FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs hükümetinin ekonomik gereksinimleriyle ilgili olarak belirlediği rakam. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın mali gereksinimleri 11 milyar avro olacak. Dün Maliye Bakanlığı’nda bakan ile bankacılar arasında yapılan toplantıların temel gündem maddesi bankaların sermaye gereksinimleri ve Troyka temsilcileriyle görüşmelerde izlenecek hat oldu. Troyka yetkilileri adaya gelmiş durumdalar ve gelecek haftadan itibaren derin “sulara” girilecek. Dün Brüksel gayri resmi ancak net bir biçimde Kıbrıs’ın gereksinimin 10 milyar avronun üzerinde olacağı değerlendirmesini yaptı. Aynı anda “Standart and Poors”un öngörüsü ise bu rakamın 15 milyar avro olacağı yönünde. Bu kuruluşun öngördüğü rakamına Kıbrıs bankarının Yunanistan ile bağlantıları nedeniyle daha da artacak riskler de dâhil. Bu arada Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu dün yaptığı bir açıklamada 2014 yılı sonuna kadar devlet açısından gereksinimlerin 4,5 milyar avro olacağını söyledi. Bu miktarın önemli bir kısmının vadesi gelen borçların ödenmesi için gerekli olduğuna dikkat çekti. Sözcü, ödemeler konusunda güçlüklerle karşılaşıldığından dolayı yarı kamusal iktisadi kuruluşların emekli fonlarından acil kredi istendiği yönündeki muhalefetin görüşünü de yalanladı. Buna karşı DİSİ tabana gelindiği ve hükümetin bunu görmek istemediği görüşünü yineledi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– DİKO ile EDEK 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak bu ay sonuna kadar karar almak için parti içi çalışmaları yoğunlaştıracaklar. EDEK merkezdeki siyasi partilerin işbirliği için en küçük olasılıklar dahi değerlendirilecek. EDEK 21 Temmuz’da yapılacakken ertelediği Merkez Komitesi toplantısının tarihini 28 Temmuz olarak belirledi. Yannakis Omiru kartlarını yakın çalışma arkadaşlarına dahi açmış değil. Partili çevrelere göre, EDEK’in önünde iki alternatif var. Ya parti başkanının adaylığı ile seçimlere tek başına katılacak ya da Yorgos Lillikas’ın adaylığını destekleyecek. Merkezdeki diğer partilerin takınacakları tavır da EDEK’in tavrında etkili olacak. Merkezdeki partilerin aynı yolda yürümelerinin çok zor olduğu görülüyor. DİKO’da ise Maryos Karoyan parti kadroları ve üyeleriyle temaslarına devam ediyor. Partinin rotasını çizmeden önce parti bünyesindeki eğilimleri ve olası tepkileri değerlendiriyor. Merkezde bir çıkış yolu olarak Yannakis Omiru’nun adının masaya konmasına destek vermeyen Maryos Karoyan merkezin en büyük partisi olarak aday gösterme hakkına kendilerinin sahip oldukları görüşünü savunuyor. Bu arada DİKO’nun üst düzeyinde Nikos Anastasiadis hakkındaki rota belirlenmiş durumda ancak bunun kolay bir dava olmadığı da biliniyor. DİKO’da gençlik örgütünün yanı sıra kadın örgütü de partinin seçimlere tek başına katılmasından yana bir tavır içinde.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’ın eski savunma bakanlarından Akis Çohacopulos’la ilgili skandala Kıbrıs’ın eski bakanlarından Dinos Mihalidis’in adının da dâhil olması. Gazeteye göre, Çohacopulos’un kara para aklama, komisyon alma gibi meselelerine eski içişleri bakanı Dinos Mihalidis’in de adı karıştı. Çohacopulos’un kuzeni ve kara paranın hareketini sağladığı öne sürülen Nikolas Zigaras, Çohacopulos olayı ile ilgili soruşturma yapan polis yetkililerine dün Dinos Mihalidis’in adını verdi. Mihalidis’in adı bu olayda uzun bir süredir anılıyordu. Rusya’dan TOR M1 füzeleri ile Kıbrıs’a hiç ulaşmayan S–300 füzeleri meselesine dâhil olduğu ileri sürülüyordu. Dinos Mihalidis 90’lı yıllarda içişleri bakanıyken Hristos Purguridis tarafından yasadışı yollardan zenginleşme ile suçlanmış ancak o dönemki Kleridis hükümeti tarafından aklanmıştı. Bu aklanmanın sonucu dönemin hükümet sözcüsü Hristu Stilyanidis de istifa etmişti. Stilyanidis, Mihalidis’in suçsuz olduğunu savunmanın kendi etik değerlerine uygun olmayacağını ifade ederek hükümet sözcülüğü görevinden istifa etmişti. Çohacopulos’un kuzeni ve kara paranın hareketini sağladığı öne sürülen Nikolas Zigaras hapiste üç aylık suskunluk dönemi sonrası konuşmaya karar verdi eski bakan adına taşınmaz mal alım satımını yapan offshore şirketleri yöneten kişi olduğunu kabul etti. Zigaras bu süreçte Dinos Mihailidis’i kilit adam olarak niteledi ve Kıbrıs’tan paraları çuvallar ve valizler içinde Atina’ya getirip Akis Çohacopulos’a veren kişinin de Dinos Mihalidis olduğunu söyledi. Atina’dan elde edilen bilgilere göre, Dinos Mihalidis’in ifade vermek için Atina’ya çağrılması bekleniyor. Mahkeme yolu ile yapılacak bu çağrı sonrası Adalet Bakanlığı Mihalidis ile aynı olayda suçlanan oğlunu vermek zorunda. Eğer Atina’ya gitmeyi ret ederlerse o zaman da haklarında Avrupa tutuklama kararı çıkarılacak ve böylece Kıbrıs Cumhuriyeti bu kararı yerine getirmek zorunda kalacak. Bu arada bu gelişme sonrası bir açılama yapan Dinos Mihailidis konunun özünü yorumlamaktan kaçındı. Sadece Zigaras’ın söylediklerini genelde yalanladı. Duyduklarının kendisi için sürpriz olduğunu, ileri sürülenlerin dayanaksız ve hayal ürünü olduğunu belirtti.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Hükümet Kıbrıs Hava Yolları’na 15 milyon avroluk sermaye verilmesi için muhalefet partilerinin ileri sürdüğü koşulları içeren yasa tasarısını Meclis’e geri gönderecek. Böylece Kıbrıs Hava Yolları bu 15 milyon avroyu da alamayacak. Ulaştırma Bakanı dün yaptığı açıklamada bu kararın geri gönderilmesi talebinin yer alacağı bir mektubu Cumhurbaşkanı’na göndereceğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Flurencu ilgili kararda Kıbrıs’ın açık gökyüzü ilan edilmesine de karşı olduğunu söyledi. Bu mektup sonrası toplanan Bakanlar Kurulu’ndan ilgili yasa tasarısının geri gönderilmesi kararı çıktı.
SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi yarı kamusal iktisadi kuruluşların emekli fonlarından hükümetin kredi talebine sendikalardan veto kararının çıkması. Gazeteye göre, Kıbrıs Elektrik Kurumu ile Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nda örgütlü sendikalar, çalışanların emekli fonlarından kredi verilmesine karşı çıktılar. Kıbrıs Elektrik Kurumu emekli fonu idare kurulu bugün toplanarak hükümetin 200 milyon avroluk kredi talebine yanıtını belirleyecek. Bu arada kurum çalışanları arasında bu taleple ilgili bir kaynama yaşanıyor. Kurumda SEK’e bağlı sendikanın başkanı bu konuda ciddi çekinceler ileri sürüyor. Böylesi bir adımın hem çalışanlar, hem de kurumun kendisi için önemli tehlikeler içerdiği görüşünü savunuyor. Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nda örgütlü sendikalar da hükümetin talebine olumlu yanıt verilmesinden yana değiller. Bu yönde adım atılması durumunda aktif eylem kararı alacaklarını yetkililere bildirmiş durumdalar.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Birçok şirket vatandaşlardan Katma Değer Vergisi alıyor ancak bunu yetkili birime ödemiyor. Limasol’da yapılan bir araştırmada bir şirketin müşterilerinden binlerce avro değerinde Katma Değer Vergisi alırken, Katma Değer Vergisi için ilgili kuruma kayıt dahi yapmadığı görüldü.
– Kıbrıs’a gelen turist sayısında bu yıl herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Kıbrıs’tan yurt dışına çıkışlar da aynı geçen yılki düzeyde kalacak. Bu arada iç turizmde bir artış var. Bu artışın daha da fazla olması için gerekli zeminin var olduğu ifade ediliyor. Bu arada “Thomas Cook” turizm acentesinin yaptığı bir araştırmaya göre, Kıbrıs’a gelen turistler adadan kilo alarak ayrılıyorlar. yetişkin bir çocuğun Kıbrıs’ta on günlük bir tatil sonrası ortalama 1,5 kilo alarak ayrıldığı tespit edildi.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Hayat Pahalığı Ödeneği ile ilgili tartışmalar. Gazeteye göre, Hayat Pahalığı Ödeneği ile ilgili diyalogta işverenler masaya uç öneriler koydular ve Troyka ile gelecek hafta başlayacak müzakereler öncesi esas isteklerinin Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılması olduğunu da gizlemiyorlar. Sendikalar ise bu gelişme sonrası çalışanların haklarına saygı gösterilmesini ve aşırı tavırlardan kaçınılmasını istediler. İşverenlerin taleplerinin kabul edilmesinin söz konusu olmadığına da dikkat çektiler. İşveren örgütleri başkanları dün Çalışma Bakanı ile görüştüler. Bu görüşme sırasında sistemin yeniden yapılandırılması ve daha adil bir hale getirilmesi için Çalışma Bakanlığı’nın Hayat Pahalığı Ödeneği konusunda hükümet adına masaya koyduğu arabulucu önerileri reddettiler. Ticaret ve Sanayi Odaları bu ödenekten sadece ayda bin avronun altında maaş alanların yararlanması gerektiği görüşünü savundu. İşverenler Federasyonu ise daha da sert bir tavır ortaya koydu ve Hayat Pahalığı Ödeneği’nin çalışanların tümü için üç yılık bir süre için dondurulmasını talep etti. Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus’un bugün de işçi sendikaları temsilcileri ile bir araya gelip konuyu ele alması bekleniyor.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Yunanistan Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis dün Cumhurbaşkanı Hristofyas tarafından kabulünde yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın Türk işgal orduları olmaksızın özgür bir biçimde birleşmesi hedefinin Yunanistan devleti ve Meclis’i açısından öncelikli hedefi olmaya devam edeceğinin güvencesini verdi.
– Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ta kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi programında yaşanan sorunun çözümlenmesini ve bu konudaki olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını söyledi. Hristofyas Bosna- Hersek’te bulunan Uluslararası Kayıp Kişiler Komitesi’ne ait Genetik Enstitüsü’ne 70 kayıp kişiye ait 280 kemiğin teslim edileceğini açıkladı.