habergüncel haberDowner: BM Kıbrıs sorununda arabulucu olmayacak
yazarın tüm yazıları:

Downer: BM Kıbrıs sorununda arabulucu olmayacak

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Lefkoşa’da 21 Kasım’da Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas tarafından kabul edilen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs sorununu çözmek için arabulucu olma veya hakemlik yapma niyetinde olmadığını ancak iki tarafın köprüler oluşturması için elinden geleni yapacağını bildirdi.

Downer görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri ve iki toplum lideri arasında Greentree’de yapılan görüşmeden beri Cumhurbaşkanı’nı görmediğini, “Kendisiyle geri kalmamamız lazım, sadece Greentree’den faydalanmak amacıyla görüşmek için değil Ocak ortasından sonra Greentree’ye dönmeden önceki birkaç ayı planlamaya başlamak için bir araya gelmek gerekir” dedi.

Alexander Downer, Cumhurbaşkanı Hristofyas’la ‘tam olarak her zamanki temelde’ görüştüğünü, Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Derviş Eroğlu’nun şu anda adada olmadığını, onunla da hafta sonu görüşmeyi planladığını söyledi.

Müzakerelerin bu yeni safhası konusunda iyimser olup olmadığı sorusuna Downer, “Zor bir safhadır, bundan şüphemiz yok ancak biz Genel Sekreterin dediği gibi Greentree’de iyi bir ilerleme olduğunu, Greentree’ye yolun açılacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer şöyle devam etti:

“Eninde sonunda bütün özlü konular üzerinde bir görüş birliğine varmak zorundayız. Bazılarında ilerledik. Bazılarında hala zorluklarımız vardır. Birçok yakınlaşma vardır. Hala bazı ayrılıklar vardır. Dolayısıyla zordur ancak biliyorsunuz, bu 37 yıldan bu yana devam eden bir sorundur, sıkı sık söylediğim gibi, ne kadar zor olduğundan kimsenin şüphesi yoktur. Fevkalade zordur ancak zorlayacağız ve nasıl gittiğimizi göreceğiz”.

BM için belki bir köprü kurucu olmak gibi rolünde bir artış olacak mı sorusuna Downer, “Rolümüzle ilgili çok dikkatliyiz” yanıtını verdi.

Alexander Downer şöyle dedi:

“Açıkçası bu sürece kaydolduk ve bunun esaslarından biri arabulucu veya hakem olmadığımızdır. Adeta müzakerelerin esaslarından biri tabi ki bir prensip, böyle de denebilir, bizim ta ilk başından beri buna bir nevi kayıt olduk. Dolayısıyla arabulucu veya hakem olmayıp planlamıyoruz. Ancak sık sık, her gün taraflarla konuşuyoruz tabii ki ve aradaki boşluklara köprü olmalarında kendilerine yardım etmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Biz boşluklara köprü olmuyoruz, boşluklara onlar köprü oluyorlar. Ancak biz bu sürece yardımcı olmak ve bu süreci kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

“Başkanlarının isimlendirebileceği, stratejimizi, çantadaki taktiklerimizi yorumlayabileceği her türlü farklı görüşmeleriniz olabilir.”

“Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Kayıt olduğumuz çerçeve içerisinde tamamıyla uygulamacıyız. Çerçevenin dışında değiliz. Burada olduğumdan beri insanlar Birleşmiş Milletlerin arabulucu veya hakem olmak istediği haberini veriyor, her türlü dramatik şeyleri yapıyorlar. Bunu izah ettim. İsterik olmayın, bizi olmuyoruz. Olacağımızı söylemedik ve olmadık. Sözüme inanın. Ama iki tarafa yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

“Günün sonunda köprüleri kuracaklardır. Kendilerine (taraflara) yardım edebiliriz ancak elinde sonunda köprüleri kendileri kuracaklardır.”

Kıbrıs, Türkiye’nin adanın kuzeyini istila ve işgali sonucu 1974’ten bu yana bölünmüş bulunuyor. Adanın yeniden birleştirilmesi amacıyla iki toplum lideri BM gözetiminde müzakere yapıyorlar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin