seçimleryerel seçim 2013Lefkoşa, halk yönetime geçerse kurtulur
yazarın tüm yazıları:

Lefkoşa, halk yönetime geçerse kurtulur

Yeniçağ podcastını dinleyin

2956_resizedHavadis Gazetesinde 1 Nisan, Pazartesi yayınlanan Gizem Özgeç’in röportajı:

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Lefkoşa’yı ortak yönetmek ve yerel yönetim anlayışını değiştirmek için Lefkoşa Belediyesi Başkanlığı’na talip oldu. Başkan adayı Murat Kanatlı, bir başkan ve 15 meclis üyesi adayı ile toplam 16 adayla belediye başkanlığı seçimlerine dahil olduklarını söyledi.

Kanatlı, Lefkoşa Belediyesi’nin bugün içinde bulunduğu kötü durumdan çıkabileceğini, bunun da ancak yeni bir yerel yönetim anlayışı ile mümkün olduğunu söyledi. Kanatlı, göreve geldikleri takdirde, Lefkoşa’yı Lefkoşalılarla birlikte yöneteceklerini, bunun yanında katılımcı bütçe uygulaması ile de mali disiplin sağlayacaklarını kaydetti.

 

Başka tür bir yönetim mümkün

Kanatlı, “Bize dayatılan bir yerel yönetim modeli var ve biz yaşadığımız sorunlardan sadece bu modeli makyajlayarak kurtulmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. Başka bir tür yönetim mümkün. Başka bir Lefkoşa mümkün” dedi. Kanatlı, askersiz Lefkoşa’yı da gündeme getirerek, belediyenin Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde ses verilebilecek bir platform olduğu için seçime katıldıklarını kaydetti.

Seçim çalışmalarının iyi gittiğini de vurgulayan Kanatlı, “bir başka yerel yönetim”i anlatırken, ortaya koydukları taleplerle ilgili olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Kanatlı, sorunlara müdahale etmek için yola çıktıklarını ve bunun için de halkın dahil olacağı bir yerel yönetimi hedeflediklerini ifade etti.

Kanatlı, paranın kontrolü ve denetlenmesinin önemine işaret ederek, katılımcı bütçe projelerinden söz etti. İlk olarak Porto Alegre’de ve bugün Türkiye’de dahil olmak üzere işleyen bir sistemden bahsettiklerini söyledi ve yasal mevzuatın önemine dikkat çekti. Bütçe öncesi bir program olması gerekliliğinin altını çizen Kanatlı, şunları söyledi:

“Bütçe yapılır, para belli bir yerde toplanır ve halkın da kararları ve onayıyla, en son Meclis’e gelir… Program onaylanır ve karar verilir. Bu süreç işletilmeli. Halk ne kadar dahil olursa hem bütçe denetlenmiş olur hem de para kaydında sorumluluk alır ve bu sorun çözülür. Porto Alegre’den örnek verecek olursak ilk on yılda bu yöntemle, kanalizasyon yüzde 46’dan 85’e, temiz içme suyu kullanımı yüzde 80’den 98’e yükseldi… Asfaltlama ise 4 km’den 25-30’lara çıktı. Halk bu sistemde bizzat kararlara dahil oluyor, takip ediyor ve denetliyor. Biz bunu bir yıl içinde yürürlü koyabileceğimize inanıyoruz.”

 

“Bu iş sadece başkan ve üyelerle çözülmez”

Lefkoşa’nın şu an içine girdiği durumun başkan ve meclis üyeleri ile çözülemeyeceğini de kaydeden Kanatlı, “Lefkoşa’yı Lefkoşalılarla yönetmeniz gerekir. Biz böyle bir modeli anlatıyoruz” dedi.

Bugün Lefkoşa Belediyesi’nin borcunu kimsenin net olarak bilmediğine de işaret eden Kanatlı, Sayıştaylık raporlarında, açık olarak söylenen ve usulsüz olarak alınan 40-45 milyon borç olduğunu belirtti. “Biz bu borcun Lefkoşalılar tarafından ödenmesinin uygun olmayacağını düşünüyoruz” diyen Kanatlı, “Mahkeme süreci başlayacak ve sonunda bu borçları sorumlularına ödeteceğiz. Her kimin bu kararların atında imzası varsa… Ahmet Uzun, Ersin Tatar, meclis üyeleri… Kimin imzası varsa, bu borçları ödeyecekler.”

 

Birileri havadan para alamayacak

Kanatlı, personelle ilgili olarak ise Sayıştay raporuna göre, reform yapılacağını, yüz kişi ve daha fazla sayıda çalışanın işine son verilmesi gerekeceğini ifade etti. Belediyenin üzerindeki memur yüküyle yaşayamayacağını vurgulayan Kanatlı, sürekli memur sayısının yasaya uygun hale getirilmesi ve yeni baştan görevlendirme yapılması gerektiğinin üzerinde durdu. Belediyeye hiç uğramadan maaş alan ve veya ikinci işi olan 100 kişilik bir personelin varlığına da dikkat çekerek, elli civarında ise Sosyal Sigorta nedeniyle emekli olamayan insan bulunduğunu kaydetti. Bu tamamlandığı zaman Sayıştaylığın verdiği rakamlara ulaşılabileceğini dile getiren Kanatlı, hizmete yönelik olarak düzenleme yapıldığında ciddi bir ilerleme sağlanabileceğini vurguladı. Kanatlı, “Bizim emeğe saygımız vardır. Tam da bu yüzden birileri sekiz saat çalışırken birileri de havadan para alamaz. Bu bir süreçten geçecek, ancak ortalama yüz kişinin çıkmasıyla ilgili bir geri dönüşüm var.”

 

Şikayet edenlerin tümü sürece dahil oldular

Kanatlı, belediyeyle ilgili borçlanmalarda alınan her kararda oy birliği olduğunu söyledi ve “Şu an şikayet edenlerin tümü de bu süreçte bir şekilde yer aldılar. Nisap için toplantıya girdiler, karar aşamasına kadar toplantıda durmasalar bile toplantı için gerekli nisabı sağladılar” dedi. Kanatlı, TC Elçiliği’nin de bu işin içinde olduğunu savunarak, tiyatro binasının kaynaklarından maaş ödemeli için para aktarımı yapıldığını ve bu paranın kaymasına göz yumulduğunu belirtti.

 

İnsanlardan müdahalelere tepki bekliyoruz

Kanatlı, hükümet tarafından seçime müdahale edildiğini bunun da oldukça açık bir şekilde yapıldığını söylerken, bunun partileri için şaşırtıcı olmadığını belirtti. Kanatlı, “İnsanlar o kadar yüzsüz oldular ki bunu gizlemiyorlar. Sadece Çavuşoğlu’nun açıklaması değil, Başbakan Küçük’ün Kızılbaş bölgesine istimlak çalışmasına denetlemeye gitmesi, Hasan Sertoğlu’nun aniden Bakanlar Kurulu’nda görülmesi, aleni müdahaledir… İnsanların bunu görerek tepki vermesi gerekiyor. Bunu bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Belediyeler Yasası’nın tam olarak uygulanmasını istiyoruz

Kanatlı, bazı adayların zaten yasada var olan ve belediyenin temel hizmetleri olarak bilinen maddeleri, yeni vaatler gibi sunduklarından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. Kanatlı, “Yasada ne varsa zaten yerine getirilmek zorundadır. Yasada her şey bellidir. Biz Belediyeler Yasası’nın tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Kanatlı, belediyede işten çıkartılacaklardan sonra bile verim alınmayacak insanların olacağına dikkat çekerken, hizmet alanlarının çocuk bakım noktaları, kadın sığınma evleri gibi beledi hizmetleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini, bunun önceliklendirileceğini belirtti.

 

Lefkoşa’yı ortak yönetme hedefi

Kanatlı, YKP’nin genelde Kıbrıs konusuyla gündeme geldiğini, yerel yönetimlerin de bunun bir ayağı olduğunu kaydetti. Lefkoşa’nın bölünmüş bir şehir olduğuna işaret eden Kanatlı, hizmetlerin hepsinin bir maliyeti olduğunu ve 65 bin kişi için bu servislerin çok pahalı olduğunu belirtti. “Bu servisler ortak olabilir. Lefkoşa’yı ortak yöneterek, çözüm sürecine de örmek olabiliriz. Bu sürecin bir parçası olabilir. Askersiz bir Lefkoşa diyoruz. Eğer Surlariçi’nde tamamen askersiz bir ortam yaratırsak, bu iki taraflı çözüm sürecine de ivme katacak. “Ben parayı veririm müdahale ederim”i kabul etmiyoruz. LTB tanınmış bir belediye. Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dolayı doğan diğer finansal kaynakları da kullanılması için projeler bu sürece dahil olabilir” ifadelerini kullandı. Kanatlı, Lefkoşalılar derken, sadece Türkçe konuşanlardan bahsetmediklerinin altını çizdi, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi hedefinin öneminden dolayı, Lefkoşa’nın ortak çalışmada temel prensip olacağını da ekledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
355AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin