Kıbrıs Yeniden Birleşme Hareketi, Çözüm- Yeniden Birleşme- Barış Limasol Sivil İnisiyatifi, NGO-SC, Barış Merkezi,Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR)