kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 24/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 24/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın mal gereksinimleriyle ilgili olarak Troyka’nın değerlendirmeleri. Gazeteye göre, Troyka ile müzakerelere çıta çok yüksekte başlandı. Troyka üyelerinin Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileriyle görüşmelerinde Kıbrıs’ın mali gereksinimlerine ilişkin rakamların ilk kez masaya konması bekleniyor. Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilmelerine ilişkin gereksinimin Avrupa Komisyonu tarafından 9 milyar ve Uluslararası Para Fonu tarafından 11 milyar olarak öngörüldüğü ifade ediliyor. Kıbrıs tarafı ise bu rakamları abartılı görüyor. Kıbrıs tarafı bu gereksinim 5 ile 6,5 milyar avro arasında olacağını düşünüyor. Rakamların farklı olmasında inşaat-konut alanına yönelik farklı değerlendirmeler ve tarafların hesaplama yöntemleri rol oynuyor. Troykanın bugünkü temaslarında makro ekonomik hedeflerin de ele alınması bekleniyor. Bu çerçevede Kıbrıs’ın alması gereken önlemleri, devlet yatırımları, Emeklilik Sistemi ve Hayat Pahalığı Ödeneği konuları gündeme gelecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Stavros Malas seçim çalışmalarına Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın EDEK ile DİKO’nun ile sürtüşme noktalarını aşacak bir taktik yaklaşımla başladı. Kıbrısrum tarafının müzakere sürecine ilişkin yeniden yaklaşımından yana bir tavır ortaya koyarak dönüşümlü başkanlık ile ağırlıklı oy önerilerini net olarak geri çekti. Bunun, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın sürekli bir biçimde tekrarladığı Türkiye ile Eroğlu’nun ağırlıklı oy önerisini kabul etmediklerini anda öneriler masada kalamaz yaklaşımı temelinde olacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı adayı Kıbrısrum tarafının 1989 ve 2009 ortak Ulusal Konsey kararları temelinde masaya yeni öneriler konulabileceğini de söyledi. Güçlü bir merkezi hükümet ile iki bölgeli federal çözüme bağlı kalmanın gerekli olduğunu da vurguladı. Yorgos Lillikas’ın sıfır temelden müzakere önerisini reddetti ve bunun Türkiye’ye verilecek en iyi hediye olacağına dikkat çekti. Stavros Malas’ın ortaya koyduğu yaklaşım net bir biçimde DİKO ile EDEK’i hedefliyordu. Malas bu iki parti liderliğine de ortak bir seçim programı oluşturma çağrısında bulunarak bu programın merkez sol ideolojik bir temelde olması görüşünü savunmuştu. Bu arada bu partilerin Cumhurbaşkanı Hristofyas ile görüş ayrılıklarını azaltmaya çalışıp bunları kişisel ve belirleyici olmayan görüş ayrılıkları olarak nitelemişti. Ancak Stavros Malas’ın çağrısına DİKO hayır yanıtı verdi. DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu DİKO ile Cumhurbaşkanı Hristofyas arasında ayrılığa yol açan olgunun sadece Kıbrıs sorunundaki önerileri olmadığını, daha başka anlaşmazlıklar da olduğunu söyledi. Malas’a hayır denmesi ve AKEL ile yeni bir işbirliğine gidilmesi gerektiği görüşünün partide Sekreterya düzeyinde alındığı izlenimini de verdi. DİKO Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak oluşan durumu önce parti Sekreteryası ile Yürütme Kurulu’nda değerlendirecek ve Cumartesi günü de Merkez Komitesi’ni toplayacak. Bu arada Malas’a bir hayır yanıtı da EDEK’ten geldi. Yannakis Omiru partisinin merkez siyasi alan dışından bir adayı desteklemesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi bugün Troyka ile başlayacak olan müzakereler. Gazeteye göre, Troyka bugün başlanacak müzakerelerde, verilecek meblağda belirleyici olacak olan bankaların yeniden sermayelendirilmesinin yanı sıra devletin makro ekonomik durumunu da ele alınacak. Verilecek miktarı bankaların gereksinimlerinin belirleyecek olmasına karşın verilecek olan borcun geri ödenmesinde kamu ekonomisinin ve devletin gelecekteki taahhütlerinin belirleyici olacağı düşünülüyor. Bu temelde de Troyka Hayat Pahalılığı Ödeneği ve daha fazla da emeklilik sistemi üzerinde özel olarak duruyor. Adadaki temaslarını Cuma gününe kadar tamamlayacak olan Troyka’nın bazı taleplerinin bugün Maliye Bakanı Vasos Şarli ve Merkez Bankası Başkanı ile yapacakları görüşmede masaya konması bekleniyor. Bu arada Maliye Bakanı dün yaptığı bir açıklamada Troyka ile bu aşamada müzakere değil, görüşme yapılacağını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin karar almak için DİKO Sekreteryası ile Yürütme Kurulu Cuma günü ve Merkez Komitesi de Cumartesi günü toplanacak. Tüm göstergeler parti başkanı Maryos Karoyan’ın Merkez Komitesi’nden Nikos Anastasiadis’in adaylığının birinci turdan desteklenmesi için somut koşullar temelinde müzakere yapma yetkisi isteyeceğini gösteriyor. Karoyan bu şekilde parti içi tepkilerden kaçınmaya ve kesin kararını sonbaharda almaya çalışacak. Bu arada DİKO’da seçimlere parti olarak tek başına katılma görüşü de güçleniyor. EDEK Polit Bürosu’nun Perşembe günkü toplantısında Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesi kararı vermesi durumunda Karoyan’ın uğraşısı daha da zora girecek. Bu arada Yorgos Lillikas seçimlerde herhangi bir parti tarafından desteklenmemesi durumunda kendisinin bir parti kurmayacağı konusunda EVROKO’ya bir söz vermedi. EVROKO’nun Yorgos Lilikas ile dünkü görüşmesi yeni bir gelişme yaratmadı. EVROKO liderliği seçimlerde ilk turdan Nikos Anastasaidis’in adaylığını destekleme kararı almış durumda ancak partideki Yeni Ufuklar’dan gelen kadrolar Lillikas’ın adaylığının desteklenmesi için mücadele veriyorlar. Taraflar dünkü görüşmeleri sonrası kamuoyuna yaptıkları açıklamada aralarındaki diyaloga devam kararı aldıklarını söylediler.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Troykanın ikinci turu başladı. İlk zıtlaşma bankalar için yaşandı. Hükümet ile Troyka arasında bankaların ihtiyaçlarına yönelik değerlendirmelerde büyük farklılıklar var. Uluslararası Para Fonu 11, Avrupa Merkez Bankası 9 ve Kıbrıs hükümeti de 5 milyar avroluk ihtiyaç değerlendirmesi yapıyor” başlığı altında Troyka’nın temasları.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, Kıbrıs’ın borçları 2012 yılının ilk üç ayında daha da artarak 13 milyar 228 milyon avroya ulaştı. Bu da borç oranının Gayri Safi Hasıla’nın %74,6’sına ulaştığı anlamına geliyor. Bu oran 2009 yılında %49’du. Geçen yılın aynı döneminde ise bu oran %63,6’ydı. Bu arada Kıbrıs Üniversitesi’nin yaptığı bir değerlendirmeye göre, Kıbrıs ekonomisi 2012 yılında %1,5 oranında küçülecek, 2013 yılında ise %1,3 oranında büyüyecek.

–       Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli Avrupa Birliği ya da üçüncü ülke vatandaşlarının Suriye’yi terk etmeleri durumunda bu kişilerin ülkelerine dönmelerinde Kıbrıs’ın yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Markulli Suriye’ye yönelik olarak özellikle altı noktalı Annan planı başta olmak üzere Birleşmiş Milletler’in barışçıl çözüm uğraşılarını Kıbrıs’ın desteklediğini de ifade etti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Ekonomik Suçlarla Mücadele Birimi MOKAS’ın eski içişleri bakanı Dinos Mihalidis ile ilgili iddialara yönelik araştırması. Gazeteye göre, Yunanistan’ın eski savunma bakanlarından Akis Çohacopulos’un davasıyla ilgili olarak özellikle kuzeni ve yakın çalışma arkadaşı Nikos Zigas’ın ifadesi temelinde MOKAS kamu adına DİSİ hükümetinde İçişleri Bakanı görevinde bulunmuş olan Dinos Mihalidis’le ilgili soruşturma başlatabilir. Bu konuda şahitlerin ifadesi ve bir dizi suçlama var. MOKAS bu konuda şimdiye dek harekete geçmedi ve Yunanistan yetkililerinin talep etmesi durumunda harekete geçmekle kendisini sınırladı. Oysa hukuk çevrelerine göre, MOKAS bu konuda harekete geçebilir ve söz konusu kişinin banka hesaplarını, taşınmaz mal alımlarını ve olası kara para aklanması süreçlerine katılımı konularını araştırabilir.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Sendikal hareket Troyka ile müzakerelere ilişkin net mesajlar verdi ve diğer ülkelerde uygulanan ve sonuç vermeyen katı kemer sıkma politikaları yerine, büyüme yönündeki önlemlere ağırlık verilmesini istedi. Bu süreçte çalışanlarla ilgili olarak gündeme gelecek her konunun sosyal diyalog çerçevesinde ele alınması gerektiği görüşünü de dile getirdi. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis dün yaptığı bir açıklamada çalışanlar için ağır kemer sıkma politikalarının gündeme gelmesi durumunda bunun sonuç vermeyeceğine dikkat çekti. Kıbrıs’taki süreçte kamu çalışanlarının maaşlarının iki yıllık bir süre için dondurulmasını ve Hayat Pahalılığı Ödeneği’nin yeniden yapılandırılması için diyalogu sendikaların kabul etmiş olduğunu hatırlatarak, tek taraflı ve keyfi yaptırımları kabule etmeyecekleri uyarısında bulundu. Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılması yönünde ortaya konan görüşleri ise kabul etmeyeceklerini duyurdu.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
357AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin