İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanları Birliği Başkanı Emir Taşcıoğlu, İSG Yasası’nı devlet kurumları ve dairelerinin de uygulaması ve iş kazalarına karşı her türlü önlemi alması gerektiğine işaret ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı göreve çağırdı. Konu ile ilgili açıklama şöyle:
Dünkü basından öğrendiğimiz kadarıyla, İskele Maarif Anaokulunda çatı izolasyonu yapımı sırasında yangın çıktı. Saat 10:30 sıralarında meydana gelen yangın, önce PVC pencerelere sonra da klimaya sıçradı. Alevlerin yükselmesiyle birlikte o esnada tenefüste olan öğrenciler büyük korku yaşadılar ve okuldan tahliye edildiler. Okul içerisine yayılan yoğun duman ve ağır koku nedeniyle İskele Maarif Anaokulunda eğitime Pazartesi gününe kadar ara verildi.
Tipik bir iş kazası olan bu yangının, devlete ait bir eğitim kurumunda meydana gelmesi çok düşündürücüdür. Düşündürücü olduğu kadar korkutucudur da. İş kazaları devlet dairelerinde veya kurumlarında da olmaktaydı ama bir şekilde görünür ve duyulur kılınmadılar. Ancak gözbebeğimiz çocuklarımızın eğitim aldığı bir yerde üstelik de yangına sebebiyet veren bir iş kazasının olması ‘devlet kurumlarında yasalar uygulanmıyor mu?’ sorusunu gündeme getirmektedir. Bir kere eğitim faaliyeti ile tamirat işleri aynı anda yapılmamalıdır. Bu tip bakım veya tamiratlar okulların tatil olduğu yaz aylarında yapılmalıdır. Ayrıca tamirat işini yapanlar, özellikle izolasyon işlerinde, yangına karşı her türlü tedbiri almalıdırlar.
Basit gibi görünen bu iş kazasını incelersek; öğrenciler büyük bir korku yaşadı mı? Yaşadı. Yapılan izolasyon işi aksadı mı? Aksadı. Tamirat için harcanacak masraf kat kat arttı mı? Arttı. Eğitim aksadı mı? Aksadı. İzolasyon işini yapan işçiler hakkında herhangi bir bilgi yazılmadı. Yangından etkilenenler veya zehirlenenler oldu mu bilmiyoruz. Küçük bir masrafla yapılacak olan izolasyon işinin, sırf İSG önlemlerinin alınmamasından dolayı neler mal olduğu ayan beyan ortadadır. Bu olay; insana değer verilmeyen, çağdışı ülkelerde görülen tipik olaylardan sadece bir tanesidir. Zira bugün de Geçitkale İlkokulunun yıkılma tehlikesi olduğunu basından okuduk. Devletin buraya müdahale etmesi veya önlem alması için bu okulun yıkılması ve öğrencilerin yaralanması mı beklenmektedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (İSG), KKTC sınırları içerisinde bulunan kamu ve özel sektöre ait her türlü iş, işyeri ve işvereni kapsamaktadır. Dolayısıyla İSG Yasasını devlet kurumları ve daireleri de uygulamalı ve iş kazalarına karşı her türlü önlemi almalıdırlar. İş kazasının olmasını beklemek ve sonrasında denetim yapmak insan hayatını hiçe saymakla eş anlamlıdır. Çalışma Bakanı’nı göreve davet ediyoruz. Bakanlığınızın yürüttüğü İSG yasasının sizlere yüklediği denetim görevini, söz verdiğiniz üzere yerine getiriniz. Bu denetimleri yapacak yeterli personel de, bilgi birikimi de vardır. Eksik olan iradedir.