kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Bakanlar Kurulu’nun bugün onaylaması beklenen önlemler paketinde yer alan bazı maddeler. Gazeteye göre Bakanlar Kurulu’nun bugün onay vermesi beklenen pakette özel sektör çalışanları ve işletmeler için de ek yük var. Devletin gelirlerinin artırılması için özel sektör çalışanlarının bugün ödemekte oldukları özel katkı oranlarının artırılması bekleniyor. Bu artışın %3 ile 5 arasında olacağı ifade ediliyor. Aynı oranda bir katkı işveren tarafından da ödenecek. Bu kararı gerekçelendirirken bir hükümet kaynağı sadece kamudaki çalışanlardan kesintiye gidilmesi durumunda bunun anayasaya aykırı olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra devlet gelirlerini artırıcı bir diğer önlem de taşınmaz malla ilgili vergilendirme olacak. Taşınmaz mal sahiplerine mallarına kendileri değer biçme çağrısı yapılacak ve bu değerler üzerinden basamaklı vergi alınacak. Paketin bir diğer gelir getirici önlemi de Katma Değer Vergisi uygulanmasının %17’den %18’e çıkarılması ile alkolü içki ve tütün ürünlerinde uygulanan verginin arıtılması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ilerleme raporu taslağı iki tablolu. Brüksel bir yandan klasik yaklaşımını ortaya koyarak ve doğrudan müzakerelere destek ifade ederek Türkiye’yi Kıbrıs sorununda suçsuz bir konuma getirirken diğer taraftan da Birleşmiş Milletler çerçevesi dışında alternatifler ileri süren Türk yetkililerinin bu açıklamalarını da not ediyor. Böylece Ankara’nın suçuz kılınma olgusunu dengelemeye çalıyor. Bu arada hidro karbon konusunda da benzer yaklaşım var. Brüksel ortaklarından birine yönelik Türk tehditlerini ilk kez gündeme getirdi. Hidro karbon konusunda Komisyon, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ikinci izin açıklaması ile Türkiye ile Kıbrıstürk toplumu arasında kıta sahanlığı düzenleme anlaşmasını ve Mağusa’da petrol arama çalışmalarını eşitledi. Bunları ne yasadışı olarak niteledi ne de eleştirdi. Komisyonun taslak raporunda Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sondaj çalışmalarına yönelik tehditlerine de yer verildi. Burada olumlu olgu Avrupa Birliğine üye tüm devletlerin doğal kaynaklarını değerlendirmede egemenlik haklarına vurgu yapılması. Taslak raporda Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise “Türkiye kamuoyuna yönelik soruna bütünsel, adil ve yaşayabilir bir çözüm bulmak hedefiyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet görevi gözetiminde iki toplum lideri arasındaki müzakerelere destek vermeye devam ediyor. Bu destek yetkililer tarafından 2011 Ekim Greentree görüşmesi çerçevesinde ve 2012 Haziran Avrupa Birliği- Türkiye Ortak Konseyi sırasında birçok durumda ifade edildi dendi. Komisyon Türkiye’yi suçsuz kılan bu yaklaşımı sonrası denge için de ilave olarak “Türkiye’den müzakerelere Birleşmiş Milletler çerçevesinde aktif katkı yapması bekleniyor.” görüşünü ortaya koydu.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Belediyelerin var olan borçları. Gazeteye göre kamu ekonomisine bir yük de Belediyelerin var olan borçları. Konu dün Meclis’te, kurumlar komisyonunda ele alınıp tartışıldı. Komisyona sunulan rapora göre belediyelerin hükümetin garantisinde toplamda 498 milyon avro borçları var. Belediyelerin ödeme zorluğuna girmesi durumunda Devletin bu borçları ödemeye çağrılacağı ifade ediliyor. Belediyeler Birliği de devletten yardım talebinde bulundu. Belediyeler içerisinden en büyük borç 83 milyon 277 bin avro ile Larnaka belediyesine ait. Onu 66 milyon 945 bin avro ile Limasol belediyesi izliyor. Lefkoşa belediyesinin borcu ise 35 milyon 902 bin avro.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Dün Atina’ya giden Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada doğal gazın değerlendirilmesinden Kıbrıstürk toplumunun yarar sağlamasının koşulunun Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve işgalin sonlanması olduğunu söyledi. Hristofyas işgalin sona ermesi, işgal kuvvetleri ve Türkiye’den getirilen yerleşiklerin çekilmesi ve Kıbrıslılar için bir Kıbrıs devletin yaratılması şartıyla yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerin kaybedecek bir şeyi olmadığı, aksine doğal kaynaklar ve zenginliğinin kullanılmasından sadece kazanabileceklerini vurguladı. Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Münhasır Ekonomik Bölgesinde doğal zenginliğini başarılı bir biçimde kullandığını ve Doğu Akdeniz genelinde kalkınma ve işbirliği için yeni fırsatların yaratıldığını vurguladı. Samaras Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir istikrar ve barış faktörü olduğunu, Türk işgalini sonlandırmak, Kıbrıs sorununa adil, işlevsel ve yaşatılabilir bir çözüm bulmak için verilen mücadelede Yunanistan’ın, her zaman Kıbrıslırumların ve Kıbrıs Cumhuriyet’in yanında olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Hristofyas ise Kıbrıs sorunuyla ilgili konulurken Eroğlu’nun iki devlet felsefesinin hiçbir Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilemediğini vurguladı.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi barikatların kapatılması yönünde dün gündeme getirilen bazı talepler. Gazeteye göre Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tahriklerinin devamı durumunda barikatların geçici bir süreliğine kapatılmasını istedi. Lillikas bu talebini Geçen Pazar günü üç polisin uyuşturucu ticareti yapan 19 yaşındaki Kıbrıslıtürkü tutuklama uğraşısı sırasında ara bölgede işgalci güçler tarafından kaçırılması sonrası gündeme getirdi. Lillikas devletin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını savunma görevi olduğunu ve bu tür tahriklere karşı tepki ortaya koyması gerektiği görüşünü de savundu. Barikatları geçici bir süre kapatarak devletin vatandaşlarını koruma kararlılığını ortaya koymasını istedi. Ekoloji Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu da aynı yönde bir açıklama yaptı. Birleşmiş Milletlerin yumuşak tepkisi sonrası barikatların geçici bir süre için kapatılması olasılığından baka bir seçeneğin kalmadığına vurgu yaptı. Bu arada Avrupa parlamentomsu eski parlamenteri Marios Matsakis önderliğinde bir grup vatandaş dün öğle saatlerinde Aydemet barikatını yaklaşık bir saatliğine kapattı. Göstericiler barikattan polis tarafından uzaklaştırıldı. Bu arada üç polis ailelerinin verilen para cezalarını ödemesi sonrası dün Birleşmiş Milletler aracılığı ise serbest bırakıldı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Hrstos Patsalidis Meclis kontrol komisyonunda konuşurken Troyka ile varılacak memorandumun süresinin dört yıllık olması konusunda bir uzlaşmanın olasılık dâhilinde olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra ödeme süresi 2016 yılıdna sona erecek olan Rus kredisinin ödeme süresinin 2020 yılına kadar uzatılması için müzakereler yapıldığını da ifade ettiği. Rusya’dan talep edilen 5 milyar avroluk kredi için de durumunun önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığına göre Rusya’dan daha önce alınan kredi ile süresi gelen dış ve iç devlet borçları ödendi. Bu kredi için şimdiye dek 112 milyon avroluk bir faiz ödemesi yapıldı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Avrupa parlamentosu sol grubunun Lefkoşa’da düzenlediği etkinlikte konuşurken ekonomi konusunda ifade ettiği görüşleri. Gazeteye göre Andros Kiprianu Kıbrıs ekonomisi ve çalışanlar için yıkıcı bir niteliğe sahip önerileri AKEL’in kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Kiprianu, Troyka’nın Avrupa Birliğine üye olan ekonomik sorunlar yaşayan bazı ülkelere yönelik gündeme getirdiği tek taraflı reçeteler mutlak olarak başarısız olduğunu da belirtti ve “Diğer ülkelerde uygulanan bu reçetelerin sonuç vermediği ve tersine krizi daha da derinleştirdiği yönünde sesler her geçen gün daha da fazlalaşıyor” dedi. Kiprianu ekonomik zorluklar karşısında önlemler almanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerken ancak alınacak önlemlerin neler olacağının da büyük önem taşıdığını belirtti. Hükümetin, bugün bakanlar kurulunda ele alınacak bazı öneriler hazırladığını ifade ederek bu önerilerin Cumhurbaşkanın Cuma günü siyasi liderleriyle yapacağı görüşme de gündeme getirileceğini söyledi. AKEL’in bu görüşmede kendi önerilerini sunascağını duyurdu. Bu arada Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da dün Atina’da yaptığı bir açıklamasında Avrupa liderleri ile Troyka’nın ekonomik krizi ele alış biçimlerinin sıradan halkı Avrupa’dan uzaklaştırdığını söyledi ve buna Yunanistan’ı örnek gösterdi. Cumhurbaşkanı Hristofyas devamla da kendisinin krizi ele almada farklı bir anlayışa sahip olduğunu ve bu anlayışı hem Avrupa Konseyi’ne hem de Avrupa Parlamentosu’na sunduğunu belirtti. Buralarda alınan bazı kararların Avrupa Birliğinde krizi ele alma politikalarında bir dönüşü işaret ettiğine dikkat çekti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Yorgos Lillikas’ın barikatların geçici olarak kapatılması önerisine AKEL ile hükümet tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu barikatların kapatılması politikasının Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk liderliğinin bölücü politikasını destekleyip uluslararası faktör, Avrupa Birliği ve Kıbrıslı Türklere yanlış ve zararlı mesajlar vereceğini söyledi. Barikatların kapatılmasının uygulanmaya konması durumunda işgalci güç Türkiye’nin engellediği serbest dolaşımı, Kıbrıs’ın engellediği mesajının verileceğini ifade eden Stefanu “bizi Avrupa Birliği ve 2004 yılında Avrupa Birliği ile anlaştığımız Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasından kaynaklanan yükümlülüklere ters düşürecek. Aynı zamanda, Kıbrıslıtürklere, Kıbrısrum tarafı ve Kıbrıslırumların, Kıbrıslıtürklerle temas ve işbirliği istemedikleri mesajı gönderecek” dedi. Bazı vatandaşların barikatta yarattıkları gerginliği de yorumlayan Sözcü, kimsenin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni zor duruma sokacak eylemlerde bulunma ve devlete sorun yaratacak hareket etme hakkına sahip olmadığını söyledi. AKEL Genel Sekreteri Andros Kipranu ise iki toplum arasındaki iletişimin koparılmaması gerekliğine vurgu yaparken “ileriye gidemedik diye geriye dönmeyelim” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
355AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin