emekemek haberleriBu yılın modası, işgal et, diren, üret
yazarın tüm yazıları:

Bu yılın modası, işgal et, diren, üret

Yeniçağ podcastını dinleyin

KazovaKazova işçilerinin ödenmeyen maaş ve tazminatlarını almak için fabrika işgal ederek üretime başladığı direnişin ilk ürünleri birçok sanatçının sahne aldığı defileyle görücüye çıktı.

İşçilerin ürettikleri kazakları giyerek podyuma çıkan sanatçılar arasında Pelin Batu, Cengiz Bozkurt, Hakan Yeşilyurt ve İlkay Akkaya gibi isimler de vardı.

Çalıştıkları fabrikayı önce işgal eden daha sonra da arızalı makinaları tamir ederek üretime başlayan Kazova işçileri, üretikleri ürünleri dün gerçekleştirilen bir defileyle piyasaya sundu.

‘BAŞIMIZDA PATRON OLMADAN ÜRETİYORUZ’

Dünyaca ünlü markaların fason üretimini yapan Kazova Tekstil işçilerinin düzenlediği defileye yaklaşık 200 kişi katıldı. Defile için Şişli’deki Kazova Tekstil fabrikasının önüne podyum ve satış platformu kuran işçiler, halka kaliteli ürünü ucuza satmak için çalışmaya devam edeceklerini belirterek “İşten çıkarıldığımız ilk günlerde şaşkındık, ne yapacağımızı bilmiyorduk. Eyleme gittiğimizde slogan atamıyorduk. Sonra direnmeyi öğrendik. Şimdi başımızda patron olmadan üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz” dedi.

‘İŞGAL ET, DİREN, ÜRET’

Kazova işçilerine direnişe başladıklar ilk günden beri destek veren yazar Metin Yeğin de kapitalistlerin işçilere ait bir çok kelimeyi çaldığını belirterek “Biz de onların bir kelimesini, defileyi aldık. Bu yılın modası; işgal et, diren, üret. Çalışma Bakanlığı bu fabrika kamulaştırıp işçilere devretsin” diye konuştu.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen defilede Pelin Patu, Gülay, Cengiz Bozkurt, Hakan Yeşilyurt, İlkay Akkaya, Burcu Deniz, Ezgi Kaya, Mehmet Esatoğlu’nun da aralarında bulunduğu sanatçılar Kazova direnişi ürünlerini giyerek podyuma çıktı. Defile sanatçıların söylediği şarkılarla sona erdi.

PATRONSUZ DA OLUYORMUŞ MEĞER

İşverenleri tarafından 31 Ocak’ta izne çıkarıldıkları söylenerek işten çıkarılan Kazova Tekstil işçileri, gasp edilen hakları için fabrika önünde aylarca direndi. 2 Ağustos’ta fabrikayı işgal eden işçiler, aylarca sürdürdükleri direnişlerine farklı bir boyut kazandırdı.

Fabrikaya el koymaları sonrası depoda kalan numune kazakları Abbasağa Forumu’nda satan işçiler, kazandıkları paralarla arızalı olan üretim makinelerini tamir ederek üretime başladı. Şu anda sadece 3 makine ile üretim yapabilen işçiler, üretimi daha da büyüterek bir kooperatif oluşturmayı amaçlıyor.

İşçilerden Bülent Ünal, direnişte 12 işçinin yer aldığını belirterek, 3 işçinin üretim yaptığını, geri kalanların ise satış ağını oluşturmak gibi diğer kollarda görev aldığını belirtti.

‘HEDEF KOOPERATİF’

Ünal, üretim sürecini ise, “Yarım kalmış numune ürünler vardı. Makinelerin hepsi bozuktu. Biz o kazakları Abbasağa Forumu’nda satmaya başladık. O süreçten beri kendimizi bilfiil üretimde görüyoruz. Makineler o kadar kullanılmaz hale getirilmiş ki örneğin motor lazım alıyoruz, ama başka bir sorun daha çıkıyor. Şu an tam anlamıyla çalışma kapasitemiz hala yok” diyerek anlattı.

‘KALİTELİ KAZAK SUNACAĞIZ’

Hedeflerinin kooperatif oluşturmak olduğunu anlatan Ünal, “Kooperatifin sosyal anlamda bir mesajı da var. Biz kapitalizme karşı alternatif ekonomik sistemin kooperatif olduğunu düşünüyoruz. Kooperatiflerin yayılmasından yanayız” değerlendirmesinde bulundu. Ünal, “Bizim ürettiğimiz kazaklar büyük firmalarda çok çok yüksek fiyatlara satılıyordu. Halkımız iyi kazağı, kaliteli kazağı giyemiyordu. Biz diyoruz ki, biz halkımıza kaliteli kazağı uygun fiyata verebiliriz.”

‘PATRONLARA, ASALAKLARA İHTİYACIMIZ YOK’

Ünal, “Biz de 7 ay önce hayata böyle bakmıyorduk. Artık şunu biliyoruz üretirken doğru düzgün insani yaşayabiliriz. Bu mümkün. Bizim patronlara, asalaklara ihtiyacımız yok. Yeter ki birlik olalım, mücadele edelim” diyerek, diğer işçileri de mücadeleye çağırdı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
332AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin