Amerikan Temsilciler Meclisi, Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan tarihi yerlerin acilen korunması ve kurtarılması için H Res 1631 adlı tasarıyı oylanarak kabul etti.
Tasarıda, Amerikan Temsilciler Meclisini, Amerikan Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanlığı, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü komisyonunun Türk askerinin bulunduğu Kuzey Kıbrıs topraklarında din özgürlüğünün istismar edildiği, dini ve eski tarihi yapıların zarar verildiği konusunun araştırılması ve Türkiye’nin bu konuda cezalandırılarak yaptırım uygulanması ve zarar görülen dini ve mimari eserlerin restore edilmesi gibi ağır maddeler bulunuyor.
TÜRKİYE KONGRE ÜYELERİNİ TEHDİT ETTİ
Tasarının ana sponsorluğunu yapan Yunan kökenli Florida Milletvekili Gus Bilirakis, 2 Kasım seçimlerinden önce birçok kongre üyesini hazırlıksız yakalayıp tasarıyı oylattırmasına ilk tepki Türk-Amerikan Dernekleri Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çınar’dan geldi. Kongre’deki oylamanın isimsiz ve kayıt altına alınmadan geçirilmesinin adil olmadığını belirten Çınar, “Oylamaya evet veren Kongre üyelerini tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.
TASARININ YASALAŞMASI TÜRKİYE ABD İLİŞKİLERİNE DARBE VURACAK
Türk askerinin 1974 yılından beri adayı işgal ettiğini içeren tasarıda dini ve tarihi yerlerin bertaraf edildiğine dair maddelerin gerçeği yansıtmadığı halde bazı Amerikan Temsilciler Meclisi üyelerinin bu tasarıya desteklemesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Dünya tarihini bile doğru dürüst bilmeyen Kongre Üyeleri olduğunu söyleyen Çınar, bu tür tasarıların Türk-Amerikan ilişkilerine darbe vuracağını tekrarladı.
Bu tehditlerle tarihi bilmediklerini iddia ettikleri kongre üyelerine başka tarih yazdıracaklar herhalde!
Tasarının oylanacağı gün, Türk-Amerikan Dostluk Eş Başkanı Ed Whitfield de meslektaşlarına acil bir mektup yollayarak, tasarıya hayır demeleri için uğraştığını belirten Çınar, son dakikada Kongreye gelen tasarının Yunan lobisinin oyunu olduğunu söyledi. Çınar, Kongre Üyesi Whitfield’in mektubunda, 2009 yılında, Kültür Miras Teknik Komitesinin Türk ve Rum tarafındaki dini ve tarihi yerlerin korunması için iki tarafla da görüştüğü ve ilerleme sağlandığını ancak, daha sonra komitenin tek taraflı olarak Rum tarafını tutmasının talihsiz bir davranış olduğunu yazdığını belirtti ancak gelişme olup olmadığından hiç bahsetmedi.. Çınar, Amerikan Kongresi Dış ilişkiler Komite Başkanı Howard Berman ve New York Milletvekili Carolyn Maloney’nin, sözde Ermeni tasarısında olduğu gibi bu tasarıda da Türkiye aleyhine çalıştığını belirtti.
Sonunda Çınar Kıbrıs’ın tarihi mirasının daha bu haftaki haberlerde çalınmış olduğunu ve bunların iadesinin kararlaştırıldığını bilmesi gerektiği halde bu tarihi mirası geri getirmek ve korumak için tek bir kelime sarfetmedi.