İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanları Birliği, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği için denetim yapılmadığını açıkladı.
İSG Uzmanları Birliği Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Emir Taşcıoğlu yazılı açıklamasında, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası altında 8 tüzük yayınlandığını belirterek, “İSG denetimleri, ilgili personelin büyük çoğunluğunun kaçak işçi teftişlerine yönlendirildiği gerekçesiyle yapılmıyor” dedi.
Taşçıoğlu, denetimler sırasında kaçak işçilerin de tespit edilebileceğini belirterek, İSG denetimlerine daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.
Konu ile ilgili açıklama şöyle:
Geçen hafta İskele bölgesinde meydana gelen iş kazasından dolayı yayınladığımız bildiriden sonra konunun Mecliste çeşitli yönleriyle tartışıldığını basından öğrendik ve memnun olduk. Ancak doğru bilgilendirme adına tekrar bir açıklama yapmayı gerekli gördük. Şöyle ki:
14 Temmuz 2008 tarihinde Meclisten oybirliği ile geçen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası altında, altı tanesi 2010 ve iki tanesi de 2011 yıllarında olmak üzere aşağıda sıralanan toplam sekiz tane tüzük yayınlanmıştır.
- İş Yerlerinde Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü
- Çalışanlar Tarafından Kullanılan İş Ekipmalarının Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü
- Kişisel Koruyucu Donanaımın İş Yerlerinde Kullanımı Tüzüğü
- Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Tüzüğü
- Yüklerin Elle Taşınmasında Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü
- Çalışanların Maruz Kaldığı Gürültü Riskine Karşı Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü
- İş Yerlerinde Risk Değerlendirmesi Esasları Tüzüğü
- İSG Hizmeti veren Kişilerin Sertifikalandırılması ve Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tüzüğü
Bu tüzükler, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının uygulanması ve denetimlerin yapılması için yeterlidir. Buna rağmen İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) denetimleri, ilgili personelin büyük çoğunluğunun kaçak işçi teftişlerine yönlendirildiği gerekçesiyle yapılmıyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Oysa ağırlık İSG denetimlerine verilmelidir, çünkü İSG denetimleri sırasında zaten kaçak işçiler de tesbit edilebilecektir.
Çalışma Bakanlığı’nı ve Çalışma Dairesi’ni, hiç zaman kaybetmeden İSG ekiplerini oluşturup, personeli bilgilendirmeye ve bir an önce iş sağlığı ve güvenliği denetimlerini başlatmaya çağırıyoruz. Denetimsizlikten dolayı geçen süre içerisinde meydana gelecek olan iş kazaları ve her türlü kayıptan denetim yapmayanlar sorumlu olacaktır.