toplumsal muhalefetsendikal hareketGökçebel: "Tam gün eğitim konusunda somut bir proje göremedik"
yazarın tüm yazıları:

Gökçebel: “Tam gün eğitim konusunda somut bir proje göremedik”

Yeniçağ podcastını dinleyin

KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, eğitimin, sürekli değişim ve gelişiminin toplumların kendi sorunlarını çözme ve gelecekte mutlu vatandaşlar yetiştirme için gerekli, ciddi bir yatırım olduğunu; hata kabul etmediğini ve siyasi bir yatırım aracı olmadığını ifade ederek, “tam gün eğitim” konusundaki açıklamalarda “somut bir proje” göremediklerini kaydetti.

Konu ile ilgili açıklamanın tamamı şöyle:

Toplumsal gelişimimize katkı koyacak eşit, bilimsel, parasız, çağdaş kaliteli eğitime ihtiyacımız vardır. İşbirlikçi hükümetlerle yaratılan ithal seçmeci-elemeci eğitim sistemi ile toplumumuzda sosyal sınıflar arasında fırsat eşitsizliği derinleşmiştir. Kamusal eğitim yatırımdan hızla uzaklaşılmış, özelleştirme çalışmaları hızlanmış, geniş halk kitleleri fakirleştirilirken eğitim de pahalı bir piyasa malı haline getirilmiştir. Özel okullar devlet eliyle beslenirken, devlet okulları devlet eliyle etkisizleştirilmektedir.

Eğitimin sürekli değişim ve gelişimi toplumların kendi sorunlarını çözmek ve gelecekte mutlu vatandaşlar yetiştirmek için gereklidir. Eğitim ciddi bir yatırımdır ve hata kabul etmez. Siyasi bir yatırım aracı değildir. Son günlerde, Ankara dönüşü ile başlatılan Tam Gün Eğitim! açıklamalarında somut bir proje olmadığını görüyoruz. Ancak basından zehir zemberek politik açıklamalar izliyoruz.

Sn. Eğitim Bakanımız 2012’de tam gün eğitime geçeceğini saat başı tekrar etmeye başlamıştır. Ancak ne yapacağının projesini ortaya koymamaktadır. Sadece 10 trilyon buldum tam güne geçeceğim söylemi dışında kamuoyuna taslak bir proje açıklayamamıştır. Bize yapılan ziyarette ortaya samimiyetle koyduğumuz gibi eğitim adına gelişim olacaksa destek verebileceğimizi beyan ettik. somut projeyi görmek istediğimizi belirttiğimiz halde Sn. Bakandan sadece TV kanallarında politik söylemler duymaya devam ediyoruz. Umarız esas amacın önünde politik kazanç elde etmek ve gündem değiştirmek yoktur.

Toplumumuzun, öğretmenimizin siyasete olan inancı bitmek üzeredir. Bu inancın tazelenmesi için ne söylendiğine değil ne yapıldığına bakıldığı bir gerçektir.

Pilot olarak açılan Şht. Ertuğrul İlkokulunu finansmanı aileler tarafından karşılandığı halde kapatılmak zorunda kalmıştır. Yaklaşık 2-4 trilyon gibi bir bütçeyle ve iyi bir hazırlıkla, tam destek gören bir proje yüze, göze bulaştırılmıştır.

Sn. Eğitim Bakanı 2012’de tam güne geçeceğim diyorsa biran önce kendi partisi, hükümeti ile şu sorulara acil cevap bulmalıdır. Birçok sorunun kaynağı olan sürdürülebilir çözümler üretilmesini engelleyen nüfus nasıl kontrol altına alınacaktır? Eğitim bütçesi ne kadar artırılacak, değişiklik için ilk finansman (ki 10 trilyon iki okula bile yetmez) nereden bulunacaktır? Eğitimde süreyi artırmak isterken hangi müfredat veya eğitim sistemi uygulanacak, neler değiştirilecektir? Amaç ne olacaktır? Bir yaşam alanı ve evimiz haline gelecek olan okullarımız dökülmektedir. Devlet okul alt yapıları nasıl geliştirilip, öğrenci ve öğretmen için hangi standarda ulaştırılacaktır? (Tuvalet, yemek, dinlenme alanları, dil laboratuarları, sosyal- sportif tesisler vs.) Her okulun kendisinin özerk bir yapılanması ve bütçesi olacak mı? Değişimi yapacak olan öğretmenlerimizin kadrolanması, geliştirilmesi ve çalınan özlük hakları, ne olacaktır? Kıbrıs eğitim sistemi Türkiye sisteminden nasıl kurtarılıp özgünleştirilecektir?

KTOEÖS olarak, toplumsal sorumluluğumuz en üst noktadadır. Değişim ve gelişime açığız. İyi ve daha güzel için kimden gelirse gelsin değişimlere destek olacağız. Ancak toplumumuz, öğretmenimiz yeterince tecrübe yaşadı. Söylenene, politikacıya veya politikaya değil icraata bakmaktadır. Eğitimde planlı ve programlı adımlar atılmalıdır. Bir günde vahiy gelmiş gibi davranılmamalıdır. AÖA için yıllardır para ödeyen, hazırlanan çocuklarımıza son anda bu yıl öğrenci alınmayacaktır denmemelidir.

Uyarıyoruz; yarım gün diye belirttiğimiz eğitim sistemimiz bu kadar ellenmeden, metalaştırılmadan önce; doktorunu, bilim adamını, ara elemanını yetiştirmiştir. Siyasilerin iyileştirmek için yaptığı her yenilik bizden bir şeyler alıp gitmiştir.

Okullarımız Eylülde açılacaktır. Münhaller tüm uyarılarımıza, iyi niyetli çalışmalarımıza rağmen gecikmiştir. Yeni okul yapılacaktı henüz başlatılmamıştır. Muhtemelen okullarımızı Eylülde tam kadro ile açamayacağız. Başarma niyeti olmayan büyük hedefler bir işe yaramaz, başarılabileceğiniz küçük adımlar, büyük değişimleri sağlar. KTOEÖS toplum yararına ciddi projelere, çalışmalara, destek verecektir. Ancak kimden gelirse gelsin eğitimi, öğretmeni politika veya şov malzemesi yaptırmayacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
355AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin