.YeniçağmanşetYeni Kıbrıs Partisi: kimseye anayasaya aykırı anlaşma yapma yetkisi verilmemiştir
yazarın tüm yazıları:

Yeni Kıbrıs Partisi: kimseye anayasaya aykırı anlaşma yapma yetkisi verilmemiştir

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykpYeni Kıbrıs Partisi, Anayasa Mahkemesinde görüşülen ve karara kalan Koordinasyon Ofisi’nin dava sürecini değerlendirdi, antlaşmanın usulünde yürürlüğe konmadığını belirtti, kimseye anayasaya aykırı anlaşma yapma yetkisi verilmediğinin altını çizdi. Açıklama şöyle:

Basın ve yayında Cumhurbaşkanının bir anlaşmayı anayasayla verilmiş bir görevi dolayısıyla Anayasa Mahkemesinden denetlemesini istediği haberleri bir süre önce yayımlandı.

Henüz ortada bir anlaşma yoktur. Denetlenen bir anlaşma tasarısıdır. Meclise bu tasarıyı hükümet havale etmiştir. Anayasal yolu izleyerek bunu imzalayıp yayımlama görev ve yetkisi cumhurbaşkanınındır. Onun için anayasanın verdiği görevi yerine getirmek için anayasanın verdiği görüş alma hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesine havale etmiştir.

Haberlere göre mecliste anayasaya uygun olarak komitede görüşülmesi sırasında anlaşma tasarısının anayasaya aykırılığını iddia eden üyeler vardı ve başsavcıdan görüşünü istediler. Ancak başsavcı anlaşma yapılmış ve yürürlüğe girmiş gibi anayasaya aykırılığının iddia edilemeyeceğini ileri sürerek görüş vermeyi reddetmiştir. Hâlbuki usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş yani doğmuş bir anlaşma henüz yoktur.

Hatta meclisin komitelerinin anayasal yetkili olarak yapacakları ilk işin meclis içtüzüğünün emriyle anayasal denetim olduğu bir yazılı gerçektir.

Cumhurbaşkanı, meclisin anayasa uygunluk denetimi görevini yapmak için başsavcıdan yararlanamamasına da bir çare üretmiş olmaktadır.

Bir anlaşmayı yürürlüğe koyacak olan hükümet, meclis ve cumhurbaşkanıdır. Onlar anlaşma yürürlük süreci tamamlanıncaya kadar anayasal denetim yaparlar diye anayasaya bu süreçten sonra yeniden anayasal denetim kapısını kapatmıştır. Yoksa kimseye anayasaya aykırı anlaşma yetkisi verilmiş değildir.

Bu düşüncelerle halkımız, anayasaya aykırılığı iddia edilemez diye anayasal denetim yapılmadığını sanmamalıdır.

Şu anda Anayasa Mahkemesi denetimini yapacak ve cumhurbaşkanına

  1. Süreç içinde mecliste anayasal denetim için gerekli görevin yerine getirilip getirilmediğini,
  2. Başsavcının meclise yardımı reddedip görüş vermemesinin bir eksiklik yaratıp yaratmadığını,
  3. yeniden mecliste ele alınıp anayasaya uygunluğunu incelemesi gerekip gerekmediğini ve
  4. tasarıda anayasaya aykırı bir husus olup olmadığını inceleyip cumhurbaşkanına görüş verecektir.

Bu görüşe göre meclis süreci başlayacak ve anlaşmaya taraf olan devletle görüşmek gerekirse görüşülüp gerekmezse görüşülmeden tasarı ileri götürülecektir. Taraf ülke anlaşmanın usulüne uygun yürürlüğe konulmadan yürürlüğe girmeyecek olduğunu bilir ve ona göre davranır.

Halkımız, en başta anayasaya aykırı anlaşma yapılmayacağı güvencesini almak ve görmek ister.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
354AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin