.YeniçağmanşetYKP, Diyarbakır’daki Belediye Başkanları ile görüştü
yazarın tüm yazıları:

YKP, Diyarbakır’daki Belediye Başkanları ile görüştü

Yeniçağ podcastını dinleyin

Sur Bağlar Diyarbakır Sur BelediyesiBarış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenen Newroz etkinlikleri 21 Mart’ta tarihinde Diyarbakır’da milyonların katılımı ile kutlandı… Kutlamalara katılmak için YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı 20-22 Mart tarihlerinde Diyarbakır’a (Amed) gitmişti…

YKP Lefkoşa Belediye Başkan adayı da olan Murat Kanatlı, Diyarbakır’da bulunduğu süre zarfında biri dizi ziyaret de gerçekleştirdi.

Kanatlı, 22 Mart Cuma günü saat 10:30’da Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, saat 12:00’de Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve saat 13:30 Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti, yerel yönetim deneyimleri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Üç belediye başkanı da dayanışmalarını ortaya koydular, her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarının altını çizdiler.

Üç belediye başkanı ile de Diyarbakır özelindeki yerel yönetimler çalışmaları üzerine görüş alışverişinde bulunan Kanatlı, görüşmelerin yararlı olduğunu, yerel yönetimlerin yalnız beledi hizmetler değil daha birçok alanda hizmet vermesi gerektiğinin birçok somut örneğinin Diyarbakır’da yaşandığını belirtti.

Kanatlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret, Baydemir’in Sümerpark sosyal tesisleri üzerine anlatımlarının önemli olduğu belirtti. Sümerbank dönemin önlemli devlet denetimindeki üretim tesisleri idi. Özelleştirme sürecinde kapatılmıştı. Sümerbank’ın Diyarbakır’daki tesisleri Sümerpark Yeni Yaşam Merkezi Projesi dönüştürülmüş ve Metropolis 2010 Ödülleri’nde özel jüri ödülüne layık görülmüştü. 12 000 metre karelik alanda kadın merkezi, engellerin kendi merkezleri, meslek edindirme merkezi gibi birçok farklı grubun çalışma alanını içinde barındırıyor. Baydemir görüşmede bu hali ile yılda 100 bin kişinin kullandığı Sümerpark Yeni Yaşam Merkezi’nin yabancılaşmanın da önüne geçtiğini, çok farklı birçok kesiminin ayni alanda birlikte çalıştığını, bunun da sosyal barışa katkı sağladığını aktadır. Baydemir, grupların birbirlerini dışlamadan, ötekileştirmeden, özgür yaşam alanında birlikte ürettiklerini, zamanlarını geçirdiklerini aktardı. Kanatlı, Lefkoşa’da da benzer amaçlarla kullanılabilecek bir çok mekanın olduğuna dikkat çekti.

Kanatlı, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ziyaretin de önemli olduğu söyledi. Demirbaş, Eğitim-Sen’de Başkanlık yaptığı dönemde KTÖS’ün davetlisi olarak Kıbrıs’a da gelmişti. Diyarbakır da tıpkı Lefkoşa gibi surlarla çevrili bir eski şehri içinde barındırmakta. Demirbaş, Diyarbakır surlar içini “açık hava kent müzesi” yapmak için yaptıkları çalışmaları aktardı. 1939 yılında elde ettikleri hava fotoğrafına bağlı olarak surlariçini yeniden düzenlemeye çalıştıklarını, bu hali ile surlariçini bir turistik çekim merkezi yapmak istediklerini aktardı. Surların etrafının birçok kaçak yapı tarafından işgal edildiğini, bunların zaman içinde temizlendiği ve şimdilerde herkesin kullanımında yürüyüş yollarına çevirdiklerini anlattı. Demirbaş, surlariçinde tarihe mimariye uygun olmayan yıkılması için çalışmaların yaptıklarını tarihe uygun binalar yapılması için de çalışmalar yaptıklarını aktardı. Demirbaş, Lefkoşa’nın da Diyarbakır’a çok benzediğini çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir kent olduğunu söyledi. Demirbaş, buna uygun AB’nin desteği ile içinde camilerin, kiliselerin olduğu bir alanı “Kültürler Sokağı” ismiyle restore ettikleri de aktardı.

Demirbaş ayrıca belediye çalışmaları çerçevesinde kadın, çocuk meclisleri olduğunu aktardı. Çocuk meclisine önem verdiklerini Diyarbakır’da çok çeşitli etnik, kültürel, sosyal çevrenin yaşadığını, bunların bir arada birlikte çalışma yapmalarını önemsediklerini söyledi. Demirbaş ayrıca Kırklar Meclisi dedikleri akil insanlar oluşan bir de Danışma Kurulları olduğunu, burada Ermeni, Süryani, Keldani, Arap, Kürt, farklı siyasi partiler, esnaf temsilcilerinin yer aldığını, Belediye Meclis’i öncesi buradan karar almaya çalıştıklarını, herkesin karar alma sürecine dahil ederek karar ürettiklerini anlattı.

Demirbaş, çok kültürlülüğe saygılarını da çok dilli belediyecilik yaparak ortaya koyduklarını aktardı. Demirbaş, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yalnız teorik değil, pratik de iş yaptıklarını, eşini döven personelin maaşını direk eşine vererek, bu konuda somut adım attıklarını aktardı.

Demirbaş, Kardeş Belediyecilik uygulaması ile Ortadoğu’daki birçok şehir ile kardeş belediyecilik çerçevesinde iş yaptıklarını, bu şekli ile Ortadoğu’da barış köprüleri kurmaya çalıştıklarını aktardı.

Demirbaş, son olarak bir iki gün önce Belediye Meclisinin aldığı karar ile ırkçı, nefret uyandıran söylemlerde bulunanların işine son vermeyi toplu sözleşmeye yazılmasını onayladıklarını, bunu da nefret söylemine karşı mücadele çerçevesinde yaptıklarını aktardı.

Demirbaş, kendilerine karşı birçok söylemin olduğunu ama yargılamak için anlamak gerektiğini, anlamak içinse bilmek, bilmek içinse dinlemek ve öğrenmek gerektir diyerek, çalışmalarını bu prensipte sürdürdüklerini aktardı.

Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ile Kanatlı’nın gerçekleştirdiği görüşme de oldukça önemliydi. Yüksel Baran Bağlar Belediyesi bünyesinde sosyal sorumluluk, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın çalışmaları üzerine yaptıkları çalışmaları aktardı. Okuma yazma bilmeyenlerin ve yoksulluğun yoğun olduğu Bağlar’da Belediye’nin Eğitim Destek evleri, Kadın Merkezleri olduğunu anlatan Baran, kadınların çalışacakları “Sabit Semt Pazarı” projesinde de sona geldiklerini aktardı. Kadın Sığınma evleri konusuna da değinen Baran, Bağlar’da bu evlerin “Özgür Yaşam Alanı” olarak tariflendiğini, yalnızca sığınma değil, can güvenliği kadınlara iş ve sosyal destek sağlandığını söyledi. Belediye ile koordineli çalışan kadınların ev emeklerinin satışına yardımcı olan Kadın kooperatiflerinden de bahseden Baran, Belediyenin birinci öncelikli olarak bu kooperatiflerden ihtiyaçlarını elde ettiğini aktardı. Baran, kooperatiflerin kadınlara ekonomik özgürlük sunma anlamında önemli işlevi olduğunu da aktardı. Baran, mali sorunların aşılması için herkesin öz gücüne güvenmesinin önemli olduğunu söyledi, bu güvenin kendiliğinden ciddi bir yaratıcılık getirdiğinin altını çizdi. Baran, Belediye bünyesinden kadınlara şoförlük kursu açtıklarını, Belediye otobüslerinin bazı şoförlerinin de kadın olduğunu aktardı. Baran, bu projelerle kadınların sosyal ve çalışma yaşamın katılımın teşvik etmeye çalıştıklarını belirtti. Baran bakımevleri, kadın merkezleri ve diğer çalışma alanları ile yapmaya çalıştıklarının kadına serbest zaman kazandırma, yaşamlarında nefes alacakları alanları yaratma olduğu söyledi.

Baran, belediye bütçesinin tüm bölge halkı ile paylaşıldığını bunun da kendilerine hızlı şekilde geri döndüğü aktardı. Baran, bölgede yaşayanlar verdiklerini her kuruşun takibini yapan pozisyonda olduğunu, bir kaldırım yapılırken bile gelip müteahhittin yanlış işler yapmasını şikayet edenlerin olduğunu, bu hali ile kontrollüğün fiili olarak bizzat bölgede yaşayanlara verilmiş olduğunu aktardı.

Baran, kendilerinin çalışmaları konusunda her şeyden önce bölgede yaşayanlara karşı sorumlu olduklarını, çalışmaları ve bütçeyi halkla paylaştıklarını ama denetlemenin de öncelikle Barış ve Demokrasi Partisi tarafından yapıldığı aktardı. Baran, BDP’nin Yerel Yönetimler Komisyonun tüm belediye başkanları ile üç ayda bir toplanarak konuları değerlendirdiği söyledi. Baran, parti ilkesi olarak başkanların yetkilerinin kısıtlandığını, işlerin en az üç kişiden oluşan içinde başkan yardımcılarının olduğu Başkanlık Kurulu tarafından yapıldığını, bu başkanlar kurulunda da en az bir kadın üyenin olmasının kural olduğunu aktardı.

Kanatlı, 22 Mart, Cuma günü akşam adaya döndü.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin