habergüncel haberDünya Mülteciler Günü çerçevesinde sergi açıldı konferans düzenlendi
yazarın tüm yazıları:

Dünya Mülteciler Günü çerçevesinde sergi açıldı konferans düzenlendi

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla “Umutsuz Yarınlar” adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaparken, Mülteci Hakları Derneği de “Kuzey Kıbrıs’ta Mülteci ve Sığınmacı Hakları” konulu konferansta, sorunun ülkemizdeki boyutuna dikkat çekti.

2010 yılında Lübnan’daki Filistin Mülteci Kamplarını fotoğraflayan bir grup fotoğraf sanatçısının Lefkoşa AKM’de yer alan sergisi, UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) Kıbrıs Temsilcisi Nassr Ishak tarafından açıldı.

Serginin açılışına, UNHCR Kıbrıs Temsilcisi Nassr Ishak, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Emine Çolak, Mülteci Hakları Derneği Başkanı Öncel Polili ve ilgililer katıldı.

 

Ishak: 44 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldı

Açılışta konuşan UNHCR Kıbrıs Temsilcisi Nassr Ishak, 20 Haziran’ın Dünya Mülteciler Günü olduğuna, 2011 yılının da aynı zamanda BM Mülteciler Komiserliği’nin 60’ıncı kuruluş yılı olduğuna dikkat çekerek, bunun mültecilerin durumunu değerlendirmek için fırsat olduğunu söyledi.

Dünyada bugün 44 milyon insanın kendi evlerini ve yurtlarını terk etmiş durumda olduğunu kaydeden Ishak, bu sayının yeni çatışmalarla artarken; eski çatışmaların ise çözülememesi nedeniyle durmakta olduğunu belirtti.

En yeni mülteci akışının Suriye’den Türkiye’ye doğru olduğunu hatırlatan Ishak, çoğunluğu kadın ve çocuk olan 10 bin kişinin Türkiye sınırında kamplarda olduğunu, Cuma günü ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliği iyi niyet elçisi Angelina Jolie’nin bu kamplara gidip mültecilerle görüştüğünü anlattı.

Jolie’nin “TC hükümeti ve Türk Kızılay, mağdur Suriyelilere sonsuz bonkörlük gösteriyor” açıklaması yaptığına dikkat çeken Ishak, Kızılhaç’ın da kamplarda hızlı hareket ettiğini söyledi.

 

Özerdağ: Farkındalık yaratmaya çalıştık

Sergide fotoğrafları bulunan fotoğraf sanatçıları adına konuşan Tijen Özerdağ ise, Azgezmiş Grubu’nun düzenlediği bir organizasyonla 2010 yılında Türkiye’den ve KKTC’den toplam 22 fotoğrafçının Lübnan’da Beyrut ve Baalbek’teki Filistin mülteci kamplarını ziyaret ettiklerini anlatarak, bu kamplarda gördüklerini mümkün olduğunca fazla kişiye yayabilmek amacıyla sergiler düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

“Az sonra bu sergiyi gezerken bizim gördüklerimizi bizim gözümüzle sizler de göreceksiniz” diyen Özerdağ, “Bu sergide göreceğiniz insanlar yarına uyanamayacakları olasılığı ile yaşıyorlar. Bu insanlar evlerine bir daha asla dönemeyeceklerini, topraklarını bir daha göremeyeceklerini bilerek yine de umutlu bir bekleyiş yaşıyorlar” dedi.

Konuşmaların ardından UNHCR Kıbrıs Temsilcisi Nassr Ishak tarafından sergi açıldı ve ardından kokteyle geçildi.

Sergide, Abdurrahman Koçak, Armağan Karagöz, Arzu Yavuz, Aslı İzveren, Elif Yılmaz, Fatih Mazi, Gökhan Erol, Güliz Akkaya, Hakkı Ceylan, İdris Esen, İsmi Durmuş, Nadir Özsoy, Nergiz Güler, Ömer Zafer Göktürk, Selen Bozoklu, Selma Arslan, Sinan Yeşilyurt, Tijen Özerdağ, Tijen Sadi, Vedat Şentürk ve Zahra Arslan’ın fotoğrafları sergileniyor.

 

İranlı öğrenci Ali’nin dramı

Mülteci Hakları Derneği’nin “Kuzey Kıbrıs’ta Mülteci ve Sığınmacı Hakları” konulu konferansı ise kokteylin ardından başladı.

Konferansa geçilmeden önce “Kıbrıs Toplum Medya Merkezi”nden Beran Djemal’ın hazırladığı ve muhalif bir şiir yazdığı için İran’dan kaçmak zorunda kalan Ali adlı bir üniversite öğrencisinin yaşadıklarını anlatan “Uzak Yakınlar” adlı “audio slayt” gösterisi sunuldu.

Daha sonra konferansa geçildi. Avukat Ceren Göynüklü’nün yönettiği konferansta Mülteci Hakları Derneği Başkanı Öncel Polili “Kuzey Kıbrıs’ta Mülteci ve Sığınmacı Hakları”, Uzman Psikolog Utku Beyazıt da “Psikososyal Açıdan Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde Mülteci ve Sığınmacı Olmak” konularında sunum yaptılar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
351AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin