.Yeniçağyeniçağ güncelPazar Karpaz'da eylem var!
yazarın tüm yazıları:

Pazar Karpaz’da eylem var!

Yeniçağ podcastını dinleyin

1359117187Karpaz Milli Parkı’nı Koruma İnisiyatifi Pazar günü Karpaz’da bir eylem düzenliyor. Çevre ve diğer sivil toplum örgütlerinin destek verdiği eylem Karpaz Milli Parkı Blue Sea Otel önünde saat 10.30’da yapılacak.

Son günlerde Milli Park alanında başlatılan yol çalışmaları ve koruma alanlarının tahrip edilmesiyle ilgili yoğun tepkiler yaşanırken Milli Parkı Koruma İnisiyatifi buna karşı tepki veriyor ve 24 Ocak, Perşembe günkü polise şikayetin ardından Pazar gün kamuoyu oluşturmak için Milli Park’ta eylem düzenliyor.

Pazar günü Karpaz’a gidecek olan vatandaşlar için Lefkoşa Otobüs Terminali’nden saat 08.30’da otobüs kalkacak.

Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi, konuyla ilgili açıklamasında, Dipkarpaz köyü ile Zafer Burnu arasında kalan ve Bakanlar Kurulu tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen alan içerisinde yol yapım çalışmaları nedeniyle doğa katliamı yapıldığını belirtti.

Açıklamada “Özgür eşeklerin yaşadığı ortamda kural tanımaz şekilde otoban geçirilmesi ve dozerlerin milli parkı yok etmesine müsade etmeyeceğiz” denildi.

Ortaya koydukları veriler ve yaptıkları tüm uyarılara karşın yetkililerin bu konuda geri adım atmadığını savunan insiyatif, doğanın tahrip edilmesine sessiz kalınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Açıklama, şöyle devam etti: “Başka Kıbrıs ve başka Karpaz olmadığı bilincinden hareketle çocuklarımızın geleceğini korumak hepimizin görevidir. Yarınlara yaşanılabilir bir Kıbrıs bırakmak için herkesi mücadelemize ortak olmaya ve gerçekleştireceğimiz eyleme destek vermeye çağırırız”.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner'i resmi haritalar yalanlamakta!
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner’i resmi haritalar yalanlamakta!

Saner’den Karpaz açıklaması “Özel Çevre Koruma Bölgesi dışında”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, 25 Ocak, Cuma Dipkarpaz’da yapımı devam eden yol çalışmalarını yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

BRKT’nin haberine göre, yol yapım çalışmaları sırasında Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde bulunan doğanın tahrip edildiği ve ağaçların katledildiği yönünde çıkan iddiaları yanıtlayan Saner, yol yapım çalışmasının özel çevre koruma bölgesinin dışında olduğunu belirterek, çalışmalar sırasında kökünden sökülen ağaçların da tekrardan dikildiğini iddia etti.

Konuyla ilgili olarak BRT’ye konuşan bölge halkının da “bazı çevreci örgütlerin tepkisini anlamakta güçlük çektiklerini, çalışmalar sırasında kökünden sökülen ağaçların tekrardan dikildiğini” iddia edilen haberde, pazar günü bazı çevreci örgütlerin “bölgede çevre tahribatı gerçekleştiriliyor”  açıklaması üzerine eylem yapma kararına karşı, bölge halkının da bu eyleme, eylemle yanıt verme hazırlığında olduğu yönünde iddialar da olduğu açıklandı.

 

Karpaz’da çevre katliamı

Kıbrıs Postası – Burcu Akkaya

Çevre örgütlerinin bölgede yaptığı incelemelerde,  plansız ve çarpık yapılaşma nedeniyle Karpaz çevresinde yapılan doğa tahribatı gözler önüne serildi.

Öte yandan Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı konu üzerinden sessizliğini koruyor.

Konu üzerinden açıklama yapan Bitolaglar Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Plansız ve çarpık yapılaşma ile kaynaklarımızın tüketilmesi sonucunda, doğanın acımasız bir biçimde katledildiği ülkemizde gün geçtikçe artan çevre sorunları, bu güzel adanın oldukça zengin olan biyolojik çeşitliliğinin ve doğal güzelliğinin hızla yitirilmesine neden olmaktadır.

Hal böyle iken, doğal ve turistik açıdan el değmemiş tek bölgemiz konumundaki Dipkarpaz köyü ile Zafer Burnu arasında son günlerde bizzat devlet eliyle yapılan tahribat artık bu ülkede sözün bittiği son noktadır. Hiçbir gerekçe gösterilmeden ve böyle bir gereksinim de yokken özgür Karpaz eşeklerinin yaşadığı yerden otoban geçirilmesi ‘‘akıl’’ ve ‘‘mantık’’ ile bağdaşmaz.

Yasa tanımaz olduğu tescilenen hükümetin hiçbir kural tanımadan, ortada ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu dahi yokken ‘‘yol çalışması’’ adı altında başta altın kumsal olmak üzere milli parkın önemli bir bölümünü dozerlerle dümdüz edilmesine olanak sağlaması tek bir şekilde izah edilebilir. Bunun adı KATİLAM’dır ve bunu yapanlar da KATİL’dir.

Anlaşılan odur ki, esas itibarı ile yapılmak istenilen bölgenin mukayeseli üstünlüğünün ortadan kaldırılmaya çalışılması ve bölgenin birilerine peşkeş çekilmesine zemin hazırlanmasıdır. Kıbrıs’ın kuzeyinin en son sermayesi konumunda olan bu eşsiz çevre değerlerinin yok edilmesinin altında ciddi rantlar yatmaktadır.

1977’den beri Milli Park olması yönünde adımlar atılan, 24  Şubat 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Park statüsüne kavuşan, 6 Kasım 1995’de Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen, 2004’te Karpaz Emirnamesi ile bu niteliklerin korunması gereği bir kez daha önemle vurgulanan, 2007’de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen ve en son olarak da AB tarafından Natura 2000 direktifi ile uluslararası düzeyde korunması gerektiği belirtilen bölge ne yazık ki hükümet edenler tarafından gözden çıkarılmıştır.

Bu alan tartışmasız Kuzey Kıbrıs’ın en zengin doğal alanıdır. Çevre Yasası’nın emrettiği şekilde ‘‘Flora ve Fauna Emirnamesi’’ ile korunan 238 türün 162’si alan içerisinde barınmaktadır. Koruma altındaki 5 tür memeliden 2’si, 16 tür sürüngenden 12’si ve 215 kuş türünden 147’si park alanı içerisindedir. Kuzey Kıbrıs’ın tümünde bugüne kadar tespit edilen 1410 bitki türün yarısı da burda yaşam bulmaktadır.

Ayrıca 47 adet endemik bitkimizin 24 adedi,  nadir bitki türlerinin yaklaşık 100 adedi de yine bu alandadır. İşte Dipkarpaz Milli Parkı içerisindeki tüm bu değerlerin önemli bir bölümünü barındıran tepeler, kumullar ve doğal bariyerler iş makineleri ile dümdüz edilmiş ve halen edilmeye de devam etmektedir.

Durumun vahameti ortadayken hükümet edenlerin bu duruma sessiz kalması kabul edilmez. Böyle bir tahribata seyirci kalmak hiçbir şekilde yurtseverlikle bağdaşmaz. Hükümet yetkilileri derhal halktan özür dileyerek bu girişimi durdurmalıdır. Aksi halde, İSTİFA etmelerinin bu vatana yapılabilecek en büyük hizmet olduğunu bilmelidirler.

Öte yandan Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi, yaptığı basın açıklamadında Karpaz Milli Parkı’nda devam eden yol çalışmasının çevre için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Karpaz’da ciddi çevre kirliliği ve doğa tahribatına neden olan bu olay için eylem geliştireceklerini ifade eden inisiyatif açıklamarında yeni projelerden de endişe duyduklarını açıkladı.

İnsiyatif, halkın ve turistlerin Milli Parka kolay ulaşımı adına sürdürülen yol yapım çalışmalarının tepeleri, ağaçları, bitki örtüsünü ve buraya yuva kurmuş canlıları katlettiğini söyledi.

Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi varolan yolun iyleştirilmesi yerine çevreyi katledecek şekilde genişletildiğini savundu.  İnsiyatif, çalışmalarda çevre uzmanı, biyolog ya da jeolog görüşü alınmadığını ileri sürdü.

 

Altın kumsal’a dozerlerle giriliyor

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nde (KTMMOB) bugün bir basın toplantısı düzenleyen Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi Altın Kumsal’a dozerlerle girildiğini söyleyerek, bunun Karpaz’ın doğal florasına, faunasına, tarihi önem ve yapısına dönüşü olmayan zarar verdiğini belirtti

 

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi)

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, Karpaz’da yapılmakta olan yeni yol çalışmalarına ilişkin olarak açıklamada bulundu.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, Karpaz’da yapılmakta olan yeni yol çalışmalarına ilişkin olarak açıklamada bulundu.

Politis gazetesine göre Çevreciler ve Ekologlar Hareketi yaptığı açıklamada, Karpaz’da bu çalışmaların yapıldığı bölgenin, Kıbrıs sorunun çözümünden sonra AB programı “Natura 2000’”e dahil edilen bölgeler olduğuna dikkat çekti.

Çevreciler ayrıca, AB’nin bu konuya duyarsız kalmamasını isterken, Avrupalı Yeşillerin de Türkiye’ye yönelik olarak etkin müdahalede bulunmasını talep etti.

 

Karpaz Milli Parkı Koruma İnisiyatifi, polise şikayette bulundu

Karpaz Milli Parkı Koruma İnisiyatifi, Karpaz Özel Koruma Bölgesinde, Dipkarpaz köyü ile Zafer Burnu  arasında izinsiz yol çalışması yapıldığı gerekçesiyle Polis Genel Müdürlüğüne şikayette bulundu.

Şikayet İnisiyatif adına bugün Polis Genel Müdürlüğü’ne giden temsilciler tarafından Nöbetçi Amirine iletildi.

Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Hasan Sarpten, İnisiyatif adına TAK muhabirine yaptığı açıklamada, İnisiyatifin Pazar günü Karpaz Özel Koruma Bölgesinde protesto eylemi gerçekleştireceğini de belirtti.

Sarpten, Karpaz bölgesinin 2007’de Bakanlar Kurulu kararı ile Özel Koruma Bölgesi ilan edilen bir bölge olduğunu belirterek, “Bugün bu bölgede dozerler çalışıyor, ardıç, harup ağaçları katlediliyor, bunun durdurulmasını istiyoruz” dedi.

Sarpten, “İnisiyatif olarak suç duyurusunda bulunduk. Bu bölgede suç işlenmekte. Yasalara göre Polis bu işlemi durdurması ve iş araçlarını o bölgeden çıkartması gerekiyor” dedi.

Sarpten, İnisiyatif temsilcilerinin Polis Genel Müdürlüğü Nöbetçi Amiri ile görüştüğünü, şikayetlerinin iletildiğini, Nöbetçi Amirin de şikayet dilekçesini işleme koyacağını söylediğini savundu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
356AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin