Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi açıklaması şöyle:
Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi olarak, 10 Şubat 2016 tarihinde Yenidüzen Gazetesinin 8’inci ve 9’uncu sayfalarında yayınlanan “Askerlik Yazı Dizisi” kapsamında UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı’nın vicdani ret konusunda yaptığı açıklamalarının insan hakkı olan vicdani reddi tamamen yanlış yorumlamasını ve vicdani retçileri suçlu gibi göstermesini hayretler içinde okuduk…
Tamamen dayanaktan yoksun, vicdani reddi suç konularına bağdaştıran böylesi talihsiz açıklamaları üzüntüyle okuduğumuzdan, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına böyle bir açıklama yapılmasını gerekli görüyoruz…
Anayasa Mahkemesi’nin 13/2011 numaralı kararında “vicdani retçi statüsünün ve bu statüye kabulle ilgili esas ve usullerin Askerlik Yasası’nda veya başka bir yasada düzenlenmemiş olması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bir eksiklik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf devletin Sözleşme altındaki yükümlülüğünü ihmali olarak görülmekte ve bu eksiklik nedeniyle askerlik hizmetine karşı olan vicdani retçilerin cezalandırılmaları, kişilerin Sözleşme’nin 9. maddesinde yer alan özgürlüklerine müdahale olarak değerlendirilmektedir” denmişti. Bir hukukçunun da bunlardan haberi olmaması düşünülemez…
Neresini düzelteceğimize karar vermediğimiz açıklamasında kısaca şunun altını çizelim ki vicdani ret askerliğin kaldırılması demek olmadığı gibi, vicdani retçileri hedef gösterip “ülkemizde vicdanı ret yönünde bir düzenleme yapıldığı takdirde ise kimsenin askere gitmek istemeyeceğini, ilerleyen yıllarda da genç suçlu oranlarında artış olacağını” öne sürdüğü iddialarının asılsız ve hiçbir dayanağı olmadığını belirtiriz. 48 üyeli Avrupa Konseyi’nde vicdani ret hakkını tanımayan yalnızca Türkiye’dir. Türkiye ayni zamanda NATO üyesi olan ülkeler içinde en büyük orduyu da barındıran ülkedir. Bu yönü ile suç oranları konusunda oran orantı kurulacaksa, UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı’nın iddiası doğru olsa, suçun oranının düşük olduğu coğrafya Türkiye olması gerekirdi…
Bunun yanında gençler adına konuşmayı kendisine hak bilen UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı aynı zamanda unutmamalıdır ki yıllardır adaya dönüş yapamayan veya askerlik yapmamak için yurt dışında okuyan gençler vardır. Bu insanların bazıları kendi coğrafyasını bile askerlik sorunlarından dolayı ziyaret edememektedir. Bu konuda son Askerlik Yasası değişikliği tartışılırken bazı UBP milletvekillerinin konuşmalarını tutanaklardan okuyup, neden bedelli ve meslek okulları ile ilgili konularda değişiklik yapıldığını görebiliriz. Eğer bunlar gençliğin sorunu değilseydi, niçin binlerce genç bu yasa değişikliği tartışmalarının yakınen takip etmişti? Neden UBP milletvekilleri bile bu yasaya sahip çıkmıştı? Sanırız UBP Gençlik Kolları başka coğrafyalarda yaşamaktadır! Evet, zorunlu askerlik dünyada olduğu gibi, bu coğrafyada da sorundur ve her gün yeni sorunlar üretmektedir.
Avrupa’da vicdani ret hakkının tanınmasından sonra direk bağlantılı artan suç oranlarının ispatlandığı belgeleri şeffaflık adına kamuoyu ile de paylaşmasını da talep etmekteyiz…
Ayrıca askerliğin adeta sükûnet içinde geçtiği şeklinde iddialarda bulunan UBP Lefkoşa Gençlik Kolları Başkanı unutmamalıdır ki askerlik esnasında yaşanan kötü muamele ve işkence ile kaza ve intiharlarla ölen veya yaralanan gençlerin de sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Daha geçen sene olan askerde intihar olayı da hala akıllardadır…