.Yeniçağyeniçağ güncel"Birbirimizle Konuşmak: Türkiye ve Ermenistan'da Kişisel Bellek Anlatıları" Uluslararası Gezici Sergi 11...
yazarın tüm yazıları:

“Birbirimizle Konuşmak: Türkiye ve Ermenistan’da Kişisel Bellek Anlatıları” Uluslararası Gezici Sergi 11 Mayıs’ta Lefkoşa’da açılıyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

Türkiye ve Ermenistan’daki tarihsel coğrafya içinde kişisel bellek anlatılarını araştırmak üzere yürütülen yenilikçi projenin bir sergisi olan “Birbirimizle Konuşmak”, Kıbrıs’ta ilk kez 11 Mayıs saat 19.00’da Goethe Enstitüsü’nde açılıyor. Proje, Türkiye’den Anadolu Kültür, Ermenistan’dan Hazaraşen Etnoğrafya Çalışmaları Merkezi ve Almanya’dan bir kamu eğitim enstitüsü olan dvv international’ın işbirliğinin ürünüdür.

Türkiye ve Ermenistan’da yapılan sözlü tarih çalışmalarıyla bir araya getirilen anlatılardan ve yaşam öykülerinden oluşan sergi, birbiriyle sarmalanmış, ancak üzerinde uzlaşılmamış geçmişlerin diyalog sürecinde nasıl paylaşılıp tartışılabileceğinin örnek bir modelini sunmaktadır. Kıbrıs örneğinde olduğu gibi, travmatik geçmişlere sahip toplumlar geçmişe dair çelişen tarihsel anlatılar, bellekler ve yorumlamalarla yüzyüze kalmaya devam etmektedirler. Bu sergi de, çeşitli tarihsel araştırma, inceleme ve diyalog yöntemleri, geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki ilişkiye nasıl yaklaşılması gerektiğinin sorgulanmasını ve üzerinde yeniden düşünülmesi için çok ihtiyaç duyulan platformlar oluşturmayı kapsamaktadır.

 

“Birbirimizle Konuşmak”

Türkiye ve Ermenistan’da Kişisel Bellek Anlatıları

Gezici Sergi (Tiflis, Batum, Lefkoşa, Berlin, Paris)

 

Açılış resepsiyonu, 11 Mayıs 2012, 19:00

Sergi ziyaret saatleri:

12 Mayıs 2012 ve 2 Haziran 2012, Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 10:00 – 19:00;

3 Haziran Pazar 10:00 – 19:00.

Goethe-Enstitüsü Kıbrıs, 21 Markou Drakou Sokağı, BM Ara Bölgesi, Lefkoşa.

 

Daha fazla bilgi için: www.speakingtooneanother.org.

Paralel Etkinlikler

 Cumartesi 12 Mayıs 2012, 10.30 – 12.30 “Birbirimizle Konuşmak” proje sunumu ve tartışma.

Dayanışma Evi, BM Ara Bölge (Ledra Palace Hotel karşısı), Lefkoşa.

10:30  “Birbirimizle Konuşmak” Projesinin Sunumu, Matthias Klingenberg, dvv international

11:00  “İki Şişman Bale Dansçısı” adlı amatör öğrenci belgeseli gösterimi

11:30  Hranush Kharatyan, Hazarashen – Etnoloji Araştırmaları Merkezi (Ermenistan), Meltem Aslan – Anadolu Kültür (Türkiye), Matthias Klingenberg – dvv international (Gürcistan) ve belgeselin yapımcıları Zeynep Başer (Türkiye) ve Seda Grigoriyan (Ermenistan) ile söyleşi.

 

Cumartesi 12 Mayıs 2012, 16.00 Arabahmet Mahallesi’nde POST RI rehberliğinde gezi.

Buluşma noktası Dayanışma Evi (Gezi süresi 90 Dakika).

www.ahdr.info internet sitesinde ön kayıt yapmak gereklidir.

 

28 Mayıs – 19 Haziran 2012 AHDR ile Yerel Tarih Atölyeleri “Birbirimizle Öğrenmek”

Atölyelerde katılımcılar, sergide öne çıkan konuları daha fazla tartışma ve tarihsel araştırma becerilerini geliştirme fırsatı bulabilecekler, aynı zamanda da akademisyenler Susan Paul Pattie (Ermeni Enstitüsü Londra, İngiltere) ve Yael Navaro-Yashin (Cambridge, İngiltere) eşliğinde Lefkoşa’da arazi çalışmalarına katılabileceklerdir. Kayıt için lütfen www.ahdr.info adresini ziyaret ediniz.

 

Proje Hakkında

Birbirimizle Konuşmak, yüz yıllık çatışma ve diyalog eksikliğinin aşılmasına katkı sağlamak için yetişkin eğitimi, kültürlerarası iletişim ve sözlü tarih araştırmaları yoluyla Türkiye ve Ermenistan toplumları arasında köprü kurmayı amaçlamakta ve sergi, 2009 ve 2010 yıllarında Türkiye ve Ermenistan’dan üniversite öğrencilerini her iki ülkede düzenlenen bir dizi tarih atölyesinde biraraya getiren daha kapsamlı bir projenin bir halkasını oluşturmaktadır.  Sözlü tarih araştırmaları, V. Brusov Yerevan Devlet Dilbilim Üniversitesi’nden Prof. Hranush Kharatyan-Araqelyan ve İstanbul Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Leyla Neyzi öncülüğünde yürütülmüştür.  Araştırmacılar, öğrencilere sözlü tarih yöntemiyle ilgili eğitim vermişler ve öğrenciler araştırma sürecinde kendi projelerini geliştirerek etkin bir rol almışlardır.  Proje sonunda “Birbirimizle Konuşmak: Türkiye ve Ermenistan’da Kişisel Bellek Anlatıları” (www.speakingtooneanother.org adresinden ulaşılabilir) isimli kitap yayınlanmışve iki öğrenci-yapımı belgesel gerçekleştirilmiştir.Türkiye ve Ermenistan’da eşzamanlı olarak ve daha sonra Gürcistan’da bir sergi açılmıştır. Lefkoşa’dan sonra ise, sergi Berlin ve Paris’e izlemeye açılacaktır. Daha fazla iletişim, empati ve anlayışın yerleşmesi ve uzlaşma için gelecek adımların atılmasına katkı sağlamak projenin başlıca amacıdır. Proje Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmiştir.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Bilgi almak için:  Kyriakos Pachoulides / Alev Tuğberk

Elektronik posta adresleri: k.pachoulides@gmail.com / alev.tugberk@ahdr.info

Tel: +357 22 445740/+90 542 850 6681

İnternet sitesi: www.ahdr.info

Facebook: http://www.facebook.com/ahdr.cy

Adres: Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği, Dayanışma Evi, BM Ara Bölge, Lefkoşa, Kıbrıs.

 

dvv international        

Obere Wilhelmstraße 32

53225 Bonn, Germany

Tel.: 0228/97569-0
Fax: 0228/97569-55
www.dvv-international.de

www.speakingtooneanother.org

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Speaking-to-One-Another/237045046308818

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
354AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin