Yeniçağ: Şeffaflık ve halka bilgi verme amacıyla yasa tasarısı hazırlanıp meclise sunuldu. Bu tasarı da TC ile yapılan protokol uyarınca Türkiye tarafından hazırlatıldı ve yönetimin borçlanmasını maliye bakanlığı tarafından üstlenilen tüm mali yükümlülüklerin zapt-ı rapt altına alınmasına beş yıla kadar hapislik cezaları ile sağlamayı içeriyor.
Kamu finansmanı ve borç yönetimi adlı tasarıda Türkiye Merkez Bankası ile maliye bakanını eşit derecede yetkili yapıp kendinin atadığı müdürü, yönetimin borçlarını izlemeye ve yeni borç yapma veya ertelemelerde kesin söz sahibi olmaya yetkili kılıyor. Bakanlar kurulu bunu onaylayıp meclise sevk ettiğine göre kabul ediyor.
Bu kez Türkiye daha uyanık davranarak yasa geçirir gibi yapıp da Kıbrıs’taki usullere kurban gitmiyor. Daha önce bütçe yasasına konulduğu için devleti yasaya aykırı yükümlülükler yükleyenler için verilebilecek cezaların bütçe yasasına bir yılı aşan kurallar konamayacağı kuralı yüzünden iptal edilmişti. Daha sonra bütçe hazırlama kuralları yasası Türkiye örneğinden yaralanarak hazırlanmış ama ceza bu kez unutulmuştu. Mali düzenleme yasasında da düzenleme yapılmış ama uymayanlar için ceza öngörülmemişti. Bütçeye TC yardımlarıyla ile ilgili özel ve yine bir yılı aşan süreler düzenlendiğinden, yine iptal ile karşı karşıya kalınmış ve kimseye ceza verilmemişti. Bu kez ise iş sıkı tutuldu ve Kıbrıs hukukunun girdaplarında cezaların kaybolmaması için her mali işlemin kayda geçmesi ve halka açıklanması da kural konuyor. Ayrıca poliste mali polis olması için de eğitim başladı. Halk ve polis artık görevli olacak.
Bu yasa yönetimin yerelini de KİT ve iştiraklerini de kapsayacak. Mali sorumluluk da başka yasalara bırakılmıyor. BUDİN kanunnamesi, Fatih kanunnamesi gibi özel bir paket şeklinde hazırlanmış bulunuyor. Tam geri kalmış ülke örneğindeki gibi bir yasa ile akla gelebilecek her şey denetim altına alınacak gibi hazırlandı. Tabii işlemeye başladığında bir yığın sorun çıkacak ve belki kamu alacaklarını tahsil usulü yasası gibi çok can yakan ama çare de olmayan bir yasa uygulaması olacak ama halka bilgi verilmesi kuralları işlerse halk ve tabii muhalefet baskı unsuru olarak işe yarayabilecek.
Türkiye, yardımlarına rağmen burada beklediği işlerin yapılmamasını ve şikayetlerin ayyuka çıkmasını halletmek için gene bir Türkiyeliyi işin başına getiriyor. Fütuhatın tamamlanması için Kıbrıslıya değil kendisinin adamlarını maliye bakanlığının başına koyuyor. Şimdilik eşit ama yardımı veren kendisi olduğu için esasında görünüşte eşit.
Hukuk dili de özenle hazırlanmış değil terimler yer yer değişiyor ve yorumları işi zıvanadan çıkaracak gibi görünüyor. Uzaktan kumandayla işler bu kadar.
Cezalar beş yıla kadar hapis ve asgari ücretin 20 (yirmi) katına kadar para cezası veya her ikisine birden ve sorumlu da imzası olan olmayan yönetim kurlu üyesi dahil mali işlerden olanların tümü olarak tanımlanıyor.