(KHA) Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Antoniadu, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki Blok 12’de yapılan araştırma sondajında doğal gazın izlerine rastlandığını, ancak bunun beklenen derinlikteki doğal gaz tortuları olmadığını söyledi.
Perşembe günü gazetecilere açıklamalarda bulunan Antoniadu, doğal gaz tortularının, deniz yatağının 4,000 metre aşağısında bulunmasının beklendiğini, şu ana kadar sondajın 2,200 metreye ulaştığını bildirdi.
“Derinde, bazı yerlerde araştırma sondajlarında doğal gaz bulundu” diyen Bakan, tortuların 2,200 metrede bulunmasının beklenmediğini, hedefin deniz yatağının 4,000 metre aşağısı olduğunu anlattı.
Antoniadu, büyük bir olasılık bulunduğunu ancak emin olunmadığını, 18 Eylül’de başlayan sondajın üzerinde 73 gün geçtikten sonra, yani Aralık başına kadar, doğal gaz tortuları olup olmadığını belirleyecek ilk sesi alana kadar teknik sorunlar yaşanmayacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Praksula Antoniadu, doğal gaz tortularının bulunması halinde, tortuların kapsamını ve bileşimini saptayacak iki ön değerlendirme sondajının yapılacağını ifade etti.
Aynı zamanda, doğal gaz tortularının araştırılması yolu, bunun yanında kalan Kıbrıs açıklarındaki bloklarına ikinci tur izin verilmesinin görüşülmekte olduğunu açıklayan Bakan, günlük Fileleftheros gazetesinde sondaj sırasında gaz kabarcıklarının oluştuğu ve tuz tespit edildiği haberiyle ilgili olarak sondaj çalışmaları yapılırken deniz yatağındaki temel zeminin değiştiğini söyledi.
Bir başka soruyu yanıtlayan Antoniadu, İsrail şirketlerinin Kıbrıs’ta doğal gaz araştırmalarına katılmaya ilgilerinin olduğunu doğruladı, bunun değerlendirilmekte olduğunu kaydetti.
Sondaj sırasında gaz kabarcıklarının keşfedilmesi konusunda da Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı, doğal gaz izlerine rastlandığının doğru olduğunu belirtti.
Avrupa Parlamentosu’nda, Türkiye’nin AB müzakere sürecinin görüşüldüğü sırada ve kullanılan ifadelerde, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde enerji faslının açılmasına taraf olduğuna yönelik bir başka soruya da Antoniadu, Kıbrıs’ın, Deniz Hukuku anlaşmasından kaynaklanan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı göstermekle yükümlü olan Türkiye’nin Aralık 2010 AB Genel İlişkiler Konseyi kararlarına saygı göstermesine sağlayacak bu faslın açılmasından büyük mutluluk duyacağını kaydetti.
Avrupa Parlamentosu’ndaki tartışmalar sırasında Liberal Demokrat Milletvekili Graham Watson’un bu konudaki görüşlerine değinen Antoniadu, bazen politikacılar yaptıkları bazı açıklamalarda olumlu ifadeler kullanabileceklerini söyledi.
“Benim açıklamalarımda, karşı tarafın da olumlu hareket etmesine meydan okumak amacıyla olumlu bir ifade vardı” diyen Bakan, Türkiye’nin Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermesi gerektiğini tekrarladı; Türkiye’nin bunu yapması halinde enerji faslının açılmasının yolunu açacağına dikkati çekti.
Praksula Antoniadu, “Ve eğer biz hepimiz ileriye giden yolu görüyorsak ve Kıbrıs’ta doğal gaz aramada geç kalmazsak, yeterince şanslıysak, bütün Kıbrıslılar ve bölgedeki ülkeler için yeni beklentilerin yolunu açabiliriz” şeklinde konuştu.
1974’ten bu yana askeri güçleri Kıbrıs’ın kuzeyini işgal altında tutan Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyor.
Sondaj çalışmaları, Houston merkezli Noble Energy şirketi tarafından Kıbrıs’ın güneydoğu açıklarında yürütülüyor.
Lefkoşa’nın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz ve petrol araştırmaya başlama kararından sonra Ankara Doğu Akdeniz’e savaş gemilerini göndermişti.
Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgesinde bulunan Kıbrıs Türk rejimiyle kıta sahanlığı olarak adlandırılan bölgeyle ilgili bir anlaşma imzalamıştı.
Kıbrıs hükümeti Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin tutumunu protesto etmiş, doğal kaynakları araştırması yapmanın bir egemenlik hakkı olduğunu belirtmiş, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin olası doğal kaynaklardan faydalanacaklarını ifade etmişti.
Kıbrıs Mısır ve İsrail’le Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz ve petrol kaynakları araştırmak amacıyla sınır belirleme anlaşması imzalamıştı. Benzeri bir anlaşma da Lübnan’da yapılmıştı. Lübnan Parlamento henüz bu anlaşmayı onaylamadı.
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakereleri durma noktasına geldi, son 12 ayda hiçbir yeni müzakere faslı açılmadı.