FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi devletin tahsil edilmeyen alacakları. Gazeteye göre, Meclis Kontrol Komisyonu’ndaki milletvekilleri devletin tahsil edilmeyen alacakları ile ilgili rakamları duyduklarında başları döndü. Ciddi ekonomik kriz koşullarında 2011 yılı sonu itibarıyla devletin tahsil edilmeyen alacaklarının 1 milyar 578 milyon avro olduğu belirtildi. Bu miktarın 649 milyonu tahsil edilebilecek durumda değil. Bu sonuçlar Devlet Muhasebe Dairesi’nin 2012 Mart-Mayıs aylarında yaptığı bir incelemeyle ortaya çıktı. Dairenin araştırmasına göre, devlet gelirlerinde en büyük gecikme Gelir Dairesi’nde yaşanıyor. Burada biriken 972 milyon avroluk bir alacak var. Bunu 283 milyon avro ile gümrükler, 168 milyon ile Sular İdaresi, 33 milyon ile mahkemelerin kestiği cezalar, 23 milyon ile sivil havacılık, 18 milyon ile taşımacılık ve 22 milyon ile hastaneler izliyor. Bunların yanı sıra Refah Dairesi’nin fazladan ödediği 12 milyon avroluk bir miktarı geri ödenmesi de gerekiyor. Bu arada işgal altındaki bölgeye su verilirken bunun tahsil edilmeyen 34 milyon avroluk bir borcu da söz konusu. Devlet Muhasebe Dairesi devletin alacaklarını tahsil konusunda bazı kolaylaştırıcı yollar öneriyor. Bunlar arasında devlete borcu olan kamu çalışanlarının bu borçları için maaşlarından kesintiye gidilmesi de var. Bu arada kriz koşullarında bu borçların toplanacağı konusunda kimse ikna olmuş değil, çünkü devletin tahsil edilmeyen alacaklarına henüz geçen ay 30 milyon avro daha eklendi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– İngilizlerin valilik konağı olarak inşa ettikleri bugünkü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın girişindeki armanın kaldırılması söz konusu değil. Bu armanın kaldırılmasına ilişkin Ekoloji Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis’in bir sorusunu yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Eftimyos Florencos Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tarihi bir bina olduğunu ve bu nedenle de bu binaya müdahalede bulunulamayacağını söyledi. Bakan’a göre, Ekoloji Hareketi milletvekilinin bu sorusu sonrası yapılan çalışmalarda bu sonuca varılırken binanın ana girişinin sağ tarafında Kıbrıs Cumhuriyeti armasının var olduğuna da dikkat çekildi.
– Devlet İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, Ağustos ayında enflasyon oranı son 14 ayın en yüksek düzeyine ulaşarak %4,5 oldu. Ağustos ayında enflasyonun yükselmesinde en temel faktör gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında görülen artış oldu.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi doğal gaz konusu. Gazeteye göre, hükümet ile Meclis yeni bir çatışma alanı buldu. Hükümet ile Meclis arasında şimdi de doğal gaz konusunda çatışma yaşanıyor. Hükümetin amacı doğal gaz konusunda geniş yetkiye sahip olacak bir devlet şirketinin kurulması yönünde süratle olarak ilerlemek. Muhalefet ise bu şirketin kurulması öncesi, şirketin kuruluşu ile ilgili olarak Meclis’e tasarı sunulmasını talep ediyor. Ticaret Bakanlığı ise muhalefetin bu talebine sıcak yaklaşmıyor. Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis’e göre, bu şirketin kurulması için yasaya gerek yok. Bu arada bu konuda esas görüş ayrılığını bu şirket yönetimine atamanın nasıl yapılacağı ve bu atamaları kimin yapacağı konusu teşkil ediyor. DİSİ milletvekili Averof Neofitu bu şirketin işleyişine sınırlama getirecek bir yasa tasarısını Meclise sunma hazırlığı içinde ve bu yönde atacağı adımların diğer muhalefet güçleri tarafından da desteklenmesini bekliyor.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– DİSİ ile DİKO liderleri gelecek hafta içerisinde bir araya gelecekler ve ekonomi konusunda ilkesel düzeydeki çerçeve anlaşmalarını resmi olarak da onaylayacaklar. Bu arada DİSİ ile DİKO’nun bir seçim bürosu gibi günlük olarak işlev gördükleri ve gündeme gelen konulara ilişkin olarak ortak tavır belirledikleri görülüyor. Nikos Anastasiadis’in seçim bürosu ile DİKO ve EVROKO’nun ekonomi konusunun ele alınması için Cumhurbaşkanı’ndan siyasi parti liderleri konseyini toplantıya çağırma talebinde bulunmaları bir rastlantı değil.
– AKEL Sekreteryası dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı’nın evinde Cumhurbaşkanı ile bir toplantı yaptı. Bu toplantı sırasında çeşitli konuların nasıl yönetileceği konusu ele alındı. Bu süreçte AKEL’in siyasi olarak Nikos Anastasiadis’in seçim bürosu ile karşıtlık temelinde politika yapmayı tercih ettiği görülüyor. Nitekim Stavros Evagoru dün yaptığı bir açıklamada DİSİ’nin birlik gerekli görüşünü seçmeci bir görüş olarak niteledi. DİSİ’nin bu birlik anlayışının karşılıklı saygı ve anlayış ilkesi temelinde değil, Anastasiadis’in ihtiyaçları temelinde gündeme getirdiğine işaret etti.
HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “Devlete 1,5 milyar borçluyuz” başlığı altında devletin tahsil edilemeyen alacakları.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Kıbrıs Elektrik ile Telekomünikasyon kurumlarında örgütlü sendikalar bu iki kurumun özelleştirilmesine ya da hisseli ortaklıklara dönüştürülmesine karşı. Bu iki kurumda örgütlü sendikalara göre, bazı çevreler bu kurumların özelleştirilmesi için Troyka’nın öneri yapmasını istiyorlar ve bu yönde bazı senaryoları öne çıkarıyorlar. Buna karşı sendikalar bu kurumlarda son yıllarda dayatılan haksız rekabet koşullarına rağmen çalışanların bu kurumları kâr getiren kurumlar olmasını başardılar. Bu koşullarda çalışanların uğraşıları ve yaptıkları fedakârlıklar dikkate alınmadan haksız bir biçimde bu kurumlarla ilgili yayınlar yapıyor. Sendikalar açıklamalarında Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun son günlerde kredi vererek devlet fonlarını güçlendirdiğini de hatırlattılar.
– Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos Dışişleri Erato Kozaklu Markulli ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’na yönelik olarak Türkiye’nin ortaya koyduğu tavrı eleştirdi. “Türkiye Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı fırsatını değerlendirmemekle yanlış yaptı. Ankara özünde kendi Avrupa Birliği sürecini sabote ederek bir fırsatı yitirdi” dedi. Türkiye’nin tavrının Avrupa kurumlarına saygısızca olduğu görüşünü de savundu. Dışişleri Bakanı Markulli de Yunanistan’ın Kıbrıs’a ve özellikle de Dönem Başkanlığı’na desteği için teşekkür etti. Türkiye’nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten bir ülke ile işbirliğini reddetmesini de küçümseyici bir tavır olarak niteledi.
– EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos örgütünün siyasi ve örgütsel hedeflerini açıkladığı basın toplantısında bu dönemin en önemli mücadelesinin 2013 seçimlerinde verileceğini söyledi. Bu seçimlerin sonuçlarının Kıbrıs’ın geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. EDON’un Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi mücadelesine devam edeceğini vurgulayan Karamanos bu dönem içerisinde EDON’un 17. kongresinin toplanacağına da belirtti.
ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Avro Bölgesi Maliye Bakanları’nın Cuma günü Kıbrıs’ta gerçekleştirecekleri gayri resmi toplantı öncesi Kıbrıs’la ilgili memorandum konusunda tablo henüz netleşmedi. Memorandum konusu bu toplantının gündeminde ancak hükümet bu konuyu tartışmaya hazır olmadığını çünkü gerekli hazırlıkların henüz bitirilmediği mesajını verdi. Bu konuyla ilgili tartışmaların sonucunda Troyka’nın Kıbrıs’a geliş tarihi belirlenecek. “Avro Bölgesi ülkelerin Maliye Bakanları toplantısına katılmak için Uluslararası Para Fonu’ndan Kristin Lagard da adaya gelecek. Lagard’ın Kıbrıslı yetkililerle yapacağı görüşmelerde ele alacağı ana konu Kıbrıs ile Troyka arasındaki müzakereler olacak. Lagard’ın Cumhurbaşkanı Hristofyas ile görüşmesi beklenmiyor.