kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 06/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 06/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barosso’nun gazeteye verdiği röportaj. Gazeteye göre, Komisyon Başkanı Manuel Barosso Troyka’nın Kıbrıs’taki varlığının Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’a yardım etmek isteğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Troyka’nın tam da bugünlerde adada olmasının siyasi güçlere, medyaya ve kamuoyuna ekonomik sorunların aşılması için yardım etmek amacıyla geldiği mesajını verdiğini vurguladı. Kıbrıs’ın kamu ekonomisinin yaşayabilirliğinin en kısa sürede sağlanabilmesi için programın başarısında herkesin destek vermesinin yaşamsal bir öneme sahip olduğu görüşünü de savunan Barosso, Kıbrıs ekonomisinde dengesizliklerin varlığını kabul edenlerin olmasının da büyük önem taşıdığını belirtti. Manuel Barosso röportajında Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik tutumlarına da değinerek, Ankara’nın kurumsal bir organ olarak dönem başkanlığına saygı göstermesinin anahtar rolünde olduğunu belirti ve Ankara’dan Kıbrıs’a yönelik tehditlerde bulunmamasını birçok kez talep ettiklerini duyurdu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Teknik komiteler son dönemde en azından bir kez bir araya geldiler ve sürecin yeni evresinde ele alınması için bir konuda buzları kırdılar. Türk tarafının bu süreçte hedefi günlük konuları ve güven arttırıcı önlemleri ele almak. Rum tarafı ise süreçte herhangi bir değişikliğe karşı çıkıyor. Bununla birlikte tartışmaları terk etmeyi de yanlış olarak görüyor. Belli bir süre atıl kalan teknik komiteler şimdi yeniden çalışmaya başladı. Bu da süreci canlı tutması için Birleşmiş Milletler açısından önem taşıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun da son raporunda bu konuya değinmişti.

–       Dört siyasi partinin merkezde işbirliği arayışlarının başarısız kalması sonrası DİKO’nun içine girdiği çıkmazdan çıkış yolu arayışlarında DİKO Başkanı Maryos Karoyan hem partili kadrolarla, hem de parti tabanı ile temaslarını yoğunlaştırdı. Bu aşamada parti liderliğinin hedefi, DİKO’yu Cumhurbaşkanı seçimlerinde katalizör konumuna getirecek koşulların oluşturulması. Parti liderliği yapacağı tercihle tüm partiyi aynı yönde hareket ettirme gereksinimini küçümsemiyor. Karoyan’ın bu görüşmelerindeki amacı da tabanın ve kadroların arzularını, eğilimlerini, seçimlerini sınırlamak ve bu sürecin bugüne kadarki yönetimine yönelik eleştirilerini azaltmak. DİKO Başkanı partinin tabanı ile temaslarını Baf’ta gerçekleştirilen açık toplantıyla başlattı. İlk toplantıda bir birlik ve ulusal kurtuluş hükümeti için ısrarını dile getirdi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi devletin nakit sorunu. Gazeteye göre, devlet ödenme zamanı gelen borçlarını yeniden yapılandırmak için istediği parayı bulamama olasılığı ile karşı karşıya. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, devletin tek umudu olan ekonomik olarak artıdaki yarı kamusal kuruluşlar, ihtiyatlarının tümünü devlete verme arzusunda değiller. Verilen bilgilere göre, Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu bankalarda var olan 250 milyon avrosunun sadece 100–120 milyon avrosunu verme eğiliminde. Devlete katkı yapacak durumda olan diğer iki kurum, Limanlar İdaresi ile İnsan Gücünü Geliştirme Kurumu’nun ise olanakları daha sınırlı. Verilere göre, devletin bazı borçlarını yeniden yapılandırması için gerek duyduğu miktar 250 milyon avro. 20 gün sonra aynı miktarda paraya tekrar ihtiyaç duyulacak. Ağustos ayı içinde de bazı devlet tahvillerinin süresi doluyor. Hükümetin bu noktada özel sektöre de yönelmesi bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Ödeneklerin kaldırılması ya da azaltılması, kamuda yüksek maaşların aşağı çekilmesi için mücadele edecekleri yerde bazı milletvekilleri maaşlarından yapılan %10’luk kesintinin kaldırılması için gizli bir şekilde harekete geçtiler. Troyka’nın teknokratları kamu ekonomisini didik didik araştırırken ve milletvekillerinin maaşlarından %10’luk bir kesintiyi gönüllü olarak kabul ettikleri 2010 Ağustos’una göre Kıbrıs ekonomisi çok daha zor koşullar içerisindeyken bazı millettekileri şimdi bu kesintinin kaldırılması talebini ileri sürmeye başladı. Elde edilen bilgilere göre, ikinci bir mesleği icra etmeyen bazı milletvekilleri bu konuyla ilgili olarak bir grup oluşturdular. Bu grup şimdi kesintinin kaldırılması için partilerini ikna etmeye çalışıyor. Milletvekillerinin maaşlarından yapılan kesintiler 30 Temmuz tarihinde sona erecek. Bu arada Meclis Başkanı Yannakis Omiru siyasi parti liderlerinin gayri resmi toplantısında bu grubun oluşumu hakkında bilgi verdi. Bu gruba göre, kamuda yaklaşık 300 üst düzey yönetici milletvekillerinden daha yüksek maaş alıyor.

–       Meclis ekonomi komisyonu zaten yavaş giden Kıbrıs Hava Yolları’nın sermaye arttırma sürecini dün uzattı. Hava Yolları’nın özeldeki hisse senedi sahiplerinin sermaye arttırılmasına karşı çıkmaları hükümet ile Meclis’i yeni bir kurtuluş planının sunulması durumuyla karşı karşıya bıraktı. Bu durumda da devletin 31,3 milyon avroluk sermaye arttırılması sonuçta sübvanseye biçimini aldı.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Takvim sıkıştırıyor. Krediden krediye” başlığı altında. Gazeteye göre, devlet acil olarak 133 milyon avro arıyor. Bu arada elinde Kıbrıs devlet tahvili tutan bazı yabancı bankalar paralarını talep ediyor. Hükümet yarı kamusal kuruluşlardan kredi kullanmaya çalışırken DİKO bunun yasallığı konusunu gündeme getirdi. Bu konuda Başsavcılığı göreve çağırarak bu sürece müdahalede bulunmasını istedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs Hava Yolları’nda işten çıkarılacak yaklaşık 250 çalışanın tazminatını kimin ödeyeceği belli değil. Kurumun yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bu kişilerin işten çıkarılmasında ödenecek tazminat 17 milyon avroya ulaşıyor. Ancak bu parayla ilgili olarak bir çıkmaz yaşanıyor. Hükümet ile Kıbrıs Hava Yolları yönetim kurulu bu tazminatın ödemede topu birbirlerine atıyorlar.

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kathrin Ashton ile görüştü ve Avrupa Birliği Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kathrin Ashton’un inisiyatiflerini Kıbrıs AB Dönem Başkanlığı’nın desteklediğini söyledi. Hristofyas – Ashton görüşmesinde bölgedeki gelişmeler, Avrupa Komisyonu -Yüksek Temsilcilik ve Kıbrıs AB Dönem Başkanlığı tarafından bölgede barışın ve istikrarın sağlanması amacıyla yapılan çalışmalar ve dış ilişkiler konularında koordinasyon konuları ele alındı Cumhurbaşkanı Hristofyas Kathrin Ashton’un inisiyatiflerini Kıbrıs Cumhuriyeti’nin desteklemeye hazır olduğunu ve Kıbrıs’ın bölgedeki komşu ülkelerle sağladığı mükemmel ilişkilerin Yüksek Temsilci Ashton’un çalışmalarını olumlu etkileyebileceğini söyledi. Ashton ise, Avrupa Birliğinin dış politikasının ilerletilmesine Kıbrıs’ın önemli katkıda bulunduğunu söyledi.

 

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığının başlamasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen resmi tören. Gazeteye göre, dün akşam Kuryo antik tiyatrosunda düzenlenen törende, Kıbrıs daha sonuç alıcı politikalarla, daha sonuç verici bir ekonomiyle ve zenginliğin daha adil paylaşımıyla daha iyi bir Avrupa için çalışacağı mesajını verdi. Var olan ekonomik krizi sonlandırmak için ortak uğraşılarla ekonomide büyümeyi ileri götürme çabası içinde olacağı mesajını verdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Sendikal Hareket Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırmasını kabul etmiyor. PEO, SEK, DEOK ve PASİDİ Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını hiçbir koşulda kabul etmeyeceğini Troyka heyetine net bir biçimde duyurdu. Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu sonrası kamu ekonomisi ile bankacılık alanında araştırmalarda bulunmak için Kıbrıs’a gelen Troyka yetkilileriyle Genel Sekreterleri düzeyinde görüşmelerde bulunan dört sendika bu konudaki tavırlarını net olarak ifade ettiler. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Troyka temsilcilerine ekonomimizin karşı karşıya kalmış olduğu zorlukların ele alınmasına katkı koymaya hazır olduğumuzu, ancak bunun sosyal adalet çerçevesinde adil bir biçimde olması gerektiğini söyledik” dedi. Pambis Kiritsis devamla da şöyle konuştu: “Kıbrıs toplumunun sosyal diyalog ve toplu sözleşmeler geleneğine saygı gösterilmesini beklediğimizi de vurguladık. Bu çerçevede, ilk olarak gündeme gelen Hayat Pahalığı Ödeneği konusunda tavrımızı net olarak ortaya koyduk” Kiritsis Hayat Pahalığı Ödeneği’nin ortadan kaldırılmasını sendikal hareketin kabul etmeyeceğini söylerken emeklilik yaşının yükseltilmesini ve toplu sözleşmelerin konusu olan alanlarda değişikliğe gidilmesini de kabul etmeyeceklerini belirtti. PEO Genel Sekreteri “Tabi ki ülkenin içerisinden geçmekte olduğu zorlukları anlıyoruz. Sendikal hareket olarak yıllardır sorumluluğumuzu ve ciddiyetimizi gösterdik. Şimdi Troyka’nın buradaki varlığının sendika karşıtı, sosyal adalet karşıtı aşırı uç görüşlerin ortaya konulması için bir fırsat olarak değerlendirilmeyeceğine inanmak istiyoruz.” dedi. Kiritsis bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken de, sendikal hareketin Troyka tarafından konulacak önlemleri bilmediğini, bunları görmek için bekleyeceklerini ancak, sosyal diyalogun ve toplu sözleşmelerin sonucu olmayan ve çalışanların aleyhine olacak önlemleri kabul etmeyeceklerini söyledi. Kiritsis bugün gerekli olan önlemlerin çalışanların yaşam standardını aşağı çekecek önlemlere değil, krizden çıkmak için ekonominin büyümesine katkı yapacak önlemlere ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
325AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin