Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) binasında bir araya gelen 8 örgüt, “KKTC” Anayasası’nı adada “ayrılıkçı siyasi yapı” yarattığı için kabullenmediklerini açıkladı.
Yeni Kıbrıs Partisi ve Birleşik Kıbrıs Partisi başta olmak üzere KTÖS, Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği, Devrimci Komünist Birlik, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Baraka Kültür Merkezi, tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında okunan basın açıklamasında, bu örgütlerin Anayasa’da öngörülen değişikliklerle beraber 1985 yılında geçen “Anayasa’yı” da reddettikleri belirtildi.
Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu tarafından okunan ortak basın açıklamasında, halka değişikliklere “hayır” demesi çağrısı yapıldı ve Türkiye adada ayrılıkçı bir rejim oluşturmakla suçlandı.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Bizim duruşumuz yapılacak olan değişikliklere dönük değildir, bu değişikliklerin doğruluğu veya yanlışlığı bizim tartışma alanımız değildir. Duruşumuz mevcut Anayasa’ya 1985’te olduğu gibi ‘hayır’ demektir. Bu Anayasa’yla beraber adanın kuzeyinde ayrılıkçı bir yapı gündeme geldi” dedi.
Elcil, Kıbrıslı Türk ve Rumların birlikte yaşayabileceği bir yapı görmek istediklerini ifade etti.
Kamu çalışanlarının maaşlarıyla ilgili yasanın değiştirilmesi önerisiyle ilgili Cumhuriyet Meclisi’nin erteleme kararı almasını da eleştiren Elcil, “Bu başka yerden talimat aldığının göstergesi” dedi.
Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu ise, Anayasa değişikliği çalışmaları konusunda “Ömrü dolmuş bu sistemi makyajlayarak ömrünü uzatmaya dönüktür” dedi.
Davulcu, 1985 yılında da anayasaya hayır dediğini belirtti. Davulcu daha sonra 8 örgüt tarafından okunan ortak açıklamayı okudu. Açıklama şöyle:
Ortak Basın Açıklaması
Türkiye Cumhuriyeti 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulan anayasal nizamını tekrardan tesis etmek ve toprak bütünlüğünü korumak için garantörlük sorumluluğu çerçevesinde adamıza askeri müdahalede bulunmuştur. Askeri müdahale sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin adamıza yönelik uluslararası hukuğu hiçe sayarak ortaya koyduğu siyaset bir işgal ve istilaya dönüşmüştür.
Türkiye Cumhuriyeti’nin adamızın kuzeyinde kurdurduğu ayrılıkçı siyasi rejim oluşturulan anayasa ile Kıbrıslı Türk toplumuna empoze edilmiştir.
1985 yılında 12 Eylül Cuntası tarafından dayatılan “KKTC”’ye, köle ruhlu bir anayasa ilave edilmesine “HAYIR” diyen CTP liderliği, zaman içerisinde statükonun bekçiliğine soyunmuş, bu zafiyetinden yararlanan rejim de ona yeni bir anayasa değişikliği ile “HAYIR”ını geri aldırmak istemektedir. CTP liderliği öncülüğündeki anayasa değişikliği maddeleri bile, günün sonunda UBP ve DP ile uzlaşı ve oy birliğinin sağlanması uğruna kurban edilerek, kuşa döndürülmüş ya da tamamen reddedilmek suretiyle vitrinin süsü bile olamamıştır.
Şimdi sıkılmadan karşımıza geçmiş bizden rejime çektikleri bu makyaja “EVET” dememizi istiyorlar.
Bizler adanın kuzey coğrafyasındaki mevcut siyasal satükoyu reddedenler, anayasa değişikliği diye önerdikleri temel hak ve özgürlüklerle ilgili maddelere bile sahip çıkamayan CTP, UBP, DP ve TDP’den oluşan “dördü bir arada”nın yangından mal kaçırarak aklamaya çalıştıkları statükoyu reddetmeye ve geçmişte olduğu gibi anayasaya “HAYIR” demeye çağırıyoruz.
Bu çerçevede biz aşağıda imzası bulunan örgütler olarak yalnızca ayrılıkçı siyasi yapının anayasasında yapılan değişiklikleri değil, aynı zamanda 1985 yılında olduğu gibi bu ayrılıkçı kukla rejimin anayasasını ve bize bunu dayatan TC yetkilileriyle Kıbrıs’taki işbirlikçilerin siyasetlerinin tümünü reddederiz.
TALİMATLA YÖNETİLMEYE HAYIR
ANAYASAYA HAYIR
BU MEMLEKET BİZİM BİZ YÖNETECEĞİZ