YKP Yürütme Kurulu, Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi’nin hazırladığı taslak Türkiye ilerleme raporunu değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:
Her yıl Ocak ayında Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Türkiye İlerleme Raporu’nun ilk taslağını yayınlar ve Şubat ayında ise Avrupa Parlamentosu gündemine gelir ve tartışılmaya başlanır, Mart ayında ise nihai Rapor yayınlanır. Bu sene ilk taslak Aralık başında yayınlandı.
Geçmiş yıllarda rapor bahane edilerek Kıbrıs sorunundaki görüşmeler sabote edilmeye çalışılmıştı. Ancak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da görüşmeler olmadığı için raporla ilgilenen olmadı, rapor ve içeriği yok sayılmaya çalışılmaktadır.
Geçmiş yıllarda Maraş konusu sonradan değişiklik önerileri ile rapora girmekte ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki ve Türkiye’dekiler buna tepki göstermekteydi. Geçen yıl olduğu gibi Maraş’ın iadesi ve Mağusa Liman’ın doğrudan ticarete açılması konusu bu yılki rapora da direk girdi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu raporda da 550 (1984) sayılı ilgili Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasının teşvik edilmesinden bahsedilmekte. Bu Güvenlik Konseyi kararında Maraşlıların BM çatısı altında dönüş hakkı talep edilmekteydi. Yani Avrupa Parlamentosu Maraş’ın iadesi için bütünlüklü çözümü beklemeye değil hemen şimdiye vurgu yapıyor.
[calls on Turkey to begin withdrawing its forces from Cyprus and to transfer the sealed-off area of Famagusta to the UN in accordance with UNSC Resolution 550 (1984); calls on the Republic of Cyprus to open the port of Famagusta, under EU customs supervision, in order to promote a positive climate for the successful solution of the ongoing reunification negotiations, and to allow Turkish Cypriots to trade directly in a legal manner that is acceptable to all; takes note of the proposals by the Government of Cyprus to address the above issues;]
AP, 1984’teki BM kararının peşindedir. Bu nedenle ‘kararlar alınır ve unutulur’ yalanına bizi kimsenin kandırmasına izin vermemeliyiz ama dışilişkilerdeki güç ilişkileri nedeni ile alınan kararların uygulaması yavaştır ve çok kez sorunludur. Maraş konusundaki süreç de yavaş ilerlese de unutulmuş değildir.
Bu sene taslak raporda gene Türkiye’den asker çekmesi de istenmektedir.
[calls on Turkey to begin withdrawing its forces from Cyprus]
Annan Planı referandumu sonrası hazırlanan AP raporlarında Kıbrıs’taki görüşmeler desteklendiği söylenirdi ve burada da Türkiye’nin görüşmeleri desteklemesinden dolayı iyi niyet ifadeleri yer alırdı. Bu taslak raporda en dikkat çekici yeni unsur Türkiye ile ilgili herhangi bir iyi niyet ifadesi yer almamasıdır. Tersine Türkiye’den görüşme sürecini aktif desteklemesi talep edildi!
[asks Turkey to actively support the negotiations aimed at a fair, comprehensive and viable settlement under the auspices of the UN Secretary-General and in accordance with the relevant UNSC resolutions]
Kayıplar konusunda, bu seneki taslak raporda Türkiye’nin telli askeri bölgelere girişe izin vermesi olumlanırken, ilgili arşiv belgeleri ulaşılması ve askeri bölgelerde kazı yapılması konusunda Türkiye’nin teşvik edilmesi istendi.
[Welcomes Turkey’s decision to grant the Committee on Missing Persons access to a fenced military area in the northern part of Cyprus and encourages Turkey to allow the Committee to access relevant archives and military zones for exhumation; calls for special consideration for the work done by the Committee on Missing Persons;]
Bu yıl da Türkiye’den BM Deniz Hukuğu Konvansiyonunu (UNCLOS) imzalası çağrısı yapılmakta ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölge tam meşruiyeti hatırlıyor. Ancak Doğal gaz ve petrol konularında geçen raporlara yansıyan Türkiye aleyhine olumsuz ifadelerin ise değişiklik önerileri ile geçmiş yıllardakine benzeyenlerin yer alacağını tahmin etmek güç değildir.
[Calls on the Government of Turkey to sign and ratify the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) without further delay and recalls the full legitimacy of the Republic of Cyprus’s exclusive economic zone;]
Rapor bu hali ile eksiklikler içermektedir.
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), geçmiş yıllarda olduğu gibi bölgesel askersizleştirme taleplerinin, demografik yapının değişmesi konularının son nihai raporda yer alması için gerekli girişimi yapacaktır.
Raporun orjinali
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/afet/re/1012/1012207/1012207en.pdf