toplumsal muhalefetsendikal hareketKTAMS: Çalışanın hali harap
yazarın tüm yazıları:

KTAMS: Çalışanın hali harap

Yeniçağ podcastını dinleyin

KTAMS, çalışanların alım gücünün korunması için eşel mobil uygulamasının yeniden başlatılmasını istedi. Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın dövizdeki artışla ilgili açıklamalarını eleştirerek, bakanın dediğinin aksine ülkenin pahalandığını belirtti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yazılı açıklamasında, “Çalışanların gerek enflasyon gerekse döviz kurlarındaki artış karşısında alım gücünü koruyan eşel mobil uygulamasının UBP hükümetince yürürlükten kaldırılması sonucu son günlerdeki dövizdeki artış ile çalışanları zor günler beklemektedir” dedi.

343 Sterlin kayıp

Lise hizmet sınıfında bareminin topunda olan bir memurun Temmuz 2010’da maaşına karşılık 2 bin129 Sterlin alırken Temmuz 2011 itibarıyla 1786 Sterlin alabildiğini; bu durumda 343 Sterlin kaybı oluştuğunu anlatan Kaptan, üniversite hizmet sınıfındaki bir kişinin bu rakamlarının 2 bin 342 sterlin ve 1965 sterlin olduğunu; bu sınıftaki bir çalışanın da 377 sterlin kaybı bulunduğunu kaydetti.

Asgari ücretlinin durumu

Kaptan, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni barem tablosuna göre işe başlayan bir memurun ise Ocak ayındaki geliriyle 698 sterlin alabilirken bu ay 597 sterlin alabildiğini ve 101 sterlinlik kayba uğradığını ifade ederek, 1300 TL ile geçinen asgari ücretlilerin ise ocak ayında 541 sterlin alabilirken bugün 463 sterlin alabildiğini ve 78 sterlin maaş kaybı yaşadığını bildirdi.

Halkın büyük çoğunluğunun döviz borçlandığını ve eşel mobil de kalktığı için 7 aydır artan enflasyon karşısında çalışanların alım gücünün düştüğünü kaydeden KTAMS Başkanı Kaptan, yerli üretimin sıfırlandığını, ithalata bağımlı bir ekonomi yaratıldığını da belirterek, Bakan Ersin Tatar’ın dediğinin aksine ülkenin pahalanacağı görüşünü ifade etti.

Eşel mobil talebi

Ahmet Kaptan, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın açıklamalarının hiçbir iktisadi teori ve önermeye uymadığını da savunarak, Tatar’ı topluma gerçekleri söylemeye davet etti.

Kaptan, çalışanların alım gücünün korunması için eşel mobil hakkının bir an önce geri verilmesini de istedi.

 

Sendikal Platform

Sendikal Platform, çalışanların alım gücünün gerek enflasyon karşısında, gerek döviz kurları karşısında korunabilmesi ve emekçilerin fakirleşmesinin önüne geçilmesi için eşel-mobil sisteminin bir an önce hayata geçirilmesini istedi. KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker’in Sendikal Platform adına yaptığı açıklama şöyle:

Ekonomik kriz sürecinde kapitalist üretimin ve burjuva sistemin bütün çelişkilerinin ortaya çıktığı bir dönemde emekçilerin her zamankinden daha çok birlik olmaya ihtiyacı vardır.

Emekçilerin alım gücünü, hem hayat pahalılığına karşı koruyan, hem de döviz kurlarının değişimi karşısında fakirleşmesine karşı ekonomik bir önlem olan eşel-mobil sistemi işbirlikçi UBP hükümetince önce 2 aydan 6 aya çıkarılmış, 2011 yılı itibarı ile tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.

Kapitalizmin krizinin bedelini biz emekçilere ödetmek isteyen işbirlikçi UBP hükümeti eşel-mobili kaldırarak çalışanların alım gücünün korunmasını ortadan kaldırmıştır.

Ocak 2011 – Temmuz 2011 tarihleri arasında çalışanların ücretlerinde Sterlin bazında % 17 , Euro bazında % 19.5, Dolar bazında % 11.5 kayıp olmuştur.

Çalışanların alım gücünün gerek enflasyon karşısında gerekse döviz kurları karşısında korunabilmesi ve emekçilerin fakirleşmesinin önüne geçilmesi için eşel-mobil sisteminin biran önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Bilinmelidir ki bu krizi emekçiler yaratmamıştır ve krizin bedelini de emekçilerde ödemeyecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin