yaklaşımlarÖzkan YıkıcıSuriye’den Karabağ’a krizler döngüsü! – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Suriye’den Karabağ’a krizler döngüsü! – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Biz yangın çenberi içinde yaşıyoruz. Sistemin en kanlı kirli tarihi bölgemizde yazılıyor.n  <birçok Emperyalist, yöresel ve daha dar hesaplar karmaşalaşıp kağoslanıyor. Fakat Kıbrıs bunları hala konuşmaktan oldukça uzak. Sanki Suriyede milyonlar boğazlanmıyor, birokadar insan mülteci olup avrupaya dek sosyal siyasal sorunlar yarartmıyormuşcasına, adamızda hayat kendi kısırlığında devam ediyor. Son Karabağ çarrtışmlaları ile birlikte yangının yayılma tehlikesi dahi Buradaki yaşamın ezberini bozmaya yetmedi! Emperyalizmin yeni sömürgesi, birçok ülkenin ilhaklaşma çeşitli yöntemleri uygulamasına rağmen, Kıbrıs hala “2 lider” çözüm türküsünü okumaya devam ediyor. Demek ki yazarken ülke kamuoyunu da iyi bilmek ve hangi algılarla sınırlı olup idolojikleştme denklemini de iyi okuyarak, yazıya diket etmek de gerekiyor. Çünkü biliniyor farzedilen bilgilerin de bilinmeme gerçeği de burada geçerlidir.

Doğu komşumuzu artık tek Suriye olarak algılamamak gerektiğini anlamamız şart. Gerçi hala Suriyedeki resmi görme derecesi de oldukça zayıftır. Suriye sistemin hesaplaştığı bir alana dönüştü. Suriye Suriyeden çıkıp batıya cihatcıdan mülteciye varan bir siyasal yansıyış olarak gerçekleşti. Suriye hamlelerinde sistemsel çelişkiler, bölgesel hegemonya ve yerel çıkış hamleleri hepsi kördüyümleşme yarattı! Birçok Suriye gelişmesini yerinde yazdık. Öngörüleri tekrarlarken, oyuncuların çelişen hamlelerini de yorumladık. Suriye enbaşta sistemin Bop projesini, Türkiyenin Yeni Osmanlı stratejisinin iflasının da alanı oldu. Büyük hesaplar Bağdat çarşısında geri dönerken, önemli stratejiler de Şam fıstığında çölelere dönüştü. Fakat bizde Suriye olayları Suriye gibi değil de Türkiye çıkarlarına, BOP olayının ezberine endekslendiği için renk körlüğü politik algısına da düşmek kolaycılığı getirdi.

Son Suriye olaylarını şimdilerde pek konuşan yok! Örnek; eskiden beri Suriyede Kırmızı çizgi “Kimyasallar” yapılıyordu. ABD müdahalesi dahi sıçrama hali buna endekslendi!Esata karşı müdahale dahi bu esrumana dayatıldı. Şimdi Suriyede hesapta “ateşkes” ilanı var! Fakat ikili bir değişkenleşme de oldu. Suriyede ateşkesin uygulanmadığını herkes bilip ses çıkarmıyor! Daha önemlisi de şu:

C.islam örgütünün Halepteki kürtelere karşı kimyasal silah dahi kulanıldığı haberleri yaygınlaştı. İlgili örgüt yalanlayamama gerçeği karşısında da sadece “komutanı görevden aldığını” açıkladı. Dünya medya sı konuyu fazla gündemleştirmedi! C.islami örgüt Türkiyenin desteklediği, Sudilerin de dayatarak masaya “muhalif” olarak oturtuğu örgütdür! Bu olay ve Uluslaararası tutum tartışılmaya adaydır!

Pek konuşulmasa da, Suriyede daha da parçalanan genel itifaklar da vardır. Örneği ABD ekseninden verecem! CİA destekli İslamcılar la Pentagon destekli Kürtler Halepte çatışıyor! ABD PYD  desteği ile Türkiyenin bu yapıyı terörist tanıma ikilemi de işin cabası. Buna karşılık: Amerika ile Rusya genel Suriye politikası için görüşüyorlar. Bu denklem son dönemde ısrarla özetlediğim Suriye fotoğrafının Suriye çekimi ile sistem arayış renklerinin nedenli karıştığını gösteren son bilgilerdir. Sahi; Kimyasal silah kulanımı kırmızı çizgimi? Suriyede Ateşkes mi var! Kıbrıslının kafası bunlara hiç yorma gereksimi yoktur!****

Bölgemizin kuzeyine doğru gidildikçe banbaşka kangrenleşen sorunlar da mevcutdur. Karabaağ, Apazya bunlardan ikisidir. Geçenlerde epey zamandan sonra Kafkasların Karabağı sorununda gündemleşen çatışmalar oldu. Nedenler oldukça değişken; Fakat  alışılmış tarafcılıkla haberler algılandı! Özelikla Azeri taraflığı ile Ermeni karşıtlı kültürel siyaset hemen haberlerde sırıtıyordu! Hele AKP eksenli açıklamalarla konu bilinmeden taraflaşmış oldu.

Karabağ sorununu gerektiği yerde yazdım. Azeri çevresine ısrarla Karabağ ile Kıbrıs sorun kıyaslama yanlışını da yorumladım. Aslında yeri geldikçe Karabağ ile Kıbrısın kuzeyi zaman zaman politik buluşma eksenine kondu! Karabağ işkal Kıbrıs kurtarma ikilemli pnantürkizim sorgusunu da yaptık.

Son tırmanan kriz gösterdi ki eyer alıcı bulursanız her senaryonuz tutar! Yalanın danisgası karşılık bulursa nasıl kabulendiğini Kıbrıs Karabağ ekseninde yaşadık ve yaşayacağız! Sorun yeniden gösterdi ki uluslar arası konum önemlidir. ABD Rusyaa gerçeği, iran konumu Türkiyenin kendine has idolojik hesapları, İsrail ile oluşan bölgesel ortaklıklar Azerbeycan Ermenistan yörüngesinde oldukça çeşitleme oluşturdu. Hat da Türkiyenin Rusyaya karşı yeni alan açma hesabı, iranın bölgesel denklem duruşu, ABD bölgeye dönme hamlesi, Rusyanın her iki tarafı da kontorl etme politikaları hepsi Karabağ sorununda düyümleşti. Direk tırmanış isteyen pek yokken, bazı Türkiye yetkilileri bunu fırsat bildiği de malumdur.

Bu arada Azerbeycan ve Ermenistanın silahlanması, iki ülkede de miliyetciliğin tırmanması da politik gerilimi derinleştiriyor. Azerbeycanın yoğun her taraftan silah alması, petrol fiyatlarının düşmesi ile ekonomide krizin artışı, yolsuzlukla rüşvetin artık sistemleşip doğalaşması sonucu yıkımların olması, krize davetiyelerin olmasını da doğalaştırdı. Karabağ bir anlamda krizlerin saptırılması ve içte ulusal birliklere yönelmede önemli bir kriz odağı olarak karşımıza geldi. Bu arada kimsenin konuşmadığı israilin Azerbeycand üstler kurması, insansız uçak vermesi gibi siyasal hesaplar da oluştu. Nitekim insansız uçakların son Karabağ çatışmalarında kulanıldığı da haberleşiyordu.

Bu toplam taplo, size Karabağ karışıklığı hakında kafanızı daha da karıştırmanıza yaramadı mı*

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
355AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin