Fasıl 154 Ceza Yasası’nın “kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmasını” öngören Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi, mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.
UBP milletvekillerinin genel kurul çalışmalarına katılmamasından dolayı oy kullanmadığı oylamada DP/UG Milletvekili Zorlu Töre ret oyu verdi.
Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi, “Fasıl 154 Ceza Yasası’ndan ölüm cezasının çıkarılmasını; cinsel suçlar alanındaki hükümlerin kaldırılmasını veya değiştirilmesini; dördüncü kısmının üçüncü bölüm başlığının “cinsel nitelikli suçlar” olarak değiştirilmesini; “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunun kaldırılmasını; kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler; çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezaların artırılmasını; kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerin değiştirilmesini” öngörüyor.
Oylamanın ardından UBP Milletvekilleri genel kurula katıldı. İzleyiciler bölümündeki yasa önerisi destekçileri ile karşı çıkan eylemciler ise salonu sessizce terk etti. (TAK)
Meclis’teki oturumu YKP, YKP-fem, Kuir Kıbrıs, FEMA ve bağımsız aktivistler yakından takip ettiler
Kıbrıs’ın kuzeyinde gökkuşağı artık daha özgür!
Ceza Değişiklik Yasasını kaosgl.org’a değerlendiren aktivistlerden Gülten Göze“Daha gidecek yolumuz var!” derken, Mehmetemin Yıldızçoban ise “Artık Kıbrıs’ta özgür bir gökkuşağı var” diye konuştu.
Kıbrıs’ta insan hakları adına güzel bir gelişme olduğunu belirten Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Dış İlişkiler Sekreteri Didem Gürdür “biliyoruz ki bu daha başlangıç” derken, mücadeleye devam edeceklerini ekledi.
“İnsan hak ve özgürlükleri açısından Kıbrıs’ta tarihi bir gün”
Eşcinselliği suç sayan yasayı kaldıran ve ayrımcılıklara yönelik düzenlemelerde bulunan Ceza Değişiklik Yasasının olumlu bir hava yarattığı Kuzey Kıbrıs’tan kaosgl.org’a yapılan değerlendirmeler şöyle:
Hüseyin Özinal (Kuir Kibris Derneği): Pozitif bir adım. Birdenbire her şey değişip güllük gülistanlık olmayacak ama genel olarak insan hakları açısından uzun bir mücadelenin başlangıç noktası olacak.
Münevver Özakalın: Eşcinsel bireyler üzerindeki yatak odası algısının kalkması ve devletin bireyin “özel”inden bakışını çekmesi için illa ki muazzam bir başlangıç ve de toplumun bakış açılarının da genişletilmesi için bu daha başlangıç. İnsan hak ve özgürlükleri açısından Kıbrıs olarak çok tarihi bir güne şahitlik ediyoruz aslında. LGBT, Engelli ve Kadın olmanın yasal zeminde eşitlik, adalet ve özgürlük sağlanması için bu ve benzeri adımların atılması çok ama çok önemli. Bugünkü yasal düzenlemenin başrol oyuncuları ilgili sivil toplum örgütleri, Doğuş Derya, Tufan Erhürman ve Fazilet Özdenefe Kürşat’a da çok teşekkürler.
Besire Paralik: Kıbrıs’ın kuzeyinde tabu olan cinsellik olgusu, yasa önerisinin mecliste onaylanmasıyla birlikte üzerinde konuşulması ve tartışılması mümkün bir hale geldi. Ceza yasasına getirilen düzenlemelerin insan hakları açısından önemli bir adım olmasının yanı sıra, toplumdaki yanlış ve eksik bilgilerin güncellenmesine olanak yarattığı için de ayrı bir önem taşıyor. Eşcinselliği suç sayan yasanın kaldırılması ve ayrımcılıklara yönelik maddelerin eklenmesiyle toplumdaki heteronormatif yapının içine sıkışmışlık halinin de zamanla aşılacağına inanıyorum.
Levent Atikoğlu: Yağmurdan sonraki toprağın kokusu daha bir umut tüttü bugün Kuzey Kıbrıs’ta. Güneş güzel bir söz verdi herkes için eşitçe doğmaya, gökkuşağını kucaklamaya ve eşitçe ısıtmaya herkesi. Üşüten rüzgârlar olmayacak artık kâğıtların üzerinde, mürekkep izleri acıtmayacak hiçbir insani sevdi diye…
Kuir Kıbrıs: bu daha başlangıç
Gazaete360’a konuşan Kuir Kıbrıs aktivisti Ziliha Uluboy, yasanın onaylanmasından sevinç ve mutluluk duyduklarını ifade etti.
“Doğaya aykırı cinsel ilişki ortadan kalktı”
Yasa değişikliğiyle birlikte Kuir Kıbrıs Derneği olarak temel taleplerinden biri olan ve iptali için mücadele ettikleri Ceza Yasası’nın eşcinselliği ‘doğaya aykırı ilişki’ olarak tanımlayan ve yasaklayan 171, 172 ve 173’üncü maddelerinin yürürlükten kaldırıldığını ifade etti.
Buna ek olarak nefret söylemiyle ilgili olarak da maddelerin yasa değişikliğinde yer aldığını söyleyen Uluboy, artık kimsenin, cinsel yönelim ve cinsel kimliğinden dolayı bir başka kişiye saldırmasının suç kapsamına girdiğini belirtti.
Bunların çok olumlu gelişmeler olduğunun kaydeden Uluboy, eşcinsellerin artık toplumda görünür olabileceklerini söyledi.
Görünür oldukça toplum da tanıyacak
Uluboy, yasa değişikliğinin Meclis gündeminde olduğu süre boyunca özellikle basında pek çok olumsuz haber ve yazı ile karşılaştıklarını da ifade ederek şöyle konuştu: “Bunları bir yandan garipsedik ama bir nevi de anlayabiliyoruz. Çünkü insanların bilgi eksikliği var. Bilgisizlikten yapılan yorumlar olarak değerlendiriyorum. Tabii uzun yıllardır toplumda eşcinsel bireyler görünür olamıyorlardı. Görünür olmadıkça da toplumda bu konu hakkında hiç bilgi edinilemedi. İnsanların görmediği bilmediği şeylerle ilgili fikri olmaz. ‘Eşcinseller artacak’ miti yanlış bir mittir. Görünür olacaklar. Toplum bilecek. Belki de tanıdığı bildiği insanların eşcinsel olduğunu bilinecek.”
Maddelerin değişmesi yetmez
Maddelerin değişmesinin yeterli olmadığını, değişen maddeleri çalıştıracak kurumların da önemli olduğunu ifade eden Uluboy, yasa yürütücülerinin, mahkemelerin, avukatların, polisin iyi bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Eğitimde de toplumda sadece hetero bireylerin varolduğu algısının değiştirilmesi gerektiğini savunan Uluboy, kadın-erkek değil, toplumsal cinsiyet yönelimleri üzerinden eğitim politikasının sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Bu Daha Başlangıç
Bunun daha bir başlangıç olduğunu vurgulayan Uluboy şunları söyledi: “Eşcinseller heteroseksüellerin sahip olduğu tüm haklara sahip olmalıdırlar.