132 KTHY eski çalışanının avukatı Barış Mamalı, yaptığı basın açıklamasıyla, yılbaşı öncesinde çalışanlara ödenen miktarın büyük bir kısmının ‘Hay – Koop Ltd.” isimli banka tarafından alıkonması nedeniyle, işveren tarafından kesilen paraların fona yatırılmadığı gerekçesiyle Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne şikayette bulunduklarını açıkladı. Mamalı’nın açıklamasının tam metni şöyle:
“Ülkemizin egemenlik göstergelerinden belki de en önemlisi olan KTHY’yi en nihayet 2010 yılında batırmayı başarmış olduk. Özvarlığımız ve bayrak taşıyıcısı olarak övündüğümüz hava yollarımızı göz göre göre ölüme gönderdik. KTHY batarken, geride yüzlerce işsiz insan ve mutsuz aileler bırakmıştır. Ekmek kapıları yüzlerine kapanan bu insanlar şimdi evlerinde bunalım içerisinde yaşamaya ya da yarı ücretle çalışmaya mahkum olmuşlardır. Sosyal adaletini bu insanlarımızın yanına dahi yaklaştırmayan ve onları sahipsiz bırakanları tarih birgün mutlaka mahkum edecektir.
Temel unsurlarından “sosyal devlet ilkesini” ekonomik çöküntü yaşayan fertlerine karşı işletmeyen bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Eski KTHY çalışanları üzerinden aylardır siyaset yaparak sadece söz üretenlerin artık buna son vermelerini ve biran önce somut icraat göstermelerini talep etmekteyiz. Adil düzen ancak, zenginden alıp fakire verip bu yolla refah seviyesini ve çalışanların mali gücünü dengelemekle kurulabilir. KTHY çalışanları birçok yasal ve akdi haklarından mahrum bırakılmıştır ve bu mağduriyetlerinin giderilmesi için devletimiz hiçbir ciddi adım da atmamıştır.
Ülkemizde ticari faaliyet göstererek çok ciddi kazançlar elde eden kumarhanelerden alınan vergileri sadece 3 ay süreyle %1-2 artırmış olsaydık bu insanların mağduriyetini tümden sona erdirmiş olmaz mıydık? Bunu yapmak çok mu zordu? Kesinlikle hayır, yeter ki istenç ve kale gibi bir irade olsun.
Ancak ne var ki gerek 2010 yılında olsun gerekse 2011’in bu ilk günlerinde olsun KTHY çalışanları darbe üstüne darbe yemeye devam etmektedir. Binlerce TL.’lik alacak ve tazminatları halihazırda ödenmemiş olarak duran bu eski çalışanların başına, geçen hafta yeni bir olay daha gelmiştir. Yıllarca yine kendi ücretlerinden yapılan maddi katkılarla hesabında iyi bir birikim oluşan İhtiyat Fonu’ndan adlarına çıkan ödemeyi almaya giden bu çalışanlar yeni bir süprizle karşılaşmışlardır. Yılın son gününde ilaç gibi gelecek bu parayı almaya gidenlerin sevinci maalesef kursağında kalmıştır, şöyle ki:
KTHY Çalışanları Kooperatif Ltd. veya kısa adıyla HAY – KOOP Ltd. bir banka olup birçok KTHY çalışanına geçmişte kredi vererek onları borçlandırmış bulunmaktaydı. Çalışanlar bu borçlarını aylık maaşlarından her ay yapılan kesintilerle taksit taksit ödemekte idi. İşveren olan KTHY Şirketi her ay çalışanlara verdiği maaş bordrosunda yapılan bu kesintiyi de belirtmekteydi. Yani bu işveren, çalışana ait ücretten, onun bankadaki borcuna yatırmak koşuluyla her ay düzenli olarak kesinti yapmakla yetkili idi. Ama çalışanların Eylül 2009 – Temmuz 2010 döneminde, takriben 7 ay ücretlerinden çeşitli kesintiler yapılmış olmasına rağmen kesilen bu paraların çalışanlara aat banka hesaplarına yatırılmadığı ortaya çıkmıştır.
Bankaya olan borçlarının her ay düzenli ödendiğini sanan çalışanlar fondan olan paralarını alırken gerçeğin hiç de öyle olmadığını öğrenmişlerdir. Çünkü gerçekte bu işçilere ait olan ücretten kesintiler yapılmasına rağmen yani bu paralar birilerine nüfuz ettikten sonra ait oldukları yere yatırılmayarak halen başka kişi veya makamların zimmetinde bulunmaktadır. Banka, ödenmeyen bu bakiye taksitleri kapatmak için de fon paralarının önemli bir kısmını almış, ve bu çalışanlara geriye sadece çerez parası kalmıştır.
İşçilerin 7 aylık ücret kesintilerini alanlar ve bunu halen ilgili bankaya yatırmayanlar veya işçiye ödemeyerek bu paraları zimmetinde tutanların suç işledikleri aşikardır. Ceza Yasası’nın ilgili maddeleri ve özellikle 255., 259., 270., 272. ve 300. maddeleri tahtında işçilere ait bu paraların halen başka ellerde bulunması ciddi bir soruşturma ve kovuşturma sebebidir. Bu konu kapatılamayacak derecede önemlidir ve ortada nerede olduğu belli olmayan ciddi meblağlar bulunmaktadır. KTHY’nin eski çalışanlarının alınteri ve emeği olan bu paralar nerededir? Bu paraları kimler aldı ve ne yaptı? Tüm bunların cevabını bulması için polisimize büyük görev düşmektedir. Yapılan bu kanunsuzluklar belgelenmiştir. Bugün buraya geldik, çünkü işçinin emeğini kimseye yedirtmek niyetinde değiliz. Bu paraların gerçek sahipleri, suçluların bulunarak yargıya teslim edilmelerini ve işbu emeklerinin ürünü olan kesintilerin faizleriyle birlikte söke söke geri alınması için adalete sığınmaktadırlar. Güçlülerin değil hukukun egemen olduğu ülkelerde yasalar karşısında hiçbir kuvvet duramaz, boyun eğer.
Çok açık olan bir şey varsa o da çalışanlara ait olan bu paranın ortadan kaybolduğudur. Maaşlardan kesilen bu paralar kendi kendine yok olamaz. İşte bizler bu paraların akıbetini ve sorumluların ortaya çıkartılması için burada bulunuyoruz. Çalışanlar bu hususta polisimize güvenmektedir.
Sözkonusu paraların mutlaka birileri tarafından kanunsuzca alındığı veya bir şekilde tasarruf edildiği aşikardır. Günün sonunda sorumluların ve paraların akıbetinin ortaya çıkartılamaması kamuoyunda ciddi bir sarsıntı yaratacaktır. Daha önce kilitli ihale kutusundan teklif zarfını yok edenin failinin halen bulunamadığı akıllardadır. Eğer burada da ayni sonuçla karşılaşırsak, yani çalışanların parasının açıkça götürüldüğü, iç edildiği ortada dururken failler yine bulunamaz ise şu gerçeği artık toplum olarak görmemiz ve kabullenmemiz gerekecekir:
“ Sevimli Hayalet Casper ve arkadaşları 2 yıldır ülkemizde yaşamaktadır ve KTHY’yi kendilerine sıcak bir yuva olarak mesken edinmişlerdir”
Av. Barış Mamalı
(132 Eski KTHY Çalışanının Yasal Temsilcisi Sıfatıyla)”
kibrispostasi.com