Birleşik Kamu, Kooperatif, Tarım ve Diğer Sanat ve Hizmetler Emekçileri Sendikası (Emek – İş), Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi (Taşel)’de süresiz grev başlattı.
Emek-İş’in bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev – İş) Başkanı Mehmet Seyis, “Taşel’in sendikasızlaştırılmaya çalışılması ve 4 çalışanın işten durdurulması” gerekçesiyle 2 Ağustos, Salı günü saat 15.00’ten itibaren süresiz greve gidildiğini ifade etti.
Mehmet Seyis 3 Ağustos, Çarşamba günü sabah grev yerinde yaptığı açıklamada, ülkede son dönemlerde kamu ortaklı şirketlerde ortakların, sendikasızlaştırma yoluna gittiklerini savunarak, bu çerçevede Taşel’de 4 işçinin sendikaya üye oldukları için işlerine son verildiğini iddia etti.
Taşel çalışanlarının işten durdurmalara karşı “onurlu bir duruş sergilediklerini ve ‘ya hep beraber ya da hiçbirimiz’ diyerek” greve gittiklerini kaydeden Seyis, greve katılımın yüzde yüz olduğunu söyledi.
“Kamu iştirakli ve ihracat şampiyonu olan” Taşel’de sendikasızlaştırma yöntemine gidilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Seyis, sorunun 1 – 2 günde çözülmesini ümit ettiklerini, aksi takdirde süresiz grevin uzun sure devam edeceğini kaydetti.
Seyis, konu ile ilgili olarak Savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
KTÖS
KTÖS adına Burak Maviş bir basın açıklaması düzenleyerek Taşel emekçilerinin grevine destek belirtti. Açıklamanın tamamı ise şöyle:
Adanın kuzeyinde kurdurulan ayrılıkçı rejimin bekçileri, Kıbrıslı Türklerin ekonomik, özlük, demokratik, sosyal haklarına saldırmaya ve emekçileri güvencesizleştirmeye devam ediyor.
Sosyal devlet anlayışının, UBP Yönetimi ve sermaye işbirliği ile yıkılmaya çalışıldığı, Ankara’dan dayatılan “GÖÇ Yasası” gibi gerici yasalarla emekçilerin daha fazla sömürülmeye, güvencesizleştirmeye, sendikasızlaştırılmaya çalışıldığı, KTHY, DAK ve DAİ’de emekçilerin işsiz bırakıldığı bir dönemden geçerken, sermaye kesimi devlet mekanizmasından güç bularak, emekçinin üzerine yürümeye çalışmaktadır.
Taşel içki fabrikasında örgütlü bulunan DEV-İŞ Federasyonuna bağlı Emek-İş üyesi dört işçinin toplu sözleşme ve iş yasasına uymayarak işveren tarafından işlerine son verilmesi örgütlü topluma bir saldırıdır ve tarafımızdan kabul edilemez bir anlayıştır.
KTÖS olarak, Emek-İş’in başlatmış olduğu süresiz grevi desteklediğimiz belirtir, bununla beraber, emekçinin demokratik, ekonomik, sosyal ve örgütlenme hakkına saldırı da bulunan iş yeri yönetimi ve buna göz yuman işbirlikçi UBP Yönetimi’ni protesto ediyoruz.
KTAMS
KTAMS adına Ahmet Kaptan yaptığı basın açıklaması ile Taşel işçilerinin mücadelesine destek verdiklerinin ve mücadelenin yollarını aydınlattıklarını söyledi. Açıklamanın tamamı şöyle:
2009 Nisan seçimlerinden sonra hükümet olan ancak hiçbir zaman iktidar olamayan UBP hükümeti, çalışanlara karşı sürdürdüğü sindirme ve yıldırma politikaları sonucu bugün çalışan tüm kesimler çok zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmışlardır.
İşbirlikçi UBP hükümetinin yasa tanımaz antidemokratik tavırlarından ve uygulamalarından cesaret alan bazı işverenler de işçiyi, çalışanı daha fazla sömürmek, işsizleştirmek ve sendikaların etkinliğini ortadan kaldırmak adına UBP’nin gösterdiği ve çizdiği yasa tanımaz antidemokratik uygulamalar içerisine girmişlerdir.
Taşel içki fabrikasında örgütlü bulunan DEV-İŞ Federasyonuna bağlı Emek-İş üyesi dört işçinin toplu sözleşme ve iş yasasına uymayarak işveren tarafından işlerine son verildi. 2 yıldan fazladır söz konusu işyerinde çalışan dört işçi için toplu sözleşmeden doğan haklarının sendika tarafından talep edilmesine karşılık işverenin bu tavrı işbirlikçi UBP hükümetinin yasa tanımaz tavırları ile aynidir.
KTAMS olarak Emek-İş Sendikasının işverenin bu tutumu karşısında söz konusu işyerinde başlatmış olduğu grevi yürekten destekliyoruz.
KTAMS her zaman emekçinin yanında olmaya devam edecektir. Emeğe ve emekçiye yapılan her türlü saldırı karşısında örgütlü mücadelemiz sürecektir.
Taşel işçilerinin mücadelesi yolumuzu aydınlatıyor.