Ayrımcılığının açık açık gözlemlenebileceği yanılgısı yaygın bir yargıdır. Örneğin, bir yasa, konuşma, anlaşma açıkça kadınlar ve erkekler için farklı şartlar koşmadığı sürece, yani dilde cinsiyet yönünden tarafsız gözüktükçe, eşitlikçi olduğu varsayılır. Ancak cinsiyet yönünden tarafsızlık pratikteki eşitsizlikle buluşunca, tarafsızlık gibi gözükenin aslında gerçeklerin inkarı, yani toplumsal cinsiyet körlüğü olarak kendini ortaya koyduğunu görürüz.
Yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet körülüğü, kendini en fazla bütçe düzenlemelerinde ortaya çıkarır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, kadınlık tecrübeleri açık açık hesaba katılmadığı sürece, hazırlanan bütçelerden faydalananların ezici çoğunluğu erkek kenttaşlardır. Beledi hizmetler olduğunu belirttiğimiz çocuk, hasta, engelli ve yaşlı bakımı, kadın sığınma evi kurulması ve yürütülmesi vb. konuların, kadınların sosyal adaletsizlikler sebebiyle uğradıkları ayrımcılıkları giderme amaçlı burs, meslek eğitimi ve diğer kendini gerçekleştirmek yollarının belediyelerin bütçesinde açık açık yer ve öncelik almadığı bütçeler, toplumsal cinsiyet körü bütçelerdir.
Yeni Kıbrıs Partsi’nin yerel yönetim bütçe oluşumuyla ilgili öngördüğü diğer bir ilke de katılımcı bütçelerin hazırlanmasıdır. Lefkoşa’nın çeşitli bölge ve mahallelerinde kurulacak komiteler aracılığıyla o bölgede yaşayanlar bütçe oluşumuna hem kendi önceliklerini belirleyerek katkı koyabilecekler, hem de belediyenin bütçesi her daim şeffaf ve hesabı verilir kalacaktır. Bölge/mahalle komitelerine bölgede yaşayan kadınların ve diğer kesimlerden /sosyal gruplardan kişilerin katılımını sağlama yönünde çalışmalar yapılması da bütçenin tek bir grubun tekelinde gelişmesini önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Örneğin, bölgelerde ve belediye çatısı altında belediye meclisi üyesi, belediye emekçisi ve bölgelerden kadınların oluşturacağı kadın komitlerinin kurulması bu bağlamda somut bir adım olarak öngörülmektedir.
Yeni Kıbrıs Partisi, halkın parasının kentte yaşayan bireyler için onların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda kurgulanan bir bütçe ile, halkın en az yarısını kadınların da oluşturduğunu ancak coğrafyamızda kadınların karar verme mekanizmalarından dışlandığını göz önüne alarak yerel yönetimler için katılımcı ve toplumsal cinsiyet duyarlı bir bütçe anlayışı öngörmektedir. Lefkoşalı’nın son model makam araçlarına, kişisel reklamlara ve sermayedarları daha da zenginleştirmeye harcayacak bir kuruşu dahi kalmamıştır; başka bir bütçe, başka bir Lefkoşa mümkün!