El değiştirmeler hızlandıkça herkes müdahale etmek ve durdurmak için uğraşıyor ama her çaba biraz geç kalmış bir çaba olduğu için hem devir gerçekleşiyor hem de zaten kısıtlı olan insan kaynakları oradan oraya sürülerek eylemlerin etkinliği de azalıyor…
Zeyko son örnek…
1 Şubat 2011 tarihinde Aral Moral imzalı Havadis Gazetesi’ndeki haberde “Eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın bulunduğu yaklaşık 45 dönümlük arazinin bugünkü değerinin çok yüksek olduğu ifade ediliyor. Yaklaşık olarak 20 milyon sterlinlik değere sahip arazi devlete ait; ancak kullanım hakkı ise kooperatifte…” bilgisi verilmekteydi. Haberin içinde “Kooperatif iştirakleri arasında yer alan Zeyko Yağ Fabrikası’nın kullanımındaki arazi, Girne bölgesinde “yatırım yapmak isteyen” kişilerin iştahını kabartıyor. Hazineye ait arazinin değeri, milyon sterlinlerle ölçülüyor. Kooperatif çevreleri ise “peşkeş” endişesi yaşıyor” da denmekteydi…
Haberde “aralarında yerli ve yabancı iş adamlarının bulunduğu girişimciler, arazi için kapıları aşındırmaya başladı” dendikten sonra “Arazilere “turizm amaçlı yatırım” maksadıyla, ücretsiz sahip olmak isteyenler başta Başbakan olmak üzere, kabine üyelerinin kapılarını aşındırıyor. Bazı milletvekillerinin de aracılık girişimleri kamuoyunun gözünden kaçmıyor” bilgisi de verilmekteydi…
Tüm bu bilgileri verdikten sonra birçok konudaki “yalanlama” açıklaması da habere eklendi:
“Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Turan konuyla ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada, “arazinin birileri tarafından istendiği duyumlarının kendilerine ulaştığını” ancak bu aşamada böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını belirtti. Turan zaman zaman arazi üzerinde ölçüm yapıldığı yönünde kendilerine bilgi geldiğini söyledi”
http://www.havadiskibris.com/haber/1374/peskes-kuskusu.html
4 ay önce “söz konusu olamaz” diyen Üstün Turan’ın basına ya yalan söylediği, ya da Başkana rağmen işler döndüğü anlaşılmaktadır…
Bu arada 18 Haziran 2011 tarihinde basında bir haber daha çıktı;
“Kooperatif Merkez Bankası’nın yan kuruluşlarından Koop-Süt’ün özelleştirileceğine ilişkin iddialar yoğunlaşırken, Kıbrıs’a konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Turan, iddiaların doğru olmadığı söyledi”
Peki bu açıklama neden yapıldı? Bu haberde birkaç gün önce şu haber yayınlanmıştı;
“Kıbrıs Postası, ülkenin önemli kuruluşlarından KOOP-Süt’ün özelleştirilmesiyle ilgili olarak şok edici bilgilere ulaştı. Türkiye sektörde çok ünlü ve büyük bir firmanın KKTC’de KOOP-Süt’ü satın alma konusunda ilgililerle görüştüğü Kıbrıs Postası’na gelen bilgiler arasında. Gün boyunca taraflar arasında sürdürülen görüşmeler sonucunda sürpriz bir kararla Koop-Süt’ün ihalesiz bir şekilde özelleştirileceği de Kıbrıs Postası’na ulaşan iddialar arasında yer alıyor.”
Evet, bu haber üzerine de Zeyko Yağ Fabrikası arazisi devri sürecinde olduğu gibi Üstün Turan açıklamalar yapıyor. Yalnız Kıbrıs’a değil Yenidüzen’e de yaptığı açıklama da; “KOOP-SÜT’ü elden çıkarmak gibi bir yetkimiz yoktur. Bu iddialar nerden çıkıyor anlamıyorum” diyor, tıpkı Zeyko’da olduğu gibi “söz konusu olamaz” diyor…
Elbette bu Zeyko Yağ Fabrikası’ndaki ilk satış değil…
16 Şubat 2009 tarihinde Kıbrıs Gazetesi haberi şöyle; “Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Personel ve İdari İşler Müdürü Halil Hürdoğan, Karaoğlanoğlu’ndaki Zeyko binasının ihaleye çıkılarak satıldığını belirtti. Hürdoğan, ihalenin hangi yıl açıldığını, kimin kaç para ödeyerek aldığını hatırlamadığını ancak en yüksek teklifi yapan şirkete verildiğini söyledi”… Zeyko Yağ Fabrikası’nın bir binası ihale ile diğeri ihalesiz veriliyorsa, bir yerde sorun var, acaba ne?
Kooperatif Merkez Bankasında neler oluyor? Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Turan’a rağmen iş mi yapılıyor yoksa basına bile bile yalan mı söyleniyor?
Sıra Koop-Süt’te mi yoksa hangisinde? Başka ne mi var Kooperatif’in elinde? Üç şirket, “Koop Süt – Süt Sıvı Yağ Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Ltd”, “Binboğa Yem – Karma Hayvan Yemi, Harup Ürünleri ve LP Gaz Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Ltd”, “Koop Ticaret Levazım – Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Ltd”; seç beğen al…