z Güncelson siyasal gelişmelerSon siyasal gelişmeler: Nobel ödüllü Avrupalı Birliği
yazarın tüm yazıları:

Son siyasal gelişmeler: Nobel ödüllü Avrupalı Birliği

Yeniçağ podcastını dinleyin

“Nobel Bağış ödülü bu yıl AB’ye verildi. Barışa yardımcı olduğu bilinen Avrupalı Birliği’nin mevcudiyetidir ama kendisinin ne derece yardımcı olduğu ve bunu içine sindirerek yapıp yapmadığı belli değil. Onun için Nobel’in ülkesi Norveç’te protesto edenler görüldü.

“AB’nin kurulmaya devam ettiği ve henüz kuruluşunu tamamlamadığı aşikârdır.

“Egemen Barış Türkiye üye yapılınca barışa katkı yapmış olur dedi. Arkasından da Suriye’de çocukların şarapnellerden yaralanmaları ve ölmeleri devam ederken barışın önemini hatırlattı. Anlaşılan Egemen Bağış Suriye’ye asker sokmadığı için AB’ye laf atmaktadır. Böyle barış anlayışı artık AB’den uzak oldu ise AB’ye ödül bir az olsun yakışmış demektir.

“Gene de AB düşüncesi birçok içi sıkıntısına rağmen çok daha fazla gündemde olmalı idi. Avrupa içinde savaşı olanaksız hale getirdiği bile tam olarak söylenemiyor. AB’nin kuruluş değerlerini ise konuşana pek rastlanmaz oldu. Sadece Avrupa’da barışı kalıcılaştırmak değil dünya barışına katkı yapmak gerek. Onun için de oraya buraya silah sokmak değil büyük birliklerle savaş yolluyla kazanç sağlamayı olanaksızlaştırmak ve savaş suçlarını herkese benimsetmek yüksek idealler olarak her vesileyle hatırlatmak gerekir.

“AB içinde milliyetçilikleri budamak için AB kuruluş düşüncesini tanıtmak çok önemli olmalıdır. Devletlerinin tutumlarına baktığımızda ayrılıp başka bölgelerle zenginliğini paylaşmak istemeyenlerin ayrılmak ama gene de AB içinde kalmak için çabalayanlar görüyoruz. Görülüyor ki bazı devletler AB’nin sağladığı güvenlik ve refahtan pay almak amacıyla üye olmuş ama halkının AB değerlerini benimsemesine çaba harcamamışlar. AB de kendi ruhunu aşılayacak yeterli çaba göstermemiş. Sadece üye yapmak ve refahı paylaşmakla kendiliğinden değerlerinin benimsenmesinin sağlanacağını ummak yetmemeli.

“AB daha gelişmemiş bir toraman durumundadır. NATO ile ilişkilerinde de AB’nin varlığı hissedilmemektedir.

“Komşusunun adını bile duymak istemeyen ve hala Büyük İskender rüyaları gören Yunanistan gibi bir üye üzerinde çalışmak şart değil mi?

“Kosova ayrılacakmış. Ondan sonra da AB’ye girecekmiş. Katalanya ayrılacakmış ve AB üyeliğini de korumak istiyormuş. Refahı köylüsü ile paylaşmayan Katalan AB’de nasıl kalacak? Bunlar AB içinde ciddi ciddi tartışılmalıdır.

“YKP bunları ele almış ve ekonomik politikalara ambargo koyan tutumlara ek olarak karşı olduğu için yeni bir AB mümkün sloganını kullanmaya başlamıştır.

“Bu nedenlerle AB’nin Nobel adaylığını işitmek günümüzde kulaklara bir az mizah gibi gelmiştir. Vahşi kapitalizme savaş nedeni olmaya yatkın olması nedeniyle bu kadar sarılmak ve ABD’nin başını çektiği güvencesiz iş ve kadrolu işlere düşmanca davranmak gibi politikalara karşı durmak yerine Avrupa’da bunları yaygınlaştırmak için taşeronluk etmek Nobel ödüllü birine layık değil.

 

ERKEN SEÇİM VEYA UBP’DE PARÇALANMA

“Türkiye paketini yolladı. Bizimkilere de yutturması kaldı. Bunu yutturacak olan yeniden seçilecek UBP mi, onunla koalisyona girecek başkası mı yoksa başka bir koalisyon mu olacak kimin umurunda?

“Bu demek mi ki nasıl olsa paket yutulacak. Hayır. Paket gene Şark usulü uygulanacak. Satıl usulü eskisi gibi sancılı olarak gidecek. Yeni büyük işinsanları bize hizmet etmekten duydukları kıvancı anlatacak. Basınımız da onların incilerini büyük itina ile bilgimize sunacak. Halk da refahın tabana yayılmamasında hikmet arayacak. Çünkü göç hızlanarak sürecek.

“Çalışanların örgütlerine yapılacak sarkıntılıklarla sosyal huzursuzluk artacak. Ekonomi ise devletten tardım isteyen çığlıklarla acılı bir görünüm sürdürecek.

“Devlet hizmetleri reform diye kısılacak. Masraf da sürüp duracak. Çünkü pakette yer alan reform iddialarını kimse takmıyor. İş tanımı ve başarı göstergeleri için kıçını kıpırdatan yok. Sendikalar da etkisizleştirilirse parsayı toplama kolaylığını sürdürecek.

“Türkiye yardımcı olma çabalarını sürdürecek ama amacı daha az para vermeye mecbur olmamak olduğuna göre başartacak mı? Hayır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
373AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin