.Yeniçağyeniçağ güncelKızıldere anma etkinliği
yazarın tüm yazıları:

Kızıldere anma etkinliği

Yeniçağ podcastını dinleyin

kizildere w43 yıl önce Kızıldere’de Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Ertan Saruhan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy 30 Mart 1972’de devlet tarafından katledildiler.

68 ve 78 Kuşağı Devrimciler, Kızıldere anması için 30 Mart, Pazartesi Moderatörlüğünü Halil Paşa’nın yapacağı, Mahmut Memduh Uyan konuşmacı olacağı, “Kızıldere’den günümüze mücadele” başlıklı bir etkinlik düzenleyecek…

Etkinlik, 30 Mart, Pazartesi saat 18.30’da Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası lokalinde (KTOEÖS) (Çağlayan’da İtfaiye yanında) olacak…

Tüm halkımız davetlidir…

68 ve 78 kuşağı devrimcileri

 

Mahmut Memduh Uyan

Mahmut Memduh Uyan, Devrimci Yol Merkez Komite üyelerindendi… 12 Eylül darbesi sonrası Devrimci Yol tarafından kurulan Ana Gerilla Birliği komutanı olarak beş yıl boyunca dağda kalmıştır. Yaşananları “Gerilla kartaldır” kitabında anlatır. Yakalandıktan sonra uzun süren işkencelere maruz kalmış ve 10 yıl hapis cezası almıştır. “Ben Bir insanım” kitabında bu işkenceleri anlatır.

Son olarak Dipnot Yayınları’nın Anı Dizisi kapsamında yayımlanan “Kardeşim Hepsi Hikâye!” dönemin genel seyrine önemli etkilerde bulunmuş Devrimci Yol hareketinin Ana Gerilla Birliği komutanı Mahmut Memduh Uyan’ın anıları, kendi dönemine tanıklığı… Kitap, Uyan’ın kişisel tarihini olduğu kadar Türkiye sosyalist solunun da bir dönemini serimlemesi açısından önemli. Burada hemen belirtmek gerekir ki, Uyan bu tarihi yazarken bazı mücadele arkadaşlarının tanıklığına da müracaat etmiş. Kitapta çerçeve metinler içinde yer alan bu tanıklıklar okura döneme daha çoğulcu bir perspektiften bakma imkânı sağlıyor.

Mahmut Memduh Uyan’ın tanıklığının önemiyse, onun Devrimci Yol hareketi ve geleneği içindeki özel yerinden olduğu kadar, 12 Eylül darbesinin ardından gelen süreçte bir süre için dışarıda kalmayı başaran devrimci kadroların içinde yer almasından kaynaklanmaktadır. Bu süreç, genelde devrimci hareketin, özelde ise Devrimci Yol’un kadrolarının büyük çoğunluğunun tutuklandığı ve böylelikle sol örgütlerin çözüldüğü bir uğrağa denk gelir. Darbeye karşı yeniden dirilme ve direnişi yeniden örgütleme çabası bu süreçte ayakta durmaya çabalayan devrimcilerin en önemli motivasyonlarıdır. Ancak okur görecek ki, o yıllar, devrimcilikte ısrar etmenin en meşakkatli, ruhsal ve fiziksel olarak ödenen bedellerin en ağır, yalnızlaşmanın getirdiği çaresizliklerin en katmerli olduğu zamanlardır.

Kardeşim Hepsi Hikaye!’de anlatılan tarihin içinde okur, alınan onca ağır darbeye, kayıplara ve yenilgiye rağmen, umutsuzluğun karşısına umudun, yılgınlığın karşısına direnişin nasıl dikildiğini görecek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin