İradesi olmayan meclis, irade şovu yapma niyetindedir…
Geçici 10. Madde, ismi ile bile nasıl kaldırılacağını anlatmaktadır… Esas maddeler gibi işlem görecek olsaydı, maddenin başında geçici kelimesi olmazdı. Geçici hükmün kalkması için referandum değil irade gerekir… Kıbrıs’ın kuzeyinde yönetimin iradesi varsa, Bakanlar Kurulu oturur ve geçici maddenin hükmü kalmadığını açıklar, meclise taslak yasal düzenlemeleri gönderir… Ama idare ettiğini düşünenlerin iradesi olmadığı için oyalama taktiği ile sanki anayasa değişikliği lazım da, bunun için referanduma sunulması da gerekecekmiş oyunları oynamaktadırlar, bu nedenle Anayasa’daki en önemli olması gereken değişiklik böylelikle es geçilmektedir…
Yıllarca sivilleşme ve demokratikleşme tartışmaları polisin sivile bağlanması ile de tanımlandı. En son herkes anladı ki, bunun Geçici 10. Madde ile bağlantısı yoktur. Meclis gene irade gösterecek ve Polis Yasasında değişiklik yapacak ama bunu da yapacak irade yoktur…
Askerlik Yasa’nın değiştirilmesi konusu da, kim olduğunu bilmediğimiz(!) cisimlerin itirazlarına takıldı ve değiştirilemedi, gene askerlik konusuna dokunan vicdani ret hakkı da bilinmeyen objelere takıldığı için anayasa değişiklik paketinden son dakikada çıkarıldı… BRT yönetim kurulunda askeri yetkilinin olması de değişemiyor… Meclis, içinde asker olan konularında da irade gösterip değişiklik yapamıyor…
Tüm bunlarda irade ortaya koyamayanlar ‘12 Eylül faşist anayasasını birlikte değiştirelim’ gibi tamamen sloganlara dayanan bir çağrı ile bizleri sorumluluk almaya çağırmaktadır…
Nereye tarafık? YKP olarak çeşitli zamanlar anayasa değişiklik önerilerimizi çeşitli meclis başkanlarına ve son olarak adhoc komiteye ilettik… Bu görüşlerin kaile alındığını ve görüşüldüğünü gösteren bir emare yoktur… Görüşümüz olduğunu beyan etmemize rağmen komiteye de çağrılmadık… Yapılan değişiklerin bizim bazı görüşleri karşılayıp karşılamadığını da yorumsal olarak komite bize iletmedi… Ama ne yapmış oldu komite, bizim de görüşümüzü almış! Bu da şovdan ibaret süreçtir…
Maddelerin içeriği mi önemli yoksa 2015 seçimlerine yönelik hazırlık mı sorusu da ayrıca aklımıza takılmaktadır…
Tüm bunlar düşünüldüğünde içerik silikleşmekte, iradesi olamayan bir yapıda bu maddelerin uygulamasının da yıllar alacağı anlaşılmaktadır.
Anayasada olan birçok hakkın uygulamasında da birçok sorun yaşandığı ortadadır… Bu nedenle bu anayasa değişiklik sürecinde taraf yapılmadığımız gibi onaylanma sürecinde de taraf olmamızın bir anlamı yoktur…
Gelinen aşamada bence söylenecek söz nettir:
Evet, yetmez bu nedenle anayasa değişikliği ile ilgili tavrımız hayırdır…