kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi hükümetin büyüme ve istihdamı teşvik etmeyi ve yapısal değişikliklere gitmeyi içeren önerileri. Gazeteye göre, hükümet derin devletle çatışmaktan kaçındı ve zor konularda inceleme yapılması kararı aldı. Vergi kaçağına karşı ise Troyka’nın önerilerinin tümünü benimsedi. Hükümet büyüme ve istihdamı teşvik etmeyi ve yapısal değişiklikleri içeren öneri paketlerini dün siyasi partilere gönderdi. Bu belgelerden hükümetin devlet mekanizmasını yapısal çerçevede iyileştirecek derin konulara girmediği sonucu çıkıyor. Örneğin değişimli çalışma olgusunun kamu çalışanlarının %80’i için zor olduğunu vurguluyor. Personelin verimlilik temelinde değerlendirilmesi ve barem içi artışların buna göre verilmesi konusunda ise hükümet yeni bir sisteme yöneldiğini belirtiyor ancak buna Kamu Çalışanları Sendikası PASİDİ tarafından engel çıkarıldığını ifade ediyor. Bu arada bu belgelerde hükümetin kâr eden kamu iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesine karşı olduğu görüşü de yer aldı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbtıslıtürklerin Mağusa Girişimi Cumhurbaşkanı adaylarına birer mektup gönderip Mağusa ile ilgili görüşlerini iletti. Cumhurbaşkanı adaylarına gönderilen mektuplarda Kıbrıslıtürklerle Kıbrıslırumların sosyal ve ekonomik yaşamlarını direkt olarak etkileyecek adımlarla Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olabileceği vurgulandı. Mağusa ile ilgili önerilerinin Kıbrıs sorununun çözümsüzlük çıkmazından çıkmasına yardımcı olabileceği görüşü dile getirildi. Mağusa konusunda somut olarak Maraş’ın Birleşmiş Milletler’e verilmesi, Mağusa limanının Avrupa Birliği gözetiminde her iki toplum yararına açılmasını önerildi. Mağusa surlar içinin Dünya Kültürel Mirası kataloguna dâhil edilmesi, kentin tarihi ve kültürel yapısının korunması için gerekli tüm girişimleri üstlenecekleri vurgulandı. Kentin kapalı kısmının yasal sakinlerine açılmasıyla Kıbrısrum toplumunun 38 yıldır var olan yaralarının iyileşmesi yönünde bir adım atılacağı ifade edilirken Kıbrıslıtürklerin de dünyaya entegrasyon konusunda karşılaştıkları sorunların aşılabileceği üzerinde duruldu. Kıbtıslıtürklerin Mağusa Girişimi bu arada Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde daha önce varılan anlaşmalar, Doruk Antlaşmaları ve Hristofyas ile Talat arasında varılan 23 Mayıs ve 1 Temmuz anlaşmaları çerçevesinde bir çözüm bulunmasından yana olduğunu da duyurdu.

Kooperatifçilik hareketi temsilcileri dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Hristofyas ile görüştüler ve kooperatiflerin Merkez Bankası denetimine girmesi yönünde Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis tarafından yapılan öneriye karşı olduklarını ifade ettiler. Kooperatiflerin, Kooperatifler Mukayitliği tarafından denetlenmesine devam edilmesi gerektiğini belirttiler. Aksi takdirde kooperatiflerin kredi alanında yok olacaklarını ifade ederek, kooperatif hareketinin özünün bozulacağı uyarısında bulundular.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın Sosyal Sigortalar’dan emekliliklerle ilgili önerileri. Gazeteye göre, Sosyal Sigortalar Fonu’nun yaşayabilir olması için temel önlem olarak Troyka emeklilik yaşını yükseltilmesini önerdi. Troyka Sosyal Sigortalar’dan emeklilik yaşının aşamalı bir biçimde 69’a çıkarılmasını gündeme getirdi. Bunu ortalama yaşam süresinde de bağladı. Troyka’nın hedefi Sosyal Sigortalar Fonu’nun bedelini Gayri Safi Hâsıla’nın %11,6’sına indirilmesi. Hükümetin karşı önerileri ise bu yükü %14,8’e indiriyor. Troyka’nın bir hedefi de bu fonu kamu ekonomisi dışına taşımak. Bu arada Troyka Sosyal Sigorta Fonu rezervlerinin dağıtılmasını da gündeme getirdi. Böylece devletin Fon’a olan 7,3 milyar avroluk borcunun silinmesini dolaylı bir biçimde talep etmiş oldu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümetin büyüme paketi özünde küçük ve orta boy işletmelerin karşı karşıya oldukları mantıki koşullarda kredi alamama taleplerini karşılamaya yönelik. Paketin bir diğer hedefinde ise inşaat sektörü var. Hükümet büyüme ile ilgili 300 milyon avroluk bütçenin 200 milyonunu Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ikinci arama izinlerinden elde edeceği paradan ve 100 milyonunu da Avrupa Kalkınma Bankası’ndan sağlayacak. Bu paranın 200 milyonu küçük ve orta boy işletmelere kredi olarak verilecek. 61,4 milyon avro da inşaat sektörüne yönelik olarak kullanılacak. İstihdamı güçlendirmek amacıyla da 9,5 milyon avroluk bir fon ayrılacak. Üniversite mezunu işsizlere iş sağlayan işverenlere 3 milyon verilecek. Küçük işletmelerde işsiz istihdamı için de 2,4 milyon avroluk bir bütçe olacak. İstihdam olanaklarını arttırmak ve işsizlere meslek edinme olanakları sunmak için de 4 milyon avroluk bir program uygulamaya konulacak. İnşaat sektörü için ayrılan para düşük faizli kredi olarak sunulacak. Bu çerçevede, sosyal ve ekonomik kriterler temelinde 80 bin avroya kadar varan bir meblağ kredi olarak verilecek. Bu rakam toplamda 20 milyon olacak ve bu para faizsiz ya da düşük faizli olarak verilecek. Ev bakımı ve tamiri için de 20 bin avroya kadar varan krediler verilecek.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “kriz yaşam almaya başladı” başlığı altında. Gazeteye göre, merkezi ısıtma ve havalandırma sistemleri kuran bir şirket sahibi karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlar nedeniyle intihar etti. 47 yaşında olan bu kişi bankadan aldığı borcun taksitini ödeyemediği için sürekli olarak bankanın baskısı altındaydı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Ekonomik kriz özel hastaneleri ve eczaneleri ciddi bir biçimde etkilemeye başladı. Birçok özel klinik, özel hastane ve eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekonomik kriz nedeniyle önemli sayıda hasta şimdi sadece devlet hastanelerine gidiyor. Bu arada özel kliniklerin hastalara çıkardıkları faturaların yüksekliği de göze çarpıyor.

Başpiskopos Hrisostomos 2013 Şubat seçimlerinin sağ ile sol arasında bir seçim olacağını söyledi ve Nikos Anastasiadis’in adaylığından yana açık tavır aldı. Bir internet bloğunda yayınlanan röportajında Başpiskopos Hrisostomos Nikos Anastasiadis’in bugün deklere ettiği politikaları uygulayarak tarihe olumlu bir siyasi kişilik olarak geçmesi için altın bir fırsat verildiğini söyledi. Başpiskopos bu arada Hristofyas’ın ve hükümetinin gerek ekonomi konularında gerekse Kıbrıs sorununda yanlış kararlar aldığını belirterek sert eleştiriler yöneltti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi hükümetin büyüme amaçlı olarak hazırladığı öneri paketi. Gazeteye göre, hükümetin büyümeyi ve istihdamı hedefleyen 300 milyon avroluk paketi siyasi partilere sunuldu. Bu paketin ruhunun, kesin bir kemer sıkma politikası güden Troyka’nın önerilerinin tamamı ile tersi yönde olduğu görülüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas bugün sendikalarla bir araya gelecek. Bu görüşmede sendikalar hükümetin Troyka’ya sunacağı karşı öneriler paketi hakkında düşüncelerini ortaya koyacaklar ve Cumhurbaşkanı’na ortak tezlerini sunacaklar. Bu arada siyasi partilerin ekonomi komiteleri de Maliye Bakanlığı’nda görüşmeler yapacak ve önerilerle ilgili teknik yanları tartışacaklar. Ek izahat istedikleri konularda bilgilendirilecekler. Böylece siyasi parti liderleri Pazartesi günü Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşmeye daha hazır gelecekler.

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu DİSİ ile diğer muhalefet partilerinin Uluslararası Para Fonu ile diyaloga ilişkin ilkesiz tavırlarına dikkat çekti. “Para Fonu ile görüşüyoruz, bize niye görüştüğümüzü soruyorlar, görüşmüyoruz neden görüşmediğimizi soruyorlar. Avrupa Destek Fonu’na girmemek için durumu yatıştırmaya çalışırken, bize neden bu mekanizmaya girmeyi istemediğimizi, bir Avrupa kurumu olduğu için mi girmek istemediğimizi soruyorlardı Bankalar yüzünden girince de Mekanizma’ya girmemizin sorumlusu sizsiniz demeye başladılar” dedi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
355AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin