Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-Sen), Eğitim Enternasyonal’in (EI) Güney Afrika’da Cape Town’da 18-26 Temmuzda yer alan Genel Kurulu’na katıldı.
Genel Kurulda DAÜ-Sen’in üyeliğinin iptal edilmesi için Kıbrıs Rum öğretmen sendikalarının yaptığı önerge üyelerin çoğunluğu tarafından reddedildi.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve DAÜ-Sen Genel Sekreteri Ulaş Gökçe KTÖS lokalinde düzenledikleri basın toplantısında, Eğitim Enternasyonalı Genel Kurul çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Toplantıda Ulaş Gökçe tarafından okunan basın açıklamasında, her dört yılda bir gerçekleştirilen ve 154 ülkeden 1800 öğretmen delegesinin katıldığı Genel Kurulun açılış konuşmasını Güney Afrika Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Irene Duncan Anisa yaptığı belirtildi.
Mesleki eğitime tam destek
Genel Kurulun gündemindeki en önemli konunun eğitimin özelleştirilmesi karşısında eğitim politikaları olduğu kaydedilen açıklamada, kurulda “eğitimde kaliteye, mesleki eğitime önem verilmesi ve eğitimin para kazanma amaçlı olmaması” gerektiği yönde karar alındığı kaydedildi.
Polis şiddetine karşı ortak önerge
Basın toplantısında, 19-20 Temmuz’da TC Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’yi ziyareti esnasında, polisin sendikacılara yönelik müdahalesiyle ilgili olarak Genel Kurul’a sunulan önergenin Türkiye’den Eğitim-Sen’in de desteği ile kabul edildiği belirtildi.
Söz konusu önergede, “bazı sendikalara adaletsiz polis gücü kullanıldığı, Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyini kolinize etme politikası uyguladığı” iddia edildi.
Basın açıklamasında ayrıca DAÜ-Sen’in Eğitim Enternasyonal Yürütme Kurulu Tarafından onaylanan üyeliğinin iptali için Kıbrıs Rum sendikalarının önergesinin 6 delege dışında tüm delegeler tarafından reddedildiği ifade edildi.
Kıbrıslı Türk öğretmen sendikaları olarak bizler KTOEÖS ve KTÖS ile Türkiye’den Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası EĞİTİM-SEN, kurucu üyesi olduğumuz ve dünya çapında 30 milyondan fazla öğretmen ve eğitim çalışanını çatısı altında örgütleyen Eğitim Enternasyonali’nin her 4 yılda bir gerçekleştirdiği Dünya Kongresine 22-26 Temmuz 2011 tarihinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde katılarak aşağıdaki önergeyi 177 farklı ülkeden 400’den fazla örgütü temsil etmekte olan 2000’den fazla delege ve gözlemcinin yer aldığı kongrede delegelerin oyları ile geçirmiştir. Eğitim Enternesyonali üyesi örgütlerimiz Dünya Kongresinde Kıbrıs Türk Toplumunun sesini birkez daha uluslararası kamuoyuna duyurarak, enternasyonal sendikal dayanışmamızı göstermiş bulunuyoruz.
İnsan ve Sendikal Haklar ve Eşitlik / İnsan Hakları
Kıbrıs Türk Toplumu üzerine Acil Önerge
Kıbrıs Cumhuriyetinin toprak bütünlüğünü ve Anayasal nizamını korumak için 1974 yılında adaya asker gönderen Türkiye, izlediği politikalar ile Kıbrıs’ın kuzeyini kolonize etmeye çalışmaktadır.
Türkiye yürütmekte olduğu politikalar neticesinde adamıza nüfus taşımaktadır. Dayatılan ekonomik paketlerle Kıbrıslı Türkleri fakirleştirerek, adadan göç ettirmeyi ve asimile etmeyi amaçlayan, Kıbrıslı Türklerin kimliğini, kültürünü yok edecek politikaları protesto eden örgütler ve sendikalar şiddetli baskılarla karşı karşıyadır. Kıbrıs Türk Hava Yolları ve Doğu Akdeniz Üniversitesi kolej ve ilkokulu gibi kamuya ait kurumlar etik dışı ve gayrı yasal bir şekilde Türk şirketleri tarafından özelleştirilmekte, Kıbrıslı Türkler toplumsal, ekonomik ve siyasi olarak çökertilmeye çalışılmaktadır.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19-20 Temmuz 2011 tarihinde Kıbrıs’ın kuzeyine yaptığı ziyarette özelleştirme ve asimilasyona karşı mücadele eden eylemcilere güvenlik güçleri faşizan bir anlayışla saldırmış, sendika yetkilileri tutuklanmış, uygulanan şiddet sonrasında birçok gösterici ciddi şekilde darp edilmiştir. Ayrıca faşizan saldırılar esnasında polis bazı sendika binalarımızı basmış ve bazı sendika pankartlarına el koymuştur.
2004 yılından beri Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs’ın kuzeyinde, çağdaş dünyanın gözleri önünde Türkiye hükümetinin faşist baskıları ile kolonyalist politikalar empoze edilmeye çalışılmaktadır.
Eğitim Enternasyonali (EI) 22-26 Temmuz 2011 tarihlerinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleştirdiği 6. Dünya Kongresinde aşağıdaki noktaları vurgulamaktadır:
- Üye örgütlerimiz KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN’e karşı anti demokratik davranışlar sergileyen, adaletsiz polis gücü kullanımını ve saldırılarını kınamaktadır.
- Kıbrıs’ın kuzeyini kolonize etmeyi hedefleyen Türkiye politikalarını kınamaktadır.
- Sözkonusu politikalar ve Türkiye Hükümetlerinin emirleriyle hareket eden askere bağlı polisin baskılarına karşı Kıbrıslı Türk Toplumunun mücadelesine saygı duyulması çağrısı yapmaktadır.
- Türkiye Hükümetinin, Kıbrıs Türk Toplumunun kültürel farklılığına, siyasi iradesine ve demokrasisine saygı duyması çağrısını yapmaktadır.