Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yönetim Kurulu, Türkiye’den gönderilen kitapların ilkokullarda okutulması için baskı uygulandığını iddia ederek, Türkiye Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.
Büyükelçilik önünde yol içerisinde basına açıklama yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, önce Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptıklarını, ardından Büyükelçilik önüne geldiklerini söyledi.
Ülkede eğitim, sağlık ve sosyal yaşamla ilgili sıkıntıların sürekli nüfus aktarımından kaynaklandığını belirten Elcil, kuzeydekiyi idrare ve Türkiye hükümetlerini “asimilasyon ve entegrasyon politikaları uygulamakla” suçladı.
Basın açıklamasının tamamı şöyle:
AKP hükümetinin adanın kuzeyindeki yerli işbirlikçileri ile beraber Kıbrıslı Türklerin kimliğine, kültürüne, şivesine ve din algılayışına müdahale etme çabalarından sonra sıra okullarda okutulan kitapların değiştirilmesine gelmiştir.
Kurulduğu günden beri “ithal” kitaplarla Kıbrıslı Türklerin eğitiminin verimli olmayacağını savunan sendikamız, 2005 eğitim şurası ile okullarda okutulan kitapların yerelleştirilmesine öncü olmuş, kitapların şöven yapıdan barış temeline oturtulması için katkı koyarak çalışmıştır.
Kıbrıs’ın kuzeyinde kurdurulan ayrılıkçı rejimin işbirlikçi hükümeti olan UBP, göreve geldiği günden beri Kıbrıs Türk Eğitim Sistemini şövenist, din ağırlıklı ve T.C. eğitim sistemi paraleline kaydırmaya çalışmaktadır. Talim Terbiye Dairesi’nin müdürü ise kendine biçilmiş rolü oynamaya devam etmektedir.
UBP hükümeti iki toplumun yakınlaşması adına tarih kitaplarında yapılan olumlu değişiklikleri bir günde bertaraf ederek, ayrılıkçı politikanın temelinde tarih kitaplarını yeniden düzenlemiştir.
Okullarda okutulan kitapların yerelleştirilmesine, kendi özümüze dönmesini hazmedemeyen UBP hükümeti, bu yıl okullarda okutulan yerel kitapları yeniden basmamış, bunun yerine T.C. eğitim sistemi ile uyumlu kitapları okullara göndermiştir.
T.C. eğitim sistemine uygun gelen kitaplar müfredatımızla uyumlu olmadığı gibi dilimizle, kültürümüzle, kimliğimizle de uyumlu değildir. Öğretmenimiz bu kitapları benimsememiştir. Öğretmenimiz bu kitapları ders kitabı olarak değil, ancak ve ancak kaynak kitap olarak kullanabilir.
KTÖS, kitapların yerelleştirilmesi, şöven ifadelerden ayıklanması konusunda mücadelesini sürdürmeye devam ederken, öğretmenimizin Kıbrıslı Türklerin asimilasyonunu hedefleyen T.C. menşei kitapları kullanmayacağını tüm kamuoyuna duyururuz.