toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerUluslararası Bilgiye Erişim Hakkı Konferansı 21-22 Kasım 2011 tarihlerinde Ara Bölgedeki Dayanışma...
yazarın tüm yazıları:

Uluslararası Bilgiye Erişim Hakkı Konferansı 21-22 Kasım 2011 tarihlerinde Ara Bölgedeki Dayanışma Evinde Gerçekleştiriliyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

Avrupa çapından uluslararası insan hakları uzmanları ve Kıbrıs sivil toplum uzmanları, gazeteciler ve kamu görevlileri, Kıbrıs Cumhuriyetinde bir bilgiye erişim yasası bulunmadığından ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki yasal çerçevenin uluslar arası standartların altında kaldığından, Kıbrıs adasında bilgiye erişim hakkına bütünlüklü olarak saygı duyulmadığını tartışacaklar.

Kıbrıs’ta Bilgiye Erişim Projesi üyeleri raporu ve iki yıllık halkın kamu görevlilerinden bilgiye erişim hakkı ile ilgili yasal ve pratik alan incelemelerinden doğan önerileri sunacaklar. Rapor ada çapındaki kamu yetkililerinin yasal çerçeveyi Avrupa Konseyi standartlarına ulaştırmak için acil adımlar atması gerektiği ile sonuçlanmaktadır. Kıbrıs’ta Bilgiye Erişim Projesi www.accessinfocyprus.eubilme hakkını ilerletme, hükümet şeffaflığını arttırma ve vatandaş katılımını teşvik etmeyi hedefleyen ve AB tarafından finanse edilen iki toplumlu bir insiyatiftir. Üç sivil toplum örgütü -KAB IKME VE Access Info Europe- tarafından yürütülen Kıbrıs’ta Bilgiye Erişim Projesi, kamuoyu anketi ve yasal analiz yaptı, yaklaşık 400 bilgi başvurusunda bulundu, ada çapındaki kamu kurumlarının web sitelerindeki bilgileri gözlemledi, sivil toplum, gazeteciler ve kamu görevlileri ile mülakatlar yaptı, yuvarlak masa toplantıları düzenledi ve 5 ay boyunca bu çalışmanın bulgu ve önerileri ile ilgili kamu ile istişare yürüttü.

Şeffaf Kıbrıs Raporu & Önerileri, 21 Kasım Pazartesi ve 22 Kasım Salı 2011 tarihlerinde Ledra Palace ara bölgesindeki Dayanışma Evi’nde Uluslararası Bilgiye Erişim Hakkı Konferansı’nda sunulacaktır.

Araştırmaya göre başvuruların %75’ine cevap verilmedi, bu da ada çapında kamu kuruluşlarının halkın temel bilme hakkını ihlal ettiklerini göstermektedir. Ayrıca halkın bilme hakkının tanındığı ve kamu kuruluşlarının bunu nasıl sağladığı ile ilgili yasal temel de ciddi derecede yetersizdir.

2010 yılında yapılan detaylı araştırmanın bulguları üzerinde 2011 yılında yapılan kamu istişaresi Kıbrıs’ın tüm kesimlerinde halka kamu kurumlarından bilgi talep etme ve alma hakkının verilmesi ile ilgili yaygın destek olduğunu doğruladı. Ayrıca sivil toplum ve halkın kamu kuruluşları tarafından bilginin tüm resmi dillerde proaktif olarak yayınlanmasının önemli derecede artması talebi vardır.

Access Info Europe’un Yönetim Kurulu Başkanı Helen Darbishire “Araştırmamız halkın Kıbrıs’taki kamu yetkililerinin aşırı gizliliğinin bir an önce sona ermesini istediğini buldu: insanlar açıkça tartışma ve karar alma süreçlerine aktif katılım için şans istiyor” dedi.

IKME’den Orestis Tringides “Bilgi olmaksızın halk vergilerinin nerede harcandığını bilemez, STÖ’ler politika tartışmalarına müdahil olamazlar ve gazeteciler işlerini yapamazlar” diye ekledi.

Şeffaf Kıbrıs Raporu ve Önerileri yasal çerçevenin yeniden gözden geçirilmesi için çağrı, kamu görevlilerinin eğitimi, ve vatandaşların bilgiye erişmeye çalıştıklarında gördükleri muamele ile ilgili gelişmeleri içermektedir.

KAB Komite Üyesi İlke Dağlı “Kıbrıs, bilgiye erişim hakkında, ciddi bir biçimde Avrupa standartlarının altında kalmaktadır: bizler, bu durumu ele almak için acil adımların atılması ile lgili çağrıda bulunuyoruz” diye belirtti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
375AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin