Sendikal Platform, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a iletilmek üzere 6 Temmuz, Çarşamba günü saat 11’de Birleşmiş Milletler yetkililerine bir mektup verdi. Mektupta Cenevre zirvesiyle ilgili olarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta erken çözüm ve barış yönünde liderleri cesaretlendirmesi talep edildi.
Mektupta ayrıca Kıbrıs sorununun çözümü geciktiği zaman Kıbrıs Türk halkının zarar gördüğü, Kuzey Kıbrıs’a nüfus aktarımının sürekli arttığı ve buna artık dur demek gerektiği de belirtildi.
Bunun yanında mektupta Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs kuzeyinde nüfus tartışmalarına son vermek açısından, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak bir nüfus sayımı talebini son derece olumlu bulduklarını belirttiler. Sendikal Platform, Moon’a sunduğu mektupta önerilerinin en kısa zamanda takipçisi olunması ve nüfus sayımının yapılmasını talep ettiler.
Mektubu Sendikal Platform adına BM polisine teslim eden KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan yazılı cevap beklediklerini de ekledi.
Mektubun altında Sendikal Platform üyesi 28 örgüt ile birlikte CTP, TDP, BKP ve YKP’nin de imzaları bulunuyor.
Mektup şöyle:
Bizler yıllardan beri demokrasi, barış ve insan haklarının yerleşmesi, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarında ve 23 Mayıs ile 1 Temmuz 2008 tarihli antlaşmalarda da belirtildiği gibi iki toplumlu, iki kesimli, tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası kimliği olan siyasi eşitliğe dayalı Birleşik Federal Kıbrıs’ın yaratılması için mücadele eden 28 sendikanın oluşturduğu Sendikal Platform ve dört siyasi parti devam eden görüşme süreci ile ilgili olarak aşağıdaki talebimizi ortaya koyarız.
Ülkemizde uzun yıllardan beri olağanüstü hal yaşanmasına neden olan Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü özellikle Kıbrıslı Türkleri ekonomik, kültürel ve sosyal olarak erimekle karşı karşıya getirmiştir. Soruna acilen çözüm bulunması iki toplumun ve adamızın geleceği açısından elzemdir. Çözüm tüm Kıbrıslılar adına önemli fırsat penceresi yaratacaktır. 2004 yılında çözümle ilgili yaşananlar önemli bir fırsatın kaçırılmasına ve toplumsal hayal kırıklığına sebep olmuştur. Temel amacımızın geçmişte çözümle ilgili yaşanan olumsuzlukları hatırlatmak ve suçlama yaparak devam ettirmek olmadığını belirtir, çözüme olan ihtiyacı vurgularız.
Çözüm Kıbrıslıların, temel insan hak ve özgürlüklerine saygılı olmalı, dış karışmacılığa fırsat vermemeli ve Kıbrıs’ı bağımsızlığa kavuşturmalıdır. Bulunacak çözüm “Kıbrıslılar tarafından Kıbrıs için” temelinden hareketle tüm Kıbrıslıların ortak çıkarlarını gözetmeli ve her iki toplumun ortak iradesine dayanmalıdır.
Görüşmeleri yürüten Liderlerin Sn Mehmet Ali Talat ile Sn Dimitris Hristofyas’ın kaydettiği ilerlemeleri reddetmesini ve üzerinde anlaşmaya varılmış çözüm zemininin ve BM Parametrelerinin dışında sunulacak iki ayrı devlete dayalı önerileri kabul etmediğimizin altını önemle çizeriz.
Kıbrıs sorununa çözüm bulma sürecine yardımcı olacak, toplumlararası ilişkileri güçlendirecek olan güven arttırıcı önlemler geciktirilmeksizin hayata geçirilmeli, toplumlararası ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel işbirlikleri desteklenmelidir.
Kıbrıslı Türkler Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan nüfus tartışmasına bir son vermek açısından BM Genel Sekreteri olarak Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak bir nüfus sayımına yardım talebinizi son derece olumlu karşılamaktayız. Bu önerimizin takipçisi olmanızı ve en kısa zamanda bu sayımın yapılmasını talep ederiz. Adamızın kuzeyinde ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerin kültürümüz kimliğimiz ve toplumsal geleceğimiz açısından yarattığı olumsuz baskı çözüme olan ihtiyacımızı daha da artırmaktadır. Bulunacak çözümde Kıbrıslı Türkler olarak toplumsal varlığımızı koruyarak, Birleşik Federal Kıbrıs’ın siyasi eşit kurucu ortağı olmak istediğimizi vurgularız.
7 Temmuz 2011 tarihinde Cenevre’de her iki liderle gerçekleştireceğiniz görüşmede, yukarıda belirttiğimiz talep ve saptamalarımızı göz önünde bulundurmanızı ve Kıbrıs’ta erken çözüm ve barış için tarafları cesaretlendirmenizi talep ederiz.
Sendikal örgütlerden Cenevre Süreci İçin Ortak Basın Açıklaması
Bu arada iki taraftan sendikalar da bir araya gelerek ayni gün saat 10’da PEO genel merkezinde ortak bir basın toplantısı yaptılar. PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES imzalı ortak açıklaması şöyle:
İki toplum liderinin 7 Temmuz Cenevre görüşmesi öncesinde sendikal örgütler PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES görüşmeler sürecine tam desteklerini ifade ederler ve halkımızı ve ülkemizi yeniden birleştirecek adil ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme varmak için, iki lideri bu ana kadar üzerinde anlaşmaya varılanlar temelinde iyi niyetle çalışmaya çağırırlar.
Var olan zorluklara ve engellere rağmen, çözüm yönünde ilerlemek için tek yolun görüşmeler yolu olduğu görüşündeyiz. Ortak zemin vardır ve bu, üzerinde anlaşmaya varılmış olan ve BM Güvenlik Konseyi kararları tarafından benimsenmiş olan zemindir. Bu tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı, tek uluslararası kimlikli bir devletle, BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitlikli iki bölgeli iki toplumlu federasyondur. Kıbrıslılara hizmet edecek ve ülkemizi tüm bölgemiz için barış ve güvenlik köprüsüne dönüştürecek çözüm budur.
Bu vesileyle, sorunun çözülmesiyle Kıbrıs’ın tümünün askersizleştirilmesi yönünde örgütlerimizin önerisini tekrarlıyoruz.
7 Temmuz görüşmesi eğer yapıcı bir ruh içerisinde gerçekleştirilirse ve üzerinde anlaşmaya varılacak çözümün başarılması için gerçekten siyasi irade gösterilirse müzakere sürecine ivme kazandırabilir.
Bizce ölçüt her zaman Kıbrıslıların tümünün ortak çıkarı olmalıdır.
Bizim beklentimiz ve aynı zamanda talebimiz görüşmeler sürecinin en kısa sürede tamamlanması ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek, özgür, bağımsız, Kıbrıslıların tümünün ortak vatanı kılacak üzerinde anlaşmaya varılan bir çözüme götürmesidir.
Etnik köken, din v.b nedenlerle istihdamda ya da ücretlerde hiçbir ayrımcılığın olmaksızın, birleşik bir çalışma ilişkileri modeliyle, birleşik bir Sosyal Sigorta sistemiyle, birleşik bir ekonomi çerçevesinde çalışanların özgür sendikal faaliyet ve işverenini seçme haklarının olacağı bir çözüme götürmesidir.
İki lideri 7 Temmuz buluşmasında bu uğraşılarda olması gereken gerekli gerçekçiliği göstermeye ve her zaman Kıbrıs sorununda üzerinde anlaşmaya varılmış çözüm zemini çerçevesinde sorumlu bir biçimde çözüm için tüm güçleriyle çalışmaya çağırıyoruz.
Biz sendikal olarak ülkemizin yeniden birleşmesi hedefiyle iki toplumun yeniden yakınlaşması için mücadeleye devam ediyoruz.
Görüşmeler uğraşısına destek veren ve yardımcı olan gerekli dinamizmin Kıbrıslı çalışanlar arasında yaratılması için bu yönde sistematik bir biçimde çalışıyoruz.
Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçilerin birlik ve ortak mücadelesi ülkemizin ve halkımızın yeniden birleşmesinin dayanağı olabilecek bel kemiğidir.
Bu vesileyle PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS ve BES olarak, tüm Kıbrıslıları 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde güçlerini bizimle birleştirmeye, çözüm ve ülkemizin yeninden birleşmesi isteğimizi güçlü bir şekilde vurgulamaya çağırıyoruz.
Nazi Almanyası’nın 1939’da insanlığa karşı saldırısının, nazizmin ve faşizmin milyonlarca kurbanının anısına 1 Eylül Dünya Sendikalar Federasyonu tarafından sendikaların Barış için mücadele günü olarak belirlendi. Ülkemizde ve dünyada barışın hâkim olması amacıyla her birimizin üzerimize düşen görevi yerine getirmek için bu çağrıyı tekrarlıyoruz.
1 Eylül’de gerçekleştirilecek büyük etkinliğin programı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.
Bu vesileyle, aşırı sağ çevrelerin terörist saldırılarını ve özellikle de Kıbrıslıtürk gazeteci Şener Levent’in yaşamına yönelik saldırıyı şiddetle protesto ediyoruz. Böylesi saldırılar Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için çalışan insanların susturulmasını hedeflemektedir.
Ayrıca Kıbrıslıtürk sendikacıların sendikal faaliyetleri nedeniyle kovuşturmaya uğramalarını protesto ediyoruz.