kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 20/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 20/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Merkel’den kırmızı kart” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu ile ilgili gelişmeler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın Brüksel’de yeni bir talebi ile Almanya Ekonomi Bakanı’na atfedilen Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusunu geri çektiği haberi karmaşa yaratmaya ve yangın başlatmaya yetti. Kıbrıs geçen gün Destek Mekanizması’na başvuruda bulunan ya da Yunanistan ve Portekiz gibi tam bir memerandum uygulaması altında olan ülkeler için geçerli olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na garantör olmaktan vazgeçme talebinde bulundu. Elde edilen bilgilere göre, bazı nedenlerden dolayı bunun izahı yapılmadı. Bu gelişme de Almanları öfkelendirdi. Böylece Kıbrıs dün ikinci bir mektupla bu başvuruyu geri çekti. Ancak bu Almanya ekonomi bakanına yanlış iletildi ve bunun sonucu olarak Almanya Meclisi’nde yaptığı bir açıklamada Kıbrıs’ın Destek Destek Mekanizması’na başvurusunu geri çektiği şeklinde ifade kullandı. Almanya Haber Ajansı bunu haber olarak geçti ve herkes ne olduğunu anlamaya çalıştı. Kısa bir süre için Kıbrıs’ın Rusya’dan kredi aldığı düşüncesi hâkim oldu. Bu arada Kıbrıs’ta Maliye Bakanlığı’nda ipin ucunu bulma çalışmaları yoğunlaştı. Sonuçta Almanya Ekonomi bakanının bu açıklamasının eğer yapıldıysa yanlış anlama nedeniyle yapıldığı sonucuna varıldı. Bu arada Kıbrıs’ın Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun garantörlüğünden çekilmesi konusu Almanya’nın vetosu ile karşılaştı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Adada görev yapan Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasını öngören karar uzun saatler süren sert diplomatik pazarlıklar sonucu uzlaşmaya yol açtı. Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması için yeniden değerlendirmesine ilişkin tartışmalı paragraf metinden çıktı. Ancak dün onaylanan karar Kıbrıs sorununda yeni bir özlü süreci öne çıkarıyor: Güven artırıcı önlemler ile teknik komiteleri. Barış Gücü’nün görev süresinin 31 Ocak 2013 tarihine kadar görev süresi uzatılırken bu karara 13 ülke olumlu oy verdi. Pakistan ile Azerbaycan çekimser kaldı. Bu arada İngilizler taslakta yeniden değerlendirme ile ilgili kavramı Konsey’deki güç dengesini dikkate alarak geri çekmeyi kabul etti. Konseyde en azından dokuz ülke bu paragrafın değişmesinden yanaydı. İngilizler bunun yanı sıra veto uygulanmasının olası sonuçlarını da dikkate aldılar.

–       Ekoloji Hareketi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yannakis Omiru’nun adaylığına sıcak bakıyor. Bu konuda Omiru’yu da bilgilendirdiler ancak Omiru kartlarını henüz açmadı. Seçimlerle ilgili süreci dün EDEK ile birlikte değerlendiren Ekoloji Hareketi Yannakis Omiru’nun aday olması durumunda kendisini destekleyecekleri görüşünü tekrarladı. Yannakis Omiru dünkü görüşme sonrası yaptığı açıklamada “EDEK’in ifade ettiği sosyal demokrat öneri Ekologlar’ın ifade ettiği öneri Kıbrıs halkı için bir umuttur” dedi. Omiru bu arada partisinin Merkez Komitesi’nin 28 Temmuz’da toplanacağını ve kararını alacağını da ifade etti. Bu kararı alırken Ekoloji Hareketi’nin ifade ettiği görüşleri ciddi bir biçimde dikkate alacaklarını da söyledi.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi bir yanlış anlama sonucu Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, dün Kıbrıs merkez olmak üzere Brüksel’de kısa süreli bir panik ve karmaşa yaşandı. Almanya Ekonomi Bakanı Volfgang Soyble’nin Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusunu geri çektiğini söylediği ifade edildi. Oysa Kıbrıs’ın gönderdiği bir mektuptaki talebi garantör olmaktan geri çekilmesi ve Mekanizma’ya destek vermesinin geçici olarak durdurulması talebiydi. Lefkoşa’nın bu talebi yanlış bir talep olarak değerlendirilerek reddedildi. Kıbrıs’ın memorandum imzalaması ve somut bir programa bağlanması ile bu zaten geçerli olacak. Sonuçta Kıbrıs hükümeti bu talebini geri çekti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yüksek hava sıcaklıkları dün 65 yaşında bir kadının ölümüne neden oldu. Yapılan otopsi kadının sıcaklar nedeniyle öldüğünü ortaya koydu. Bu arada yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle dokuz kişi Lefkoşa Devlet hastanesinde tedavi altında bulunuyor. Doktorlar özelikle de hassas nüfus gruplarının bu sıcaklıklarda özel bir dikkat göstermelerini ve gerekli tüm önlemleri almaları çağrısında bulundular. Bu arada hava sıcaklıklarında 40 derecenin üstünde sekizinci güne giriliyor. Bugün de hava sıcaklığı 42–43 derece olacak. Meteoroloji Dairesi’ne göre yarından itibaren üç günlük bir süre için mevsim normallerine geri dönülecek ancak Salı gününden itibaren sıcaklar yeniden 40 derecenin üstüne çıkılacak. Yüksek sıcaklar nedeniyle Çalışma Bakanlığı dün bir genelge yayınlayarak akşamüzeri saat dörde kadar güneş altında çalışılmaması gerektiğini vurguladı. Gölge alanlarda hafif işlerde çalışılması tavsiyesinde bulundu.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın geçen akşam yaptığı bir konuşmasında piyasalara yönelik yaptığı eleştiriler. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı’nın ideolojik ve kişisel görüşleri kurumsal konumunun önüne geçti. İsteyerek ya da istemeyerek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Konseyi’nin dönem başkanı olduğunu ve Kıbrıs’ın uluslararası piyasanın güvenini kazanarak buradan kredi kullanmak için devre dışı bırakılmasına son vermek için ısrarlı bir uğraşı içinde olması gerektiği unutarak, uluslararası piyasalara çattı. Uluslararası piyasaları hırsız olarak niteledi. Piyasalar adına uluslararası bir ihanet yaşandığını söyledi. Gerçekliğin bu olduğunu, tüm halkları kendi kontrolleri altına, kendi sömürülerinin içine çekmeye çalıştıkları görüşünü savundu. Bunun Avrupa Birliği’nde anlaşılmaya başlandığını, ancak tam olarak anlaşılıncaya kadar halkların ne kadar bedel ödeyeceklerinin ise bilinmediğini ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa Hak Partisi Troyka’nın Kıbrıs’a gelişiyle ortaya çıkacak olası sorunların ele alınmasında ekonominin idaresinde DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’e destek ifade etti. Bu arada Nikos Anastasiadis Kıbrıs’ın durumunun İrlanda’nın durumuna benzediğini söyledi ve Troyka ile ciddi müzakerelerde bulunulması halinde daha yumuşak önlemler üzerinde anlaşılabileceğini belirtti.

–       Belediyelere devlet katkılarının azaltılması belediyeleri zora soktu. Belediyeler Birliği Başkanı Aleksis Galanos bugün var olan 39 belediyeden bazılarının kapanması olasılığının olduğuna dikkat çekti. Maliye Bakanı ile görüşüp ek ödenek olanaklarını bulamadıklarını da belirten Galanos bunun sonucu bazı belediyelerin önümüzdeki dönemde yükümlülüklerini yerine getirememe durumu ile karşı karşıya kalacaklarını ifade etti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün akşam 15 ve 20 Temmuz’un yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı konuşma. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ülkenin kurtuluşu için birlik çağrısında bulundu. Etkinliğe yığınsal olarak katılan demokratik gençliği demokrasi ve özgürlük bayrağını yüksekte tutmaya çağırdı. Kıbrıs sorununun iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde çözülmesine karşı olanların, Kıbrıs sorununda Türkiye’nin sorumluluklarını silmeyi istediklerini söyledi. Federasyon çözümünün terk edilmesiyle Kıbrıs’ın bölünmesine ve adada iki devletin oluşmasına yol açılacağını söyledi. Kıbrısrum tarafının Kıbrıs sorununa federal bir çözümün bulunması hedefini terk etmeyeceğini ve bu çözümün Birleşmiş Milletler çerçevesinde bulunması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Hristofyas Türkiye’nin işgal planlarını Kıbrısrum tarafının kabul etmeyeceğini de söyledi ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler kararlarını uygulamaması politikasını kınadı. Türkiye’nin hedefinin istila ve işgalini yasallaştırmak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin amacının Kıbrıs sorununun en uygun çözümünün adanın bölünmesi olduğunu ispat etmek olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın bölünmesinin adanın ve Kıbrıs halkının geleceğini olumsuz etkileyeceğini belirten Hristofyas, “Kıbrıs’ın bölünmesi düşmanlarımızın zaferi olacak” dedi. Cumhurbaşkanı “Adanın bölünmesiyle Türkiye kendi planlarını uygulayacak ve işgal bölgelerinin Türkleştirilmesini sağlayacak. İşgal altındaki bölgelerin Türkleştirilmesi, Türkiye’ye Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını sorgulama yolunu açacak” dedi. Kıbrıs sorunundaki müzakere sürecine değinen Cumhurbaşkanı Hristofyas, müzakerelerin 2008 yılında Mehmet Ali Talat ile başladıklarını ve karşılaşılan zorluluklara rağmen ilerleme sağladığını belirtti. Mehmet Ali Talat ile yapılan doğrudan müzakerelerde yakınlaşma sağlandığını, sağlanan yakınlaşmanın Kıbrıs sorununda güçlü bir zeminin oluşmasına yol açtığını söyledi. Kıbrıstürk toplumu liderliğine Derviş Eroğlu’nun gelmesiyle durumun değiştiğini ve Eroğlu’nun yapılan anlaşmaları kabul etmediğini belirtti.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
373AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin