FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısı sırasında Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz ve petrol aramaları için yeni izinlerin verilmesi. Gazeteye göre, Bakanlar Kurulu biri Rus ortaklığında Fransız “TOTAL” şirketine iki parselde, biri Kore şirketi Ko Gas ile ortaklık halindeki İtalyan “ENİ” şirketine de iki parselde doğal gaz ve petrol arama izni verdi. Şimdi bu şirketlerle müzakerelere başlanacak. Bu süreçte Kıbrıs için önemli olan olgu bu şirketlerden anlaşma imzalama karşılığında alınacak para olacak. Bakanlar Kurulu dün bu izinleri vermek için konuyu gündeme aldığında Danışma Komitesi ile Fransız Beicyp şirketinin raporlarını temel aldı.Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Fransa ve İtalya Cumhurbaşkanları ile kısa bir süre önce yaptığı görüşmelerin de alınan bu kararlarla bağlantılı olduğu görülüyor. Bu arada izin verilen dört parselin Türkiye’nin direk talepte bulunmadığı parseller olduğu da dikkat çekti. Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada somut olarak bu dört parsele ilişkin izin verilmesinin arkasındaki düşünceyi açıklarken ulusal güvenlik, teknik ve ekonomik olanaklar, çalışmanın yaşama geçirilme yöntemi, ekonomik uygunluk ve daha önce üstlenilen çalışmalarda şirketlerin ortaya koydukları performans olarak belirlenen kriterlere uygunluğa vurgu yaptı. Bunun yanı sıra 12. parseldeki gazın değerlendirilmeye başlanması durumunda bu dört parselin daha uygun koşullar yaratacağı da belirtiliyor. Bu izinle Kıbrıs hükümeti yeraltı kaynaklarının kullanımında Avrupa yönelimine ağırlık verdiğini de ortaya koydu. Bu izinlerin verilmesinin ardından şimdi geri kalan dokuz parsele yönelik başvurulara ilişkin izin süreci başlıyor. Şimdi bu parseller için başvuruda bulunan şirketlere başvurularını teyit etmeleri için altı günlük bir süre tanınacak ve altı aylık bir süre içerisinde bu başvurular da karara bağlanacak.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Devlet kamu hizmetleri sunma amacıyla kiraladığı binalara ödediği kira miktarında %25’lik bir düşüş istiyor. Kira azaltması %8’den başlayacak. Bazı durumlarda kiralar dondurulacak. Ekonominin içinde bulunduğu bu kritik koşullarda, metre karesine devletin 17 avro kira ödediği yerlerin olması bir savurganlık olarak görülüyor. Devlet şimdi kiraladığı mülklerin sahipleriyle geçen Aralık ayından itibaren müzakere yapmaya başladı. Bazı binalar için taraflar arasında anlaşma sağlanmış durumda. Devletin kira karşılığı kullandığı binalara yılda ödediği miktar 30-35 milyon avroya ulaşıyor.
POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yeni araştırma izinlerinin verilmesi kararı. Gazetenin manşeti ise şöyle: “Fransızlar, Ruslar, İtalyanlar ve Korelilerle dört parsel için müzakereler başlıyor.”
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Hükümet dün taşınmaz malların vergilendirilmesine ilişkin bir yasa tasarısını acil olarak görüşülmesi için Meclis’e sundu. Ancak Meclis daha önce Troyka ile bütünsel bir anlaşma paketi getirilmeden hiçbir tasarıyı onaylamayacağını duyurmuştu. Hükümet yasada yapılacak değişiklikle 2012 yılı içerisinde devletin vergiden sağlanan gelirlerini 29 milyon avro arttırmayı hedefliyor. Meclis’e sunulan yasa tasarısına göre, değeri 40 bin avronun üzerindeki taşınmaz malların sahipleri 1980 fiyatlarıyla vergi ödeyecek. Bu uygulamadan 70 bin taşınmaz mal sahibinin etkilenmesi bekleniyor. Bu alanda uygulamaya konacak yeni vergiler şöyle olacak:
– Değeri 40 bin avroya kadar olan taşınmaz mallar vergiden muaf tutulacak.
– Değeri 40 bin ile 120 bin avro arası olanlar binde üç,
– Değeri 120 ile 170 bin avro arasında olanlar binde dört, 170 bin ile 300 bin avro arasında olanlar binde dokuz,
– 300 bin ile 500 bin avro arasında olanlar binde on,
– 500 bin ile 800 bin avro arasında olanlar binde on bir ve
– 800 binin üzerinde da binde on iki oranında vergilendirilecek.
Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas dün mal varlığını kamuoyuna açıkladı. Malas hem kendisinin, hem de eşinin mal varlığını adaylık resmi internet sitesinden duyurdu. Malas’ın açıklamasına göre, Helenik Bank’ta 15,471 avroluk bir hesabı var. Buna karşı konut kredisi olarak çeşitli bankalardan aldığı toplam borcu 449, 561 avro. Bu arada 1980 fiyatlarıyla değeri 46,130 avro olan bir taşınmaz mala da sahip.
DİSİ ile Birleşik Rusya Partisi arasında gelecek hafta bir işbirliği anlaşması imzalanacak. Bu konuda DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rusya’da hükümette olan bu partinin Yüksek Konseyi Başkanı Boris Grizlof arasında bir anlaşmaya varıldı. DİSİ Rusya’daki hükümet partisi ile işbirliği anlaşması imzalayan ikinci parti olacak. Daha önce de DİKO bu parti ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.
ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Bakanlar Kurulu: TOTAL ile ENİ’ye dört parsel. En popüler olan ve aidiyetleri konusunda şüphe belirtilmeyen 2, 3, 4 ve 9 numaralı parseller verildi. Müzakereler 2013 yılı içinde tamamlanacak” başlığı altında Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz aranması için verilen ikinci izinler.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Troyka’nın ileri sürdüğü önemli konulardaki taleplere olumlu yanıt vermesi için Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Maliye Bakanı’na yeşil ışık yaktığı belirtiliyor. Konu dün Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in de katıldığı Kıbrıs müzakere heyetinde ele alındı. Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre, müzakerelerde sona doğru yaklaşılıyor ve konuyla ilgili siyasi kararın alınması gerekiyor. Bu arada Maliye Bakanı Troyka heyetinin gelecek hafta içerisinde adaya geleceği konusunda umutlu olduğunu söyledi.
Kamu Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Glafkos Hacıpetru Maliye Bakanı Vasos Şarli’nin daha öncesinde üst düzey yöneticisi olduğu bankanın aldığı kararlarda, şimdi de çalışanların maaşlarının aşağı çekilmesinde rol oynadığını söyledi. Hacıpetru bu arada bankaların yeniden sermayelendirilmeleri için ne kadar paraya ihtiyaç duyulacağının ve borçların ne kadar sürdürülebilir olacağının belirsiz olduğuna da dikkat çekti ve gelecek konusunda endişe ifade etti.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın müzakereler için adaya gelecek olması. Gazeteye göre, Troyka ile müzakerelerde son düzlüğe giriliyor. Elde edilen bilgilere göre, Troyka heyeti Pazartesi günü adaya geliyor. Troyka ile müzakerelerde temel olarak, çeşitli önlemlerin getireceği gelir ve bankaların yeniden sermayelendirilmeleri konuları ele alınacak. Kıbrıs müzakere heyeti dün Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in de katılımı ile Cumhurbaşkanı Hristofyas başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda Troyka ile devam eden müzakere süreci ele alındı ve Troyka’nın Pazartesi günü adaya gelmesi öncesi izlenecek strateji belirlendi. Elde edilen bilgilere göre, Troyka Kıbrıs’ın memorandumu uzatma talebini kabul etti. Ancak gelir getirici bazı vergilendirme önlemlerinin sonuçları hakkında şüphe belirtirken 975 milyon avroluk tasarrufta ısrar ediyor. Bankaların yeniden sermayelendirilmelerinde gerekli olacak meblağ ile ortaya çıkacak borcun sürdürülebilir olması da dikenli bir konuyu teşkil ediyor. Kooperatiflerle ilgili olarak Troyka’nın sadece Merkez Bankası’nın denetiminin olması konusundaki uç tezi terk ettiği ve Hollanda modeline yaklaştığı da alınan haberler arasında.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Muhalefet partilerinden bazılarının Tıp Fakültesi’nin açılmasına ilişkin bütçeyi engellemesi sert tepkilere neden oldu. Bu milletvekilleri devletin kaynaklarının zor dönemde dikkatli kullanımını ve tasarruf önlemelerini ileri sürerek bu bütçeye karşı oy kullanmışlardı. Bu arada bu bütçeye olumsuz oy veren bir DİSİ milletvekilinin özel bir üniversite ile ailevi bağları olduğu da ortaya çıktı.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Moskova’dan Kıbrıs sorununa ilkeler temelinde çözüm bulma uğraşılarına destek sözü aldı. AKEL’den yapılan bir açıklamaya göre, Kiprianu iki günlük Moskova ziyareti sırasında Duma Başkanı Sergey Nariskin ile de görüştü. Dostça bir ortamda gerçekleştirilen bu görüşmede Kıbrıs ile Rusya’nın ortak ilgi alanlarına ilişkin konular ele alındı. Uluslararası durum ve Suriye’de yaşanan gelişmeler de değerlendirildi. Suriye’deki soruna dış müdahaleler olmaksızın çözüm bulunması gerektiği görüşü vurgulandı.
Lefkoşa Belediyesi 120 işçiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bazı memurların da işten çıkarılması planlandı ancak bu kişilere ödenecek tazminat için yeterli bütçe olmadığından bundan vazgeçildi. Bu arada 120 değil, 60 işçinin işten çıkarılmasına onay verme eğiliminde olan sendikalar bu işçilerin işten çıkarılması durumunda belediyenin dıştan hizmet satın alımına gitmeyeceği konusunda güvence istediler. 60 kişinin işten çıkarılması durumunda da ödenecek olan tazminat toplam olarak 2,4 milyon avroya ulaşacak.