Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı bugün 266 gösteriye milyonlarca kişi katıldı. Grev ve eylemler nedeniyle ülkede ulaşım felç oldu, liseler ve üniversiteler bloke edildi, gemiler denizde kaldı, petrol istasyonları kapandı, havaalanlarında endişe hakim. Ayrıca bir çok kentte şiddetli çatışmalar yaşandı, son bir haftada 1150’yi aşkın kişi gözaltına alındı.
Hükümetin emeklilik yasal emeklilik yaşının 60’tan 62’ye çıkaran reform projesi yarın Senato’da oylanacak. 15 Eylül’de de parlamentoda kabul edilmişti. İktidar partisi UMP’nin parlamentodaki grup başkanı Jean-François Copé reform projesinin Senato’da onaylanması halinde nihai oylamanın 26 ila 27 Ekim’de parlamentoda yapılacağını duyurdu.
EYLEMLER RADİKALLEŞİYOR
Hükümeti emeklilik reformunda geri adım atmazken tepkiler de giderek radikalleşiyor. Sendikalar sokaklardan inmiyor, grevler ülkede hayatı her geçen gün daha da bloke ediyor. Petrol rafinerilerindeki grev petrol istasyonlarını kapattırırken, gemiler limanlara yanaşamıyor. Havaalanları yakıt endişesi içinde, öğrencilerin eylemleri sertleşiyor.
266 GÖSTERİ DÜZENLENDİ
Fransız sendikalar ülke genelinde 266 gösteri organize etti. Eylül ayı başından bu yana altıncı kezdir milyonlar sokaklar çıkıyor. 12 Ekim’de 3,5 milyon, 16 Ekim’de 3 milyona yakın ve 2 Ekim günü 3 milyona yakın kişi sokaklara çıkarken, 23 Eylül’de 3 milyon kişi, 7 Eylül’de 2,7 milyon kişi eylemlere katılmıştı.
DEMİRYOLLARI VE LİMANLARDA GREV
Bugünkü grevler nedeniyle ulaşım felç oldu. Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu’nda, şirket idaresine göre greve katılım yüzde 30.4, CGT sendikasına göre ise yüzde 42.68 oranında gerçekleşti. Bu da 16 Ekim’deki grevle kıyaslandığında çok daha güçlü bir katılımı ifade ediyor. Paris ve bölgesindeki toplu taşımada da grev günü yaşandı. Havaalanları da grevden ağır etkilendi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Paris’teki Orly havaalanındaki uçuşların yüzde 50’sini, diğer tüm uçuşların ise yüzde 30’unu programdan kaldırmayı programlamıştı. Marsilya’da 23’üncü gününe giren grev nedeniyle 64 gemi ve 4 kayık denizde kaldı. Özel sektörde de grev günü yaşandı.
4 BİN PETROL İSTASYONUNDA YAKIT KALMADI
12 Ekim’de 3,5 milyon kişinin sokaklara çıktığı eylemlere paralel olarak petrol rafinerilerinde başlayan grev, yakıt sıkıntısını her geçen gün arttırıyor. Ekoloji ve Enerji Bakanı Jean-Louis Borloo ülke genelindeki 12 bin 500 petrol istasyonundan 4 bininde yakıt kalmadığını bildirdi. Fransa’nın en büyük petrol istasyonu ağına sahip TOTAL grubu 4 bin 300 istasyonlarının üçte biri, diğer bir ifadeyle bin petrol istasyonunda yakıt kalmadığını duyurdu. TOTAL’a göre yakıt sıkıntısından en fazla Normandiya Tours, Man ve güney batı bölgeleri etkilendi.
Ülke genelindeki 12 petrol rafinerisinin tümünden yaşanan grev nedeniyle havaalanlarına giden yakıt da durdu. Hükümet, yakıt sorununa çözüm bulmak için acil toplanıyor.
1200 LİSEDE GREV
Liseli öğrenciler de bugünkü eylemlere güçlü katılım gösterdi. Eğitim Bakanlığı’na göre 379 lisede blokaj eylemi yaşanırken, liseli öğrencilerin ikinci büyük sendikası FIDL bin 200 lisede eylem yaşandığını kaydetti. Bunların 850’sinin bloke edildiği kaydedildi. Bakanlık ve sendikanın verdiği rakamlar, liseli öğrencilerin eylemlere katılımının daha da arttığını gösteriyor.
10 ÜNİVERSİTE BLOKE EDİLDİ
Hükümetin emeklilik reformuna karşı oluşturulan sendikal cepheye üniversite öğrencileri de katıldı. Ülke genelindeki 83 üniversiteden 10’u bugün öğrenciler tarafından bloke edildi. Bazı üniversiteler kapandı.
ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR, 1158 GÖZALTI
Bu arada eylemler de son günlerde giderek radikalleşti. Birçok yerde öğrenciler ile polisler arasında çatışmalar yaşandı. Bugün de öğrenciler sabah saatlerinden itibaren sokaklara döküldü. Bazı kentlerde olaylar yaşandı. Paris’teki büyük eylem öncesi liseliler Republique Meydanı’nda çöp konteynırları ve inşaat malzemeleri ile barikatlar kurarak araçların geçişini engelledi. Lyon kentinde 13 araç tahrip edildi, çöp konteynırları ateşe verildi, 13 kişi gözaltına alındı. Kente adeta şehir gerillasını andıran sahneler yaşandı.
İçişleri Bakanlığı, 163’ü bugün olmak üzere son bir haftada 1158 “kırıcı”nın gözaltına alındığını bildirdi. Hükümeti eylemlerde şiddet olaylarına karışanlar için “kırıcı” tanımını kullanıyor.
SENDİKALAR MÜZAKEREYE ÇAĞIRDI
İşçi sendikası CFDT Genel Sekreteri François Chérèque Paris’teki yürüyüş sırasında, sükunete çağırarak “polis ve provokatör grupların” provokasyonlarına geçit verilmemesini istedi.
CGT Genel Sekreteri Bernard Thibault, hükümeti “bu protestonun boyutlarını görmeye” çağırarak, sendikalarla müzakerelerdi kabul etmesini istedi.
HÜKÜMET POLİSLE ‘DÜZENİ’ SAĞLAYACAK
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon, sertleşen protestolara karşı hareketsiz kalmayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Sarkozy “düzeni sağlamak” için blokaj eylemlerine karşı tedbir alacaklarını açıklayarak, “sınırların aşılmaması için sorumluluk” çağrısında bulundu. Başbakan Fillon ise eylemlerin “radikalleştiğini” belirtirken, yakıt sıkıntısının Fransa illerinin üçte birini etkilediğini kaydetti. Eylemlerin bir milyon sınırını hiç geçmediğini ileri sürerek “soluğunun kesildiğini” savunan Fillon, yakıt temini için hükümetin bir plan devreye koyma kararı aldığını söyledi.
EYLEMLERE REKOR KATILIM
Hükümetin emeklilik reformuna karşı bugün ülke genelinde milyonlarca kişi sokaklara çıktı. Yüzebinlerin bir araya geldiği Paris, Marsilya, Toulouse ve Bordeaux’da gösterilerin en büyükleri gerçekleşti. Bu kentlerdeki gösterilere rekor düzeyde katılım gözlendi.
Paris’te polise göre 60 bin sendikalara göre 330 bin kişi, Marsilya’da 23 bin ile 240 bin, Toulouse’ta 35 bin ila 155 bin, Bordeaux’da 34 bin ila 140 bin, Rouen’de 22 bin ila 60 bin, Havres’da 11 bin ila 60 bin, Caen’de 22 bin ila 60 bin, Rennes’de 26 bin ila 50 bin kişi eylemlere katıldı. (DELİL FIRAT-ANF)