FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Lefkoşa Genel Hastanesi’nin röntgen bölümünde yaşanan karmaşa. Gazeteye göre, Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ameliyatlar erteleniyor, kemik erimesi ölçümleri ve röntgen çekimleri iptal ediliyor ve röntgenler sadece acil durumlar için kullanılıyor. Limasol hastanesinde ise gastrenderoloji bölümü kapandı. Bu bölüm için verilen onlarca randevu iptal edildi. Larnaka’daki hastanede de röntgen uzmanı yok. Baf’ta ise doktor da kalmadı. Yaklaşık 25 doktorun ve önemli sayıda sağlık çalışanın sözleşmelerinin yenilenmemesi sonucu kamu sağlık sektörü çökme noktasına geldi. Hastaların çektiği eziyetin en azından Perşembe gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın talebini Meclis’in Perşembe günkü toplantısında kabul edip yeni sözleşmeler için onay vermesi bekleniyor. Bu arada Meclis Maliye Bakanlığı Komisyonu Başkanı Nikolas Papadopulos bu durumun yaşanmasının sorumlusunun Genel Sağlık Planı’nın uygulanmasında gecikmelere yol açan Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımları belirleme amacıyla 19 Nisan’da Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak yapılacak karar toplantısı öncesi Türkiye Birleşmiş Milletler’e baskı uyguluyor. Ankara, Kıbrıs sorununda uluslararası konferansın toplanması ve bugünkü sürecin 1 Temmuz öncesi bitirilmesi konusunda ısrarlı. Türk tarafı farklı bir durumda “B Planı”nı uygulayacağı konusunda bilgiler sızdırarak yasadışı devletin statüsünün yükseltilmesine atıfta bulunuyor. Türk tarafı Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığının başlayacağı 1 Temmuz sonrası herhangi bir görüşmeye katılmayacağı mesajını da her tarafa veriyor. Birleşmiş Milletler ise Aleksander Dovner aracılığıyla iki tarafın da görüşlerini dikkate alarak bundan sonra atılacak adımları belirleyeceği mesajını veriyor. Lefkoşa ise kendi açısından Türkiye’nin Kıbrıs sorununda kendi planlarıyla ilgili olarak ödüllendirilemeyeceği görüşünü ileri sürüyor. Ancak buna paralel olarak müzakerelerin nasıl devam edeceğini Dovner’in belirlememesinden de endişe duyuyor.
– Kıbrıs’tan ayrılacak olan Fransa’nın Lefkoşa büyükelçisi Jean Marc Rivces dün Cumhurbaşkanı Hristofyas tarafından kabul edildi. Hem siyasi hem de kültürel alanda tüm düzeylerde Fransa ile Kıbrıs’ın çok iyi ilişkiler içerisinde olduklarını vurgulayan Fransız büyükelçi adada görev yaptığı süre içerisinde Kıbrıslı yetkililerle çok iyi bir işbirliği yaptığını belirterek Cumhurbaşkanı’na ve Kıbrıs halkına teşekkür etti.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi ilaç ithal edenlerin çok büyük kâr oranıyla çalışıyor olması. Gazeteye göre, ilaçlarda kâr oranının çok yüksek olması hastaların aleyhine. Devletin 4,5 avroya aldığı ilacı eczaneler 29 avro 39 sente satıyorlar. Kıbrıs’ta ilaç fiyatları Yunanistan’da ilacın çok pahalı olduğu 2009 yılı fiyatları temelinde belirlenmeye devam ediliyor. 2009 yılında Yunanistan ilaç fiyatları açısından AB içerisinde en pahalı üçüncü ülke durumundaydı.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanındaki 12. parseldeki sondaj çalışmalarında olumlu sonuçların resmi olarak açıklanmasından üç ay sonra Amerikan Noble şirketi ile bu gazın Vasiliku’ya taşınması için boru hattı döşenmesine ilişkin görüşmeler başlatılıyor. Bu görüşmeler sırasında şirketten bu gazın elektrik üretiminde kullanılmasında bir zaman takviminin uygulanması konusunda taahhüt istenecek. Bu arada Vasiliku’da gazın sıvılaştırılması için yapılacak istasyona şirketin katılım statüsü konusunun bu görüşmelerde ele alınıp alınmayacağı net değil. Noble şirketinin bu istasyona katılım statüsü ve katılım payını tartışmaya hükümetin henüz hazır olmadığı ifade ediliyor. Bu istasyonun yapımına katılma arzusunda olan çok şirket var ve bu konuda karar Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında yeni araştırmalara gösterilecek ilgiyle birlikte değerlendirilecek. Konuya bu alanda dev şirketlerin ilgi göstermesi nedeniyle Kıbrıs hükümeti şimdiden bir taahhüt altına girilmesini arzulamıyor. Bu koşullarda Noble şirketi ile başlayacak diyalogun temel amacı bu şirketin doğal gazı Vasiliku’ya taşıması için takvimin belirlenmesi olacak.
– Maliye Bakanı Vasos Şarlis dün Meclis Maliye Bakanlığı Komisyonu’nda konuşurken kamu ekonomisinde hedeflere bağlılığı sürekli vurgulayarak herkeste olumlu bir izlenim bıraktı. Yeni Bakan Kıbrıs’ın hedefinin güvenirliğini yeniden sağlamak olduğunu dile getirdi. Kıbrıs’ın kamu açıklarının bu yıl %2,5 ile %2,7 arasında, gelecek yıl %0,5 ve 2014’de de %0 olacağı taahhüdünü yeniledi.
SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “Hastanelerde kaos” başlığı altında hastane personelinin sözleşmelerinin yenilenememesi nedeniyle yaşanan sorunlar.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Merkez siyasi alanın dört partisinin temsilcileri bugün bir araya gelerek 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için arzulanan ortak programın temelini atmaya çalışacaklar. Bugünkü görüşme çok kritik bir görüşme olarak nitelendiriliyor çünkü bu toplantıda program için ortak görüşler ve işbirliği iradesinin hangi oranda var olduğu ortaya çıkacak. Bu arada bu görüşme DİKO’nun DİSİ ile iletişim kanallarını açık tuttuğu ve AKEL ile de son günlerde bazı iletişim köprüleri kurduğu haberlerinin gölgesinde gerçekleşecek. Elde edilen bazı bilgilere göre, AKEL ile DİKO son günlerde basından uzak bazı müzakerelere girdiler ve bir işbirliği platformunu oluşturma yönünde ilerlediler. Elde edilen bilgilere göre, AKEL iki koşulla Maryos Karoyan’ın adaylığının desteklenmesi olasılığını açık tutuyor. Bu koşullarda Kıbrıs sorununda Hristofyas’ın stratejisinin devam ettirilmesi ve EDEK ile EVROKO’yu hükümet bileşimi içine almaması. Bu konunun diğer merkez partilerinin bilgisine geldiği de belirtiliyor. DİKO’da bu aşamada 2013 seçimlerine yönelik dört eğilim var. Bunlar Karoyan’ın destekleneceği AKEL ile işbirliği, Nikos Anastasiadis’in ilk turdan destekleneceği DİSİ ile işbirliği, merkez siyasi alandaki partilerle işbirliği ve ilk turda başarısız kalınması durumunda ikinci turda Anastasiadis’in desteklenmesi, merkezin güçlü bir erk platformu oluşturması ve herhangi bir diğer adayın peşinden gidilmemesi.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi kamuda emeklilik yaşının 64’e çıkarılması yönünde DİSİ ve DİKO’nun önerisi. Gazeteye göre, DİSİ ile DİKO’nun kamuda emeklilik yaşının 64’e çıkarılması önerisinin arkasında bazı kamu memurlarının çıkarları saklı. AKEL Meclis Grup Sözcüsü Vekili Stavros Evagoru dün bu konuyu gündeme getirdi. Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus da bugünkü koşullarda bu değişiğin kamu ekonomisinin yararına olmayacağını ifade etti. Bu değişikliğin olması durumunda belli sayıda memurun bir yıl daha göreve devam edeceğine dikkat çekerek bu önerinin amacının ne olduğunu hala anlamadığını dile getirdi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin karşı karşıya olduğu saldırılara karşı AKEL’cilerin başları dik mücadeleye devam etmelerini gerektiği mesajını verdi. AKEL için zor bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Kiprianu “Türk tarafının uzlaşmazlığı nedeniyle Kıbrıs sorunundaki problemler ve kapitalist sistemin krizi nedeniyle karşı karşıya kalınan ekonomik durum bazılarına AKEL’e ve Cumhurbaşkanı’na karşı yok edici saldırılarda bulunma fırsatını verdi” dedi. Kıbrıs sorununun çözümü için Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın birçok girişim üstlendiğini belirterek, bunların sonuç vermemesinin nedeninin adada iki ayrı devleti arzulayan Türk tarafının uzlaşmaz tutumu olduğunu ifade etti. Bu koşullarda dikkatler Türk tarafının uzlaşmazlığının nasıl aşılacağına yöneleceğine Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın hedef alındığını söyledi.
– DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in tarım sektörünü desteklemediği ileri sürmesinin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdürü Hristos Hristofidis Anastasidis’in bu tavrı ile siyasi açıdan zorda kaldığını söyledi. Hristofyas hükümetinin 2008–2011 döneminde çiftçilere toplam olarak 498 milyon avro verdiğini belirten Hristofidis bu paranın 188 milyon avrosunun Avrupa Birliği ve 310 milyon avrosunun da Kıbrıs hükümetince karşılandığını söyledi.