Yunanistan’da kemer sıkma önlemlerine karşı düzenlenen 24 saatlik genel greve destek veren onbinlerce kişi Atina’da gösteri düzenliyor.Grev, toplu ulaşımı, uçak seferlerini de etkilerken hayatı felce uğrattı.
Grevin hedefindeki kemer sıkma programı meclisin geçen yıl 11 Kasım’daki oturumunda kabul edilmişti.
Yılın ilk genel grevinde okullar ve kamu binaları kapandı. Hastanelerde ise sadece acil servisler çalışıyor.
Greve destek için düzenlenen yürüyüş ve mitinlerin parlamentoya yönelmesi üzerine binlerce polis yolları kapatıp, bariyerler oluşturdu.
Grevi düzenleyen iki büyük sendika PAME ve GSEE ülkenin 4 milyon kişiyi bulan iş gücünün yarısını temsil ediyor.
“Kredi toplantısı” haftaya
Eylem, kurtarma paketi kapsamında Yunanistan’a kredi sağlayan kuruluşların temsilcilerinin Atina’ya yapacakları ziyaretinin birkaç gün gün öncesine rastlıyor.
Bu görüşmelerde Atina’ya yeni kredi diliminin serbest bırakılmasına ilişkin koşullar ele alınacak.
Ağır bir borç krizi içindeki Yunanistan’a Euro bölgesi ülkeleri ve IMF milyarlarca dolar kredi sağladı. Ayrıca bu bülkenin önemli miktarda borcu silindi.
Yunanistan hükümeti kurtarma paketi karşılığında vergileri artırdı ve kamu harcamalarını kıstı.
Çalışanların ve emeklilerin maaş ve ücretleri düşürüldü. İşsizlik yüzde 26′ya fırladı.
Yunanistan Hükümeti son kredi dilimini geçen yılın sonlarında almıştı.
Sendika liderleri, üyelerinin Yunanistan’a dayatılan vergi artışı ve istihdamın azalması koşullarına öfkeli olduklarını belirtiyor.
Özel sektörde örgütlü sendikalardan GSEE, ”grevin işçilerin yaşamlarını çıkmaz sokağa sürükleyen, toplumu yoksullaştıran ve ekonomiyi de resesyona ve krize sürükleyen politikalara yanıt” olduğunu vurgularken, bu politikalar uygulanmaya devam edildikçe mücadeleye de devam edeceklerini kaydetti.
“Beceriksiz yöneticileri göndermek için”
Grev çerçevesinde, başkent Atina, Selanik ve Patra başta olmak üzere, ülkenin birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi. Yunan halkı mali krizin bedelini artık cebinden ödemek istemiyor:
“Bugün binlerce kişi sokaklardaydı, yarın belki de daha fazla olacak. Artık bizi dinlemeliler, bizi anlamalılar. Bu politikayla devam edemeyeceklerini anlamalılar.”
“İşçiler zor günler geçiriyor. Sadece bir seçenekleri var ve o da mümkün olduğunca dayanabilmek. Aksi takdirde kendilerini duvara sırtlarını dayamış olarak bulacaklar ve bunun önlenmesi gerekiyor.”
Gösterilere katılan Radikal Sol Koalisyon lideri Aleksis Çipras, suni rahatlama döneminin geçtiğini söyledi: “Bu felaket artık sona ermeli. Bu hata hemen şimdi düzeltilmeli, Alman seçimleri yapıldıktan ve Bayan Merkel’e uygun hale getirildikten sonra değil, çok geç olmadan düzeltilmeli.”
Atina’daki yürüyüş sırasında göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Polis taş ve molotofkokteylleri ile saldıran protestoculara ses bombası ile karşılık verdi.
Sekiz ay önce işbaşına gelen Antonis Samaras hükümeti, grev yapanlara karşı tutumunu sertleştirmiş, metro ve denizcilik sektöründe geçen yılın sonlarında düzenlenen grevleri durdurmak için olağanüstü hal yasalarını uygulamaya geçirmişti.