yeniçağ günceltoplumsal muhalefetİnsan Hakları yalnız sivil toplumun değil, bizzat gevletin öncelikleri arasında olmalıdır
yazarın tüm yazıları:

İnsan Hakları yalnız sivil toplumun değil, bizzat gevletin öncelikleri arasında olmalıdır

Yeniçağ podcastını dinleyin

ktihv2KTİHV Mütevelli Heyeti Başkanı Emine Çolak imzalı açıklama şöyle:

Tarihe insanlık namına büyük bir kara leke olarak yazılan 2. Dünya Savaşının ardından Birleşmiş Milletler tarafından 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları bildirisi imzalanmıştı. Bireylerin bir Devlete bağlı olmadan, yalnızca insan olmaktan gelen hakları o dönemlerden bu yana ciddi bir önem kazanmış, yasaların tekrardan bu bakış açısıyla yorumlanmasını ve değiştirilmesini sağlamıştır.

İnsan haklarının esas hedefi baskıcı devlet rejimleri ve bireyi yok sayan uygulamalar karşısında, bireyin temel haklarını korumaktır. Bu nedenle insanların özgürlüklerine değer veren ve insanlık onurunu her koşulda yüceltmekle sorumlu her devletin insan haklarını yaptığı icraatlarının en öncelikli konusu haline getirmesi elzemdir.

Dünyada yasal boyutta insan haklarının güvenceye alınması için evrensel ve bölgesel sözleşmeler oluşturuluyor. Çeşitli devletler taraf olmalarına karşın, ülkemizin uluslararası hukuk tarafından tanınmamış olması nedeni ile bu haklardan faydalanma konusunda yetersiz ve devleti bu yönde denetleyecek mekanizmalardan uzak kalıyor. Ancak bu asla bir mazaret olmamalı. Ülkemizde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere, çeşitli konulardaki uluslararası sözleşmeler iç hukukun bir parçası olarak kabul edilmesine rağmen uygulamada bunlarla ilgili yaptırım gücü oluşturulmamıştır. Yasalarımızdaki insan hakları ihlalleri içeren maddeler muhafaza edilmeye devam edilmiş, insan hakları konusuyla özellikle ilgilenebilecek idari bir yapı oluşturulmamıştır.

İnsan Hakları Vakfı, kurulduğu günden bu yana ülkemizde ciddi hak ihlallerine yol açan yasa maddelerine, çeşitli idari uygulamalara işaret etmiş ve bu güne kadar yeterince devlet otoriteleri tarafından ele alınmayan Kadın hakları, Çocuk hakları, Göçmen, Mülteci, Engelli, Tutuklu ve LGBT kişilerin hakları konusunda farkındalık yaratmaya çalışmıştır. Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı gibi birçok sivil toplum örgütünün de insan haklarına değindiğini, bu hususta çalışmalar yapmaya başladığını görmek insan hakları açısından son yılların en ümitlen verici gelişmesi olmuştur.  Ancak İnsan Hakları yalnızca sivil toplumun değil, bizzat Devletin öncelikleri haline getirmesi gereken bir meseledir.

Öncelikle onaylanan uluslararası sözleşmelerin uygulanması için gerekli mekanizmaların geliştirilmesi, devletin çeşitli organlarında denetimlerin artırılması,  ulaştırılan şikâyetlerin en üst düzeyde soruşturulması yapılması gerekmektedir. İnsanın devlet için değil, devletin insan için olduğu anlayışından yola çıkarak, ülkenin yüz karası halini alan ciddi boyutlardaki insan hakları ihlallerinin bir an önce takip edilmesi ve önlemlerin alınması gereklidir. Bu hususta atılacak adımlar ve düzenlemeler için her türlü iş birliğine açık olduğumuzu yineler; insan haklarının devletler tarafından bireye verilecek bir lütuf değil,  en temel hakkı olduğunu vurgularız.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin