toplumsal muhalefetsendikal hareketDev-İş ve Petrol-İş: K-Pet ihalesinde oyun oynandı!
yazarın tüm yazıları:

Dev-İş ve Petrol-İş: K-Pet ihalesinde oyun oynandı!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Dev-İş ve Petrol-İş, K-Pet’in ihale sürecinin hiçbir yasal prosedüre uymadan, şeffaf ve açık yapılmadığını ve ihalede “oyun oynandığını” savunarak, hükümetin K-Pet ihalesiyle ilgili gerçekleri kamuoyuna açıklaması ve istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü.

Sendikalar, ihaleyi Levent Sanayi Şirketi Ltd. ve Mustafa Hacıali Ltd. konsorsiyumunun kazandığını ancak hisselerin belli bir kısmının “KPM Enerji Ltd.” diye bir şirkete devredildiğini ifade ederek, bu şirketin kim olduğunun açıklanmasını istedi.

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis bugün sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyerek, K-PET’teki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Seyis’e sendika yetkilileri eşlik ederken, Petrol İş Sendikası Başkanı Levent Şentan bir cenaze törenine katılacağından toplantıda bulunmadı.

Sendikaların ortak açıklamasını okuyan Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, K-Pet ihalesinde “oyun oynandığını” savundu ve bazı belgeleri basın ile paylaştı.

Basın toplantısı metni şöyle:

“Değerli Basın Emekçileri, Bu gün K-PET’teki gelişmeler hakkında sizlere ve kamuoyuna bilgi verecek ve burada dönen oyunları ortaya koyacağız. Burada her şeyin usulüne uygun olup bittiği gibi sunulmasının da doğru olmadığını belgelerle ortaya koyacağız.

Meclis’te Bütçe görüşmeleri sırasında bu konuda yapılan eleştirilere cevap veren Başbakan İrsen Küçük ile birkaç gün önce de bir yayın kuruluşuna konuyu değerlendiren Ekonomi Bakanı Sunat Atun “Sendikanın başlattığı mahkeme sürecinin mahkeme tarafından değer bulmadığını, bundan ötürü de ara emri verilmediğini, dolayısı ile her şeyin yasal olduğunu” söyleyerek kendilerini de Hakim yerine koyabilmişlerdi.

Hükümet’in böyle davranarak yargıyı da etkilemek istediği ortadadır. Yargının böylesi bir konuda ağır kaldığı da açıktır. Ama sonuç itibarı ile yargı bu konuda henüz karar vermemiştir. Defalarca mahkeme için verilen tarihlerde bir duruşma olmadan mahkeme ileri tarihlere atılmış ve son olarak da 9 Ocak 2012 tarihi verilmiştir. Umarız ve arzu ederiz ki artık mahkeme süreci işleyebilsin. Hükümet yetkililerin devam eden bu süreçle ilgili sonuç varmış gibi konuşmaları kabul edilir değildir. Sanki da yargının kendi istedikleri gibi karar vereceğini ima ediyorlar.

Değerli arkadaşlar, K-PET’in özelleştirilmesi konusunun ortaya çıkışı ve yaşanan şaibeli süreci hep birlikte günü gününe izledik. Bundan dolayı tüm süreci bir kez daha anlatmayacağız. Ancak, yasal olmayan ihale sürecini hatırlamakta fayda vardır.

K-PET’in %90 hissesinin ihaleye çıkışı ile ilgili merkezi ihale komisyonu bir ihale yapmamıştır. Bu konuda, ilgili tarihte veya öncesinde hisse sahibi İnkişaf Sandığının bir kararı yoktur. “Oldu” denilen bu ihale için herhangi bir gazetede veya televizyonda ihale duyurusu da yapılmamıştır.

Yasal hiçbir prosedüre uymayanlar, aniden sanki de çok şeffaf davranmışlar gibi kamuoyu önünde canlı yayında sandık açtılar. Tarih 14 Kasım 2011 idi. Şimdi sizlere belge 1 olarak sunacağım Bakanlar Kurulu kararı “ihale yaptık” dedikleri tarihten 16 gün sonranın tarihini taşıyor ve bu kararda inkişaf sandığının 25 Kasım 2011 tarihinde OMV’ye ait %52 hisseyi satın alarak, (yani 11 gün önce sattık dedikleri hisseleri sonradan alma kararı almışlar) sonra da şirketin %90 hissesinin 30 Kasım 2011 tarihinde satılmasına (yani sattık dedikleri tarihden 16 gün sonra da satmaya) karar vermişler.  Bakanlar Kurulu da bu kararı ayni gün onaylamış. Nasıl tiyatro ama? Hani da 14 Kasım 2011’de İhale yapıldıydı?

“İhale” dedikleri ve aniden canlı yayın ile televizyonlarda izlediğimiz trajikomik oyun ile de “K-PET’in %90 hissesini Mustafa Hacıali ve Levent Şirketleri Konsorsiyumuna verdik” dediler.
Şimdi de, 16 Aralık 2011 tarihli belge 2’ye bir göz atalım. Bu belge, KKTC Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesinin K-PET hisselerinin dağılımının onayıdır. Burada neler var?
1- İnkişaf Sandığı A,B ve C diye adlandırılan toplam 133,654,752 hisseye sahip. Bu miktar %48’e denk gelir.
2- Ortada %90 alan bir konsorsiyum yok. Halbuki var dedikleri ihale böyle sonuçlanmıştı.
3-  İki şirketin her birine bölünmüş hisse miktarları 72,396,324. Bu miktar %26’ya denk gelir, ikisinin toplamı ise %52 olur. İhaleyi bir ortaklık %90 olarak almıştı, %90’a denk gelmese de bu dağılım iki şirkete yapıldı. Sonradan yine hisse dağılımı yapılıp %90’a tamamlandı mı? Bunu şu anda bilemiyoruz.
4- Belgede 2. sıradaki hisse dağılımı “KPM  ENERJİ  LTD” diye bir şirkete yapıldı. İhale dedikleri tiyatroya bu isimde bir şirket katılmamıştı bile. KKTC’de İhale tarihi olan 14 Kasım 2011’de bu isimde bir şirket yoktu. Bu şirketin kaydı ihaleden 24 gün sonra 8 Aralık 2011’de yapıldı. Kayıt belgesinde KPM simgelerinin açılımı yok (belge3).

Bu kez de meraktan “KPM  ENERJİ” adında bir şirketin dünyada varlığını araştırdık. Alakalı olup olmadığını bilmiyoruz ama bu isimde faaliyet gösteren bir şirket var. İlginçtir bu şirket de Gaz ve Petrol alanında da faaliyet yapıyor. Endonezya şirketi olan KPM  ENERJİ’nin merkezi Jakarta’da bulunuyor.

Tüm bunlar olurken, hükümetin her şey yolunda imiş gibi açıklamaları ve kendilerini hakim yerine de koyarak yargıya varmaları manidardır. Başbakan, Ekonomi Bakanı ve diğer hükümet üyeleri esas olarak K-PET’te oynadıkları oyunu kamuoyuna açıklamalıdırlar. Bu günlerde yine gündem saptırmaya yönelik olarak sanki de çelişkileri varmış gibi davrananlar K-PET üzerine oynanan oyunu birlikte oynadılar ve birlikte istifa etmelidirler.”

Kıbrıs Postasında yayınlanan belgeler:

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
355AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin