Dünyanın birçok yerinde ekolojik krizler yaşamaktadır. Bu krizler gittikçe daha yıkıcı, daha geri dönülmez haller almaya devam etmektedir…
Böylesi koşullarda, belirli bir ‘çevre sorununun’ çözümü için noktasal çalışmalar yaparak bu ekolojik krizlerin üstesinden gelemeyiz…
Ekolojik kriz karşıtı mücadele emek ve doğa sömürüsü ekseninde kavranılmasını esas alan ekolojist bir sosyalist algı ile konulara yaklaşılması halinde birçok ‘çevre sorununun’ çözümü mümkün olacaktır. Köklü bir sistem değişimi olmadan yani kapitalizmden kurtulmadan doğayı tam anlamı ile koruyamayız…
Ekolojik duyarlılığa sahip bir süreç ancak da insanı ve yaptıklarını tanımlamakla başlarsa anlamlı ve etkili olma şansına sahiptir. Organik bir varlık olarak insan diğer tüm canlılar gibi doğanın bir parçasıdır. Buna ek olarak, insan emeği doğayı değiştiren, dönüştüren bir varlık olarak toplumsal bir bedene de sahiptir ve bu nedenle de doğanın eşit koşullarda var olan bir parçası değildir. Böylesi koşullarda insanın ekoloji üzerindeki tahakkümüne son verilmeden ekolojik krizlerden kurtulmamızın olanağı yoktur…
Ekolojik kriz, kapitalizmin yarattığı bir krizidir. Bu sebeple, sistemin devamıyla çözülmesi imkânsızdır. Kapitalizm çerçevesinde doğa, sınırsız ve sıfır maliyetli sömürüye açık bir kaynak olarak algılanır. Kapitalizmin her şeyi metalaştıran, sürekli genişleyen, yayılan ve kısa dönemli kâra odaklı yapısı, doğayla uyumlu bir varoluşu gerçekleştirme potansiyeline sahip değildir. Üstelik kapitalist sermaye birikim sürecinin kısmi akılcılıkla genel akıl dışılığı birleştiren kaotik yapısı, onun ekolojik kriz gibi küresel boyuta sahip bir meseleye çözüm getirme olasılığını yok eder. En önemlisi de kapitalizmin, ekolojik krizin derinleşmesi anlamına gelen sermayenin sınırsız genişleme ve büyüme eğilimini durdurması mümkün değil.
Kapitalizmin sınırsız, maliyetsiz ve sömürüye açık bir kaynak olarak algıladığı doğal kaynaklar yanında kadının görünmez kılınan emeğidir de. Çocuk, yaşlı, hasta, engelli bakımı ve evde günübirlik yürütülmesi gereken işler dengesizce kadının değersizleştirilmiş ve normalleştirilmiş sorumluluğu olarak omuzlarına yıkılır, bu ya bir çok güvencesiz kadın birey oluşturur, ya da hem iş pazarına dâhil hem de evde yürütülmesi gereken işlerden sorumlu, çifte mesai yapan, kendini gerçekleştirmeye zamanı kalmayan kadınlar üretir. Dolayısıyla, varlıkları sistem tarafından sömürülmeye müsait olgular olarak varsayıldığından, kadınlar ve ekolojik yaşam için verilecek mücadeleler birbiriyle yakından ilintili ve birbirini pratik anlamda besleyecek mücadelelerdir.
Böylesi koşullarda belirli bir ‘çevre’, ‘kadın’ ve ‘toplumsal cinsiyet’ sorunlarının çözümü için noktasal çalışmalar yapmak, kampanyalar örmek yaşadığımız ekolojik krizinin başta olmak üzere kapitalizmin yarattığı diğer sorunların nihai çözümü için kendi başına yeterli olmayacaktır. Bizler, sorunun temelde kapitalizmden kaynaklığının bilincindeyiz. Aynı zamanda, yaşadığımız siyasal rejimlerin de sorunları büyüten ve bunlardan beslenen yapılar olduklarını görüyoruz. Bu nedenle sistem değişimine kadar, rejime karşı sosyalist ve feminist bir ekolojik mücadelenin nasıl olması gerektiğini konuşmak için Ekoloji Formunda, 14-16 Eylül tarihlerinde Davlos’ta/Kaplıca’da, Kaplıca Beach Hotel’de bir araya geliyoruz…
Gündemlerimiz ekososyalizm, ekofeminizm ve pratik mücadeleler olacak, katılımcılarla beraber EKOLOJI FORUMU’NDA çeşitli sorunları ve olası çözüm önerilerini tartışacağız…
16 Eylül, Pazar öğleden sonra ise Kıbrıs’ın kuzeyinde çevre ve ekoloji mücadelesi veren tüm kesimlerin katılımı ile bir toplumsal hareket meclisi buluşması gerçekleştireceğiz…
Bu tartışmalara taraf olmak isteyen herkesi EKOLOJI FORUMUNA katılmaya çağırırız…
EKOLOJI FORMU
PROGRAMI (TASLAK)
14-16 Eylül 2012
Davlos/Kaplıca
Kaplıca Beach Hotel
14 Eylül, Cuma
19:00 – 20:00 Tanışma toplantısı
20:00 – 21:15 Akşam yemeği
21:30 – 23:00 ‘Home’ Film Gösterimi
15 Eylül, Cumartesi
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
9:30 – 11:00 Toplumsal Cinsiyet Atölyesi
11:30 – 13:00 Güncel Sol Tartışmaları
13:00 Öğle yemeği
EKOLOJIK YIKIMA KARŞI TEORİK VE PRATİK MÜCADELE
15:00 – 15:30 TEORİK SUNUM
Ekososyalizm- Stefo Benlisoy
Moderatör: Murat Kanatlı
15:30 – 16:00 TEORİK SUNUM
Ekofeminizm – Ecehan Balta
Moderatör Tegiye Birey
16:00 – 16:30 Katkı-soru-cevap
16:30 – 17:30 Ara
17:30 – 18:30 Pratik ekoloji mücadeleleri sunumları
Fevzi Özlüer – Ekoloji kolektifi
Murat Kaya – ÖDP
Yaşar Aydın – Derelerin Kardeşliği Platformu
Mehveş Beyidoğlu – Doğa Dostları Derneği – Kıbrıs
Moderatör Faika Deniz Paşa
18:30 – 19:30 Katkı-soru-cevap
19:30 – 20:00 Ara
20:00 Aksam Yemeği
21:00 – 22:00 Ekoloji tartışmaları, katkılar, değerlendirmeler
16 Eylül, Pazar
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
9:30 – 11:00 YKP ve Ekoloji
11:30 – 13:00 Dünyada eko-feminist aktivizm
13:00 Öğle yemeği
16:00 – 18:00 Kıbrıs’ta ekoloji mücadelesi üzerine forum
KALMA ve YEMEK DETAYI
Otel odası (2 kişilik) 60 TL – Kişi başı artı kahvaltı
Otel odası (tek kişi) 85 TL – Kişi başı artı kahvaltı
Büyük Bungalows 6 kişi kalabilir, kahvaltısız, Bungalows fiyatı 150 TL; eğer 6 kişi kalırsa kişi başı 25 TL
Küçük Bungalows 4 kişi kalabilir, kahvaltısız Bungalows fiyatı 100 TL; eğer 4 kişi kalırsa kişi başı 25 TL
Çadır (2 kişilik) 40 TL kahvaltılı
Çadır (2 kişilik) 15 TL kahvaltısız
Öğlen ve akşam yemekleri ev yemeği olacak, salta, pilav (içeceksiz) 10 TL tabağı…
BİLGİ ve KAYIT: ykp@ykp.org.cy, 05338610908 (Murat Kanatlı)